Mini korvpalliplats koduaias: hea lahendus saada lapsed liikuma

Korv
Foto: Pexels

Laste aktiivsena hoidmine võib kohati olla vanemate jaoks keeruline. Lastel on tavaliselt palju rohkem energiat kui täiskasvanutel ja võib olla väljakutse leida lastele võimalusi, kuidas oma energiat turvaliste ja lõbusate tegevuste kaudu rakendada. Kooskõlas peavad olema juurdepääs parkidesse ja spordiplatsidele, mõnus ilm ja vanemate vaba aeg, kes peavad väiksemate lastega kaasas olema ja neil silma peal hoidma. Kui üks või kõik neist teguritest pole kättesaadavad, siis saavad lapsed igal ajal olla aga oma koduaias, mis on nende jaoks suurepärane võimalus aktiivseks jääda ja lõbutseda.

Tagahoovis asuv korvpalliväljak on suurepärane ruumikasutuse võimalus ja lõbus koht mängimiseks nii lastele kui täiskasvanutele. Enne koduhoovis asuva korvpalliväljaku paigaldamist peaks siiski tutvuma erinevate väljakute mõõtmetega, et oleks hiljem lihtsam saadaoleva vaba ruumiga arvestada. Lastele mängimiseks sobib aeda mini korvpalliplats ning ei peagi vaeva nägema suurema väljaku ehitamisega.

Korvpall õpetab meeskonnatööd ja sportimist. Väikese korvi kasutamine kodus aitab lastel suureks mänguks valmistumisel oma oskusi harjutada ja tehnikat parandada. See on ka lõbus viis, kuidas lapsed saavad omaette ilma täiskasvanuteta mängida.

1. Määratlege soovitud platsi suurus, selle asukoht ja korvi kõrgus

Ideaalis võiksite valida aias asukoha, mis on tasane, et kaevetööd oleksid minimaalsed.

Täismõõtmetes väljaku suurus on Rahvusvahelise Korvpalliliidu ​​määrusega suurusega 28m x 15m, mis on tavaliselt liiga suur, et mahtuda keskmisse tagaaeda. Oma aias võiksid väljaku suurused ulatuda väga väikestest umbes 4m x 6m, 9m x 5m, 10mx7m kuni 3X3 reguleerimisega poolväljakuni 15m x 11m.

Mänguväljaku või koduhoovis asuva korvpalliväljaku kavandamisel on olulised kaalutlused mängija vanus, mängutase ja vaba ruum. Näiteks, kui ehitate väljakut oma koduaia väikesele alale, ei saa teie soovitud mõõtmeteks olla 28x15m suurune väljak. Korvi kõrgus varieerub samuti vastavalt mängija vanusele. Gümnaasiumi ja põhikooli puhul on korvpallilaud maapinnast täpselt kolme meetri kõrgusel.

Parima tulemuse saavutamiseks on täpsed mõõtmised ja planeerimine üliolulised.

2. Planeerige paigutus

Korvpalliväljaku rajamise üks kriitilisemaid aspekte on selle planeeringu kavandamine. Selleks vajate ala joonte märkimiseks korvpalliväljaku šablooni, mõõdulinti ja värve. Võtke endale pildina ette klassikalisee korvpalliväljaku tühi paigutus ning looge jooned selle järgi. Suurus võib varieeruda sõltuvalt teil aias saada olevast vabast alast.

3. Valige sobiv pind

Korvpalliväljaku põrandakate peaks tagama maksimaalse mugavuse, andma lastele edasi energiat ja hoidma väikseid sportlasi turvalisena. Veelgi enam, kuna väljaku pind kogeb pidevat intensiivset tegevust, peaks põrand olema vastupidav ning kergesti puhastatav ja hooldatav.

Lastele sobib platsi pinnaseks tavaline liivakate või muruplats. Tõsisema huvi korral on soovitatavaks aluspõhjaks aga betoon. Betoon pakub pikas perspektiivis kindlasti parimat pikaealisust, jõudlust ja väärtust ning ei vaja paljude aastate jooksul praktiliselt mingit hooldust ega remonti. Muude sobivate aluste hulka kuuluvad sillutuskivid ja asfalt.  Kõiki neid põrandakatte materjale on kasutatud korvpalliväljakutel, kuna need pakuvad siledat ja takistusteta ala, pakkudes samal ajal täiuslike viskeid ja sööte. Aluspõhi tuleb soovi korral omakorda katta õige pinnakattega.

4. Investeerige õigetesse tarvikutesse

Lisaks paigutuse planeerimisele ja sobiva põrandakatte valikule peate investeerima korvpalliväljaku lisavarustusse, nagu väljaku valgustus ja treeningvahendid. Selleks, et üldse mängida saaksite on teil vaja korralikku korvpalli. Igaks juhuks tuleks varuda ka korvi jaoks lisavõrgud. Kui lapse on võistlushimuline või soovite lihtsalt aeg-ajalt mängides ka skoori arvestada, siis tuleks valmis osta ka korvpalli tulemustabel. Ise lugedes võib skoori arvestamine sassi minna. Siin saate lähemalt tutvuda spordikaupade ja -tarvikutega, mida korvpalli mängimiseks vaja võib minna.

Platsi loomine

Kui täpsed mõõtmised on tehtud, peaks ehitaja ostma kõik korvpalliväljaku ehitamiseks vajalikud materjalid. Komponentide hindade arvestamine tagab, et ehitaja jääb eelarve piiridesse. Korvpallikorv, betoon, betoonivormide valamiseks mõeldud puit ja betooni kohale paigaldatavad põrandakatted tuleks varakult paigaldamiseks valmis osta, et need oleksid käepärast. Betooni valades aitab, kui kinnitada aias korvpalliväljaku jaoks kindel vorm, kasutades selleks näiteks puidujääke. See tagab, et betoon ei pääse kaugemale, kui olete arvestanud ja väljaku servad jäävad sirged. Betooni valamise protsess võib olla keeruline ja seda tuleks teha kevadel, suvel või varasügisel.

Kui betoonpind on paigaldatud, peaksite korvi paigaldama. Korv tuleks asetada õigesse asendisse vastavalt ametlikele mõõtudele. Korvi alus tuleks maa sisse panna ja selle ümber samuti betoon valada. Sobiva korvpallilaua saate valida siit.Mini korvpalliplats koduaias

Kui korv on paigas ja betoon valatud, peab kindlaks tegema, kas tahategi, et korvpalliväljaku pind jääks sellisena nagu see betooniga valatud on või soovite lisaks põrandakatet paigaldada. Põrandakatte paigaldamiseks peab betoonpind olema täiesti tasane ja valida tuleb õige katte tüüp.

Pärast seda, kui betoon on valmis või põrandakate on oma kohale liimitud, tuleb tõmmata korvpalliväljaku jooned. Võiksite platsile luua kolmepunktilise joone ja muud kaared. Sirgjooni saab mõõta baasjoonest. Kindlasti peaks kasutama pinnasest selgelt eristuvat värvi. Kui värvi kasutada ei taha, võib kasutada teipi või muid materjale, mis on mõeldud kasutamiseks väljas.

Korvpalliväljakud on lastele suurepärane koht spordiala harrastamiseks ja oluliste oskuste arendamiseks. Rajades platsi endale tagahoovi, aitavad ülalnimetatud näpunäited teie püüdlustele kaasa. Kaup24.ee aitab teid kõikide soovidega.

 

Sisuturundus