Toitumisnõustaja: hommikusöögi vahele jätmine viib sageli ülesöömiseni

pexels-maria-orlova-4915571
Foto: Pexels

Liigne kehakaal hiilib tihtipeale vargsi ligi ning selle peamiseks põhjuseks on sageli energia ületarbimine enesele teadmata. Eksperdid jagavad nippe, mida hommikusöögi valimise puhul kindlasti peaks silmas pidama. 

Väide, et hommikusöök on kõige tähtsam toidukord päevas on tegelikult üsna suhteline. „Kui kõht ikka tühi ei ole, siis ei ole vaja hommikul sööki sisse suruda. Küll aga tuleb sellisel juhul valmis olla selleks, et keha mingil hetkel siiski süüa nõuab ja siis tuleb osata teha õigeid toiduvalikuid, et mitte suure näljaga üle tarbida,“ selgitas treener ja toitumisnõustaja Krete Junson. Siinkohal tuleb appi üks peamine põhimõte mida hommikusööki valides järgida – süsivesikute, rasvade ja valkude tasakaal. 

Hommikusöök olgu tasakaalus 

Kiirustades hommikusööki valides on lihtne jätta makrotoitainete ehk valkude, süsivesikute ja rasvade tasakaal tähelepanuta. Enamus klassikalistest hommikusöökidest nagu hommikuhelbed, puder ja võileivad sisaldavad küll palju süsivesikuid, kuid valku on nendes vähe. „Head valguallikad on näiteks munavalge ja Kreeka jogurt ehk neid enda menüüsse lisades suurendad ka valkude osakaalu oma hommikusöögis,“ ütles Junson. 

Circle K kaubandusdirektori Diana Veigeli sõnul tunnevad hommikul tööle kiirustajad üha suuremat huvi täisväärtusliku hommikusöögi vastu, mistõttu on ettevõte lisanud menüüsse rikkalikuma hommikusöögi valiku. „Näiteks on Circle K-s väga hästi vastu võetud mõnusalt valgurikas Kreeka jogurti tops müsli ja moosiga. Samuti on üks levinumaid tooteid keedetud muna,“ kirjeldas Veigel.  

Ta nentis, et palju on klientidelt saadud ka tagasisidet, kuidas hommikusöögiks eelistatakse midagi toekamat, aga samas mitmekülgset. Sellest tulenevalt lisati tänavu hommikusöögivalikusse prantsuspärane baguette singi ja juustuga ning hommikuburger. „Baguette hommikusöögiks on maailma klassika – lihtne, maitsev ja teada tuntud. Hommikuburger on aga klassikaline hommikusöök peekoni, muna, seente ja tomatiga burgerisaia vahel, mis täidab kõhu järgmise toidukorrani,“ lisas Veigel.  

Hommikusööki ei pea sööma ilmtingimata varahommikul 

Kõikidel inimestel ei ole kõht varahommikul tühi, mistõttu võib hommikust süüa ka veidi hiljem. „Hommikusöögiks võib nimetada enda päeva esimest toidukorda olenemata sellest, mis kell seda süüa. Kui eilne õhtusöök sai veidi toekam, siis on täiesti normaalne, et vara hommikul suurt hommikusööki ei tahagi, kuid kui eelmise päeva õhtusöök oli pigem vara ning kerge, siis võiks hommikusöögile kindlasti rohkem rõhku panna,“ ütles Junson. Sellega nõustus ka Circle K kaubandusdirektor ning lisas, et seetõttu pakuvad nemadki hommikusööki päev läbi. 

„Kusjuures veel üks väide, mis ei vasta täielikult tõele on see, et saia ei tohiks süüa. Sageli on sai hoopis parem variant, kui leib, sest sai on üldjuhul kergem ning annab leivaga võrreldes isegi vähem energiat,“ selgitas toitumisnõustaja. Ta rõhutas, et hea viis rasva ületarbimist hommikusöögil vältida on lisada oma menüüsse lisaks rasvale (näiteks peekon, juust) ka saia, millest saame süsivesikuid ning munavalget, millest saame valku.