Jaan Roose: tahtejõud ja järjepidevus on olulised

Jaan Roose
Foto: Sergei Vertepov

Sel aastal on Boost Yourselfil fookuses liikumine, mille raames oleme ellu kutsunud selle aasta suurima kampaania „Mina valin liikumise“. Igal nädalal intervjueerime erilisi ja põnevaid liikumise eestvedajaid. Seekord vestlesime Eesti parima köielkõndija, World Slackline Master ja King of Slackline Jaan Roosega. Heal lapsel mitu nime, kuid nimedest üks valida, eelistab Roose olla King of Slackline.

Jaan Roose alustas köielkõndimisega 2010. aastal, seega on tänavune aasta järjekorras juba üheteistkümnes. Enne köitel kõndimist tegeles ta aga parkuuriga. Mehele on meelepärased üksikalad, kus sõltutakse vaid iseendast ja mille keskmes pole tiimitöö. Parkuurist arenes välja köielkõndimine. Roose mäletab, et sai ühel üritusel proovida slackline’i peal kõndimist, seejärel hakkas talle ala meeldima ja tegi sellega lähemalt tutvust. Järgmine samm oli endale soetada üks korralik köis, mille eest tuli välja käia 1090 krooni.

Kuidas köielronimisega alustada?

„Ei saa lennata enne, kui pole kõndima õppinud,“ sõnab Roose. Samuti ütleb ta, et kõrgusekartus tekib alguses kõigil, kuid aina rohkema harjutamisega saadakse kõrgustes viibimisega paremini hakkama. Alustamiseks ei ole vaja erilist ettevalmistust, kui aga tahad köiel trikitada, peavad kerelihased olema tugevad. Eriti soovitab Roose treenida kõhu- ja seljalihaseid. Liinil tuleb kõndida otse, mitte külg ees, kusjuures jalg peab olema diagonaalis, nii et suur varvas on pealpool ja kand teiselpool liini.

Slackline’i harrastamiseks pole keegi liiga vana

Roose toob näiteid, et talle on kirjutanud ka vanuses 50+ inimesed sooviga alustada. „Täiskasvanud on sageli järjepidevamad. Noored tahavad tihtipeale asja katki jätta, kui kohe kõik välja ei tule, samuti tahetakse liikuda kiiremini saltode juurde,“ sõnab Jaan Roose. „Tahtejõud ja järjepidevus on olulised,“ lisab ta.

Üksinda treenimise võlud

Jaan treenib enamiku ajast üksinda. See on tema jaoks eelis ja võimalus lülituda ümber, et keskenduda ainult enda treenimisele. Esimestel aastatel tegi Roose päevas lausa kaheksa tundi trenni, kuid sai aru, et selline käitumine ei ole pikas perspektiivis õige, sest oht läbipõlemisele on suur. Nüüd treenib ta umbes kaks tundi päevas. „Praegusel pandeemia ajal on rohkem aega, mida treenimisele panustada,“  ütleb mees, sest tavaolukorras treeningutele nii palju aega ilmselt ei jääks.

Jaan Roose
Foto: Arturs Pavlovs

Hobiga tegelemisest Red Bulli sportlaseks

Roose ägedaid tegemisi märkas Red Bull, kes mehe hea meelega enda tiimi kutsus. Mida aga tähendab Red Bulli sportlaseks olemine? Jaan Roose sõnul tähendab see seljataguse olemasolemist ja suuremat tuge ägedate projektide ellu viimisel. Ühelt poolt pakub sellistesse tiimidesse kuulumine sportlasele suuremat kajastust, kuid teisalt jagab Red Bull rohkelt infot liikumise ja toitumise kohta, mis sportlasele väga kasuks tuleb. „Meil on omaette sotsiaalmaailm – saame kursuseid, koolitusi ja uusi teadmisi, kuidas olla parem sportlane,“ ütleb köielkõndija.

Ägedad kohad turnimiseks

Roose on oma sportlaskarjääri jooksul turninud paljudes erilistes kohtades. Pikima kõnni köiel, mille distants oli 1 km, tegi slackliner 2019. aastal Venemaal festivalil külaliseks olles. Pärast katset olid mehe õlad ja käed nii läbi, et ei suutnud hästi riietuda ega selfie tegemiseks telefoni hoida. Pikki distantse köiel kõndides, on oluline, et mõtted ei muutuks järsult, seega kuulab mees esinemistel ja võistlustel sageli Kygot, kuna lugude tempokus on sobiv ning ei sega ajutööd.

Kogu intervjuud Jaan Roosega saate järele kuulata Boost Yourselfi Facebooki lehelt. Järgmine kord vestleme pilatesest endanimelise virtuaaltreeninguportaali looja Kerttu Tänavaga. Püsige lainel!

Boost Yourself on tervisliku elu saadik, kes teab, et täisväärtusliku elu kolm kuldset reeglit on: tasakaalukas toitumine, hoidev kogukond ja järjepidev liikumine. Kampaaniat #minavalinliikumise toetab spetsiaalselt selle jaoks loodud Boost Yourselfi liigeste kollageen

Vaata kõiki täispikki videointervjuusid läbi aasta veebilehelt #minavalinliikumise.

Tekst: Boost Yourself