Treener Asko Külmsaar: igale probleemile leidub lahendus

Asko Külmsaar

Sel aastal on Boost Yourselfil fookuses liikumine, mille raames oleme ellu kutsunud selle aasta suurima kampaania „Mina valin liikumise“. Igal nädalal intervjueerime erilisi ja põnevaid liikumise eestvedajaid. Neljandas osas vestlesime Movement Tallinn eestvedaja Asko Külmsaarega. Tegu on Viinistust pärit mehega, kelle ilusast ja liikumisrohkest lapsepõlvest on välja kasvanud aktiivne ja loomupärane elustiil.

Asko Külmsaare sõnul iseloomustab Movement Tallinna liikumist peavoolu vastu minemine. Movement Tallinn keskendub dünaamilisele ja voolujoonelisele liikumisele, mis on inspireeritud loodusest, sest palju jäljendatakse loomade liikumisi. Trenni teeb omapäraseks soojendusosa puudumine ning mõtteviis, et alati peab olema valmis olema tegutsema. „Kas olete näinud kunagi ühte lõvi, kes teeb 30 minutit soojendust enne, kui gaselli hakkab taga ajama?“ toob Külmsaar näite loomariigist. Tavaliselt alustatakse trenne koordinatsiooni-, rütmi- ja tantsuharjutustega. Trennides pannakse rõhku mängule, võitlemisele, improvisatsioonile, sportvõimlemisele ja trikitamisele. Trennis tehtu sõltub palju ka trenni tulijate tujust ja emotsioonidest, mis päevast kaasa võetakse. Suures pildis on Movement Tallinn kogukond ja kultuuriklubi, kus koos lõbusalt aega veeta. Kui tahad proovida midagi teistsugust ning tulla mugavustsoonist välja, tasub kindlasti treening järele proovida.

Kõik on omavahel ühenduses

Asko Külmsaar on elus läbi katsetanud palju erinevaid spordialasid, sealhulgas kergejõustiku, pallimängud ja jõusaalitreeningud. Kuna liikumised spordialade vahel on omavahel ühenduses, kasutab Külmsaar oma tänastes treeningutes eri spordialade liikumistest kombineeritud harjutusi. Näiteks on jalatöö jalgpallis väga sarnane kickpoksis kasutatava jalatehnikaga ning omavahel seotud on ka korvpallurite ja tantsijate hüpete maandumistehnikad. Külmsaar soovitab tulla erinevatel sportlastel Movemendi trenni, sest enda kehaga paremini kontaktis olemine aitab ka oma alal paremaid tulemusi saavutada.

Kui sul on keha, siis liiguta seda

Selleks, et leida endale sobiv spordiala, tuleb mehe sõnul läbi proovida võimalikult palju erinevaid liikumisstiile. Iga ala juures tuleks peatuda kolm kuud kuni aasta, et veenduda stiili sobilikkuses. Peamine on, et liikumine tooks naeru näole. Spordialade valiku tegemisel tuleb keskenduda ka lülisamba igapäevasele töös hoidmisele. „Kui liigutad lülisammast, ootab sind tõenäoliselt pikk ja terve tulevik,“ tõdeb Külmsaar. Treenides tuleb aktiveerida tervet keha, sest vastasel juhul võivad teatud lihased tähelepanuta jääda ning tekib suurem oht vigastuste tekkeks. Tähtis on ka end liigutades meelde tuletada, mis on meile loomupärane ja sünniga kaasa antud.

Asko Külmsaar

Ära sõltu teistest

Veel õpetab Asko Külmsaar oma trennides, kuidas mitte olla teistest sõltuv. Treenerina on ta trennis selleks, et anda kätte juhised ja suund, kuid ülejäänu on juba inimeste endi teha. Mehe jaoks on ette antud kavade ja rutiini olemasolu igav. Katsetamine, uute lahenduste leidmine ja uute tehnika õppimine viivad edasi ja mugavustsoonist välja. See tugevdab ka vaimset tervist, sest treeningstiilide katsetamise käigus läbi tule ja vee minemisel saadakse aru, et igale probleemile leidub lahendus. Seega on Külmsaar arvamusel, et inimestel peaks enda keha üle olema rohkem otsustusvõimu, sest mitte keegi ei tunne seda paremini kui meie ise.

Õpime kehakeelt tundma

Iga inimese kehakeel on unikaalne ning kõigepealt tuleb seda tundma õppida. Esimene samm selleks on leida kehas üles rütm, koordinatsioon ja saavutada kontakt. Selleks soovitab Külmsaar iga päev tantsida ühe endale meelepärase loo järgi ja end vabaks lasta. Koordinatsiooni harjutamiseks keskendu kõigepealt kõndimisele ja seismisele ning seejärel mine üle liikumisele põrandal. Jälgi, kuidas kulgeb tee püsti olekust maha, rooma ning tule tagasi üles. Seejuures on tähtis, et keha liikumine oleks voolav ja ilma pausideta. Oma trennides kasutab Asko Külmsaar palju paarisharjutusi, kus ühe harjutuse lõppedes tuleb paarilist vahetada. Sujuva koostöö tagab teineteise kehakeelte mõistmine, mis tuleb välja palju paremini, kui enda kehakeel on juba selge.

Kogu intervjuud Asko Külmsaarega saate järele kuulata Boost Yourselfi Facebooki lehelt.

Boost Yourself on tervisliku elu saadik, kes teab, et täisväärtusliku elu kolm kuldset reeglit on: tasakaalukas toitumine, hoidev kogukond ja järjepidev liikumine. Kampaaniat #minavalinliikumise toetab spetsiaalselt selle jaoks loodud Boost Yourselfi liigeste kollageen

Vaata kõiki täispikki videointervjuusid läbi aasta veebilehelt #minavalinliikumise.

Tekst ja fotod: Boost Yourself