Igaüks saab liikudes anda panuse uuele näitusele

ERMi füüsilise aktiivsuse väljakutse _ Arp Karm
Foto: Arp Karm

Aprilli lõpus ja maikuus kutsub Eesti Rahva Muuseum üles inimesi üle kogu Eesti liikuma. Alates 22. aprillist on võimalik osaleda ERMi Jüriööjooksul, seda virtuaaljooksuna. Maikuus saavad kõik huvilised anda oma panuse uuele näitusele “Õige keha, vale keha” nii kõndides ja joostes kui oma kogemuste üles kirjutamisel. 

Eesti Rahva Muuseum kutsub inimesi üle Eesti mõõtma maikuu jooksul oma igapäevaseid samme, kasutades selleks mobiilirakendust või aktiivsusmonitori. Väljakutse aitab kaasa näituse „Õige keha, vale keha“ digitaalse eksponaadi valmimisele, mis käsitleb kehalise aktiivsuse igapäevast mõõtmist ja jälgimist tänapäevaste tehnoloogiliste vahenditega. Eksponaat kuvab Eesti inimeste päevaseid samme vanusegruppide ja sugude võrdluses. Väljakutsega kogume füüsilise aktiivsuse näitajaid eksponaadi andmepanka. See on võimalus jätta enda jälg näitusele.

Väljakutse teostamiseks on kasutusel Eesti idufirma YuMuuv teenus, mille mobiilirakendus kuvab personaalselt päevased sammud, kulutatud kalorid ja aktiivsusindeksi. Igapäevaseks eesmärgiks on seatud 10 000 sammu päevas. Enda sammude arvu saab näha võrdluses teiste osalejatega, mis teeb aktiivsuse jälgimise motiveerivaks. Kõik väljakutses osalejad saavad ERMi näitusi 2021. aasta lõpuni ühel korral tasuta külastada ja välja loositakse kolm eriauhinda ERMi restoranilt Pööripäev. Väljakutse kestab 1. maist kuni 31. maini ja sellega saab liituda kuni 2. maini. Liitumiseks tuleb täita osalusvorm nutitelefoni alla laadida YuMuuvi rakendus ja registreerida end väljakutse koodiga.

ERM ootab lugusid liikumisest ja selle mõõtmisest

Oma osa uuele näitusele „Õige keha, vale keha“ saab soovija anda ka läbi oma loo kirja panemise. Teema „Keha mõõtmine“ juures kogub muuseum vastuseid paljudele küsimustele. Nii uuritakse vastajate kogemusi ja muljeid oma keha mõõtmisel alates kaalust, liikumisest ning lõpetades unega. Lisainfo ning küsimused ERMi kodulehel või Rahvalood keskkonnas.

ERMi teadur Tenno Teidearu teeb muuseumi blogis liikumise ja liikumise mõõtmise teemasse sissevaate pealkirja all „Sammude mõõtmine – lootus paremaks eluks“: „Sammude lugemine on kõige primitiivsem viis aktiivsuse hindamiseks, aga ütleb enda mõõtmise kui kultuurinähtuse kohta palju. Inimesed proovivad igapäevaste sammude kaudu mõista oma füüsilist aktiivsust argielu toimetuste kontekstis ja harjumusi ümber kujundada, et elada tervislikumat ja paremat elu.”

Jüriööjooks toimub nädala jooksul ERMi ümbruses

SmileRun heategevusjooksude neljast etapist koosneva sarja esimene etapp, ERM-i Jüriööjooks, toimub eriolukorrast lähtudes virtuaaljooksuna. Virtuaaljooks toimub 22.04-29.04 ERM-i ümbritseval märgistatud 5-kilomeetrisel rajal või osaleja vabalt valitud rajal. Kõik osalejad toetavad koos Tartu Ülikooli Kliinikumi ning IRONMAN Estonia tiimiga Herbert Masingu miljööteraapilist Pepleri ravikodu. Osalemiseks on vaja registreerida end veebis. Registreerimistasust 50% annetatakse Pepleri ravikodule.

Lisainfo füüsilise aktiivsuse väljakutse kohta:

Tenno Teidearu

ERMi teadur

Telefon: 736 3024