Kasulikud nipid mälu treenimiseks

Memory
Foto: Pexels

Aju saab treenida sama lihtsalt nagu oma keha. Kui tundub, et mälu kipub alt vedama, on alati võimalik sellele eraldi tähelepanu pöörata ning mälu turgutada. Ehk siis iga inimene saab treenida oma mälu oluliselt paremaks. Kui mälu ei treeni, võib see kängu jääda sama moodi nagu lihased, mida ei kasutata.

Samas ei toimu meeldejätmine ühes reas, nagu me tavaliselt kirjutame või märkmeid teeme. Ajju info salvestamine toimub seoste või mustrite kaudu. Kui suudame meelde jäetava info seostada millegagi, mida juba teame, salvestub uus teave kergemini. Hea on kasutada meeldejätmiseks erinevaid meeleorganeid – nägemist, kuulmist, aga ka läbikirjutamist, teistele jutustamist, omandatu ise läbitegemist. Sel moel erinevaid mäluliike kasutades (nägemismälu, kuulmismälu) salvestub info palju paremini.

Ajatelg

Väga efektiivne sündmuste/faktide/järgnevuste õppimisel nt ajaloos. Visanda telg ja kirjuta sinna tähtsamad aastaarvud. Nii tekib silme ette ajastu tähtsamad sündmused, millele tuginedes tekib hea tervikpilt.

Skeemid

Loo endale märksõnades/võtmesõnadest loogiline skeem. Joonista see paberile. Seda vaadates tuleb loetust kõige olulisem meelde.

Akronüümi tehnika

Sõnade algustähtedest moodustatud lühendi ehk akronüümi tehnika: Jäta meelde sõnade algustähed, moodusta neist sõna ja kasuta seda sõna meenutamisel vihjena. Näiteks: selleks, meelde jätta ilmakaared: Kagu, Edel, Loe, Kirre võib moodustada akronüümi KELK. Ilmakaarte meenutamisel on vaja edaspidi lihtsalt mõelda „kelk“ ning tähed sõnas aitavad ilmakaared meelde tuletada.

Lausete moodustamise tehnika

See on sarnane eelmisele akronüümi tehnikale, kuid moodustad nüüd sõna asemel meeldejääva lause.

Näide 1: Täpitähtede meelde jätmisel „Õun Ärkas Öösel Üles“

Näide 2: vikerkaare värvide meelde jätmiseks on rahvasuus levinud salm „Peremees Ootab Kitselt Raha, Sulane Temalt Liha“ (punane, oranž, kollane, roheline, sinine, tumesinine, lilla).

Mälumaja tehnika

Seosta õpitavad asjad tuntud koha ja selle elementidega. Kujuta ette näiteks oma kodu või mõnd teist hästi tuttavat paika. Jaluta mõttes oma kodu läbi ja määra kindlaks kohad, milles peatud ja mida saad kasutada vihjetena.

Näiteks: Kui on vaja meelde jätta Eesti peaministrid – Jüri Ratas tervitab sind koduuksel, Andrus Ansip võtab koridoris saapaid jalast ära, Juhan Parts vaatab diivanil televiisorit, Siim Kallas on köögis pliidi ees, Mart Laar võtab külmkapist vorsti jne.

Tekivad seosed: Ratas=uks Ansip=koridor jne. Meenutamisel piisab vaid ette kujutamisest, et lähed oma koju ja vajalik meenub iseenesest.

Puu tehnika

Joonista teema kohta puu, kus puutüvi on keskne teema või sümbol, iga seostuv teema või märksõna on hargnev oks või põhiharu. Näiteks kui on vaja meelde jätta soome-ugri keeled, siis puutüvi on soome-ugri keelkond, peamised harud läänemeresoome keeled, ugri keeled jne, väiksemad oksad ungari keel, eesti keel jne.

Kordamine aitab alati

Kui mõnda teksti pähe õpid, siis loe see mitu korda läbi, seejärel korda infot selle operatiivmällu viimiseks 20 sekundi jooksul. Õpitu püsimällu viimiseks korda seda vahetult 10 minuti jooksul ning siis juba järgmisel hommikul. Kordamist võid teha kas valju häälega või vaikselt oma peas.

Allikas: peaasi.ee