Tartu Maratoni spordiaasta pani liikuma pea 25 000 inimest

2021TM_KiurKaasik
47. Tartu Maraton. Autor: Kiur Kaasik

Tartu Linnamaratoniga sai ring peale Tartu Maratoni 2021. aastale. Esialgsetel andmetel osales suusa, jooksu-, rulluisu- ning rattaüritustel kokku 24 526 inimest.

Nii nagu eelmisel hooajal, oli ka tänavu korraldajatel vaja kohaneda uute oludega ning mõelda välja innovaatilisi lahendusi. Tartu Maraton sai toimuda tänu valitsuse eriloale, küll aga jäid koroonaviiruse leviku tõttu ära Maastikumaratoni põhipäev ning Tartu Rattaralli. Esmakordselt oli läbi terve hooaja võimalik täiskasvanutel ja lastel osaleda üritustel virtuaalselt. Sel samal põhjusel on välja toodud nii toimunud kui ka virtuaalürituste osalejanumbrid.

Tartu Maratoni reaalselt toimunud üritused – 13 338 osalejat

Jaanuaris andis valitsus eriloaga rohelise tule 47. Tartu Maratoni toimumiseks. Talvine suusapidu leidis aset 21. veebruaril ja 63 ning 31 km distantsil pani end proovile 3480 suusatajat. Üle 16 aasta triumfeeris finišijoonel taas eestlane – Mart Kevin Põlluste. Naiste seas tuli kolmandat korda võitjaks Tatjana Mannima. Avatud Rada, Teatemaraton, 16 km ning lastesõidud eriloa alla ei käinud ja jäid kehtivate piirangute tõttu ära.

Maastikumaratoni ei õnnestunud koroonaviiruse leviku tõttu tavapärasel viisil korraldada, mistõttu toimus esmakordselt 1. kuni 10. maini individuaaljooks, kus valida sai nelja distantsi vahel. Elvas algav ja lõppev rada oli korraldajate poolt tähistatud ning osalejad broneerisid stardiaja, et rajal oleks maksimaalne hajutatus. Kokku osales individuaaljooksul 608 inimest.

Järgmine üritus, mida õnnestus päriselt korraldada, oli augustikuine 15. Tartu Rulluisumaraton. Kolmel põhidistantsil osales kokku 446 spordisõpra. Kõige kiireim oli teist aastat järjest Reinis Znotins (LAT) ja naiste arvestuses võitis Anna Muzyka (UKR). Lastesõitudel oli kohal 85 noort rulluisutajat.

Tartu Rattamaratoni üritused algasid 12. septembril Tartu Teate Rattamaratoniga, kuhu tuli kokku 78 spordisõpra. Päev enne 24. Tartu Rattamaratoni toimusid lastesõidud, kus osales 929 last. 19. septembril peeti aga tõeline rattapidu – rajal oli 3254 ratturit. Esmakordselt võitis Tartu Rattamaratoni Gert Kivistik ning naistest oli neljandat aastat kiireim Janelle Uibokand.

Tartu Maratoni Kuubiku hooaja viimane üritus oli 10. Tartu Linnamaraton. Nädalavahetuse programm startis reedel meelelahutusliku ööjooksuga Friday Night Run, kus esines NOËP dj kavaga. 4 km pikkust jooksu nautis 1066 inimest. 2. oktoobril osales põhidistantsidel 2205 jooksjat ja kõndijat. 42 km distantsi võitjaks tuli esmakordselt Bert Tippi ja naistest oli kiireim kolmandat aastat järjest Kadiliis Kuiv. Linnamaratonil selgusid ka poolmaratoni Eesti meistrid: Kaur Kivistik ja Jekaterina Patjuk.

Tartu Maratoni virtuaalüritused – 11 188 osalejat

Esimest korda sai Tartu Maratonist osa võtta virtuaalselt ning lumerohke talv võimaldas läbida suusakilomeetreid terve virtuaalsõidu vältel 8. veebruarist 14. märtsini. Kaugosalusega suusasõidu kasuks otsustas 778 täiskasvanut ning 1330 last.

Maastikumaratoni põhipäev jäi riigis kehtivate piirangute tõttu ära ja päriselt toimus vaid individuaaljooks. Lisaks oli kõikidel võimalus osaleda virtuaaljooksul, mis toimus 1.aprillist kuni 16. maini ning sellest võttis osa 1310 täiskasvanut. Populaarne oli kaugosalusega jooks ka laste seas – kokku osales 1588 mudilast.

40. Tartu Rattaralli toimus vastavalt olukorrale ainult virtuaalselt. Kaugosalusega rallit sai läbida 1. maist 6. juunini ning kolme distantsi peale kokku osales 2771 ratturit. Väikseid rattasõpru oli kirjas 893.

Kuigi 15. Tartu Rulluisumaratoni põhisõidud toimusid 22. augustil, oli kõikidel võimalus osa võtta ka virtuaalsest rulluisumaratonist 13.-29. augustini ning seda tegi 446 täiskasvanut ning 85 pisikest rulluisusõpra.

24. Tartu Rattamaratonist said samuti soovijad 10. kuni 26. septembrini osa võtta virtuaalselt. Kaugosalusega sõidu kasuks otsustas 436 täiskasvanut ning 775 last.

Ka 10. Tartu Linnamaratonil sai 24. septembrist kuni 10. oktoobrini osaleda virtuaalselt. Kaugosalusega jooksu kasuks otsustas 472 täiskasvanut ning 468 last.

Kuubiku sarja arvestusse läheb neli paremat tulemust. Sarja meeste konkurentsis võitis Indrek Hubel (3979 punkti), kes edestas Aimar Hussarit (3937 p) ja Viljar Haavi (3900 p). Naistest oli parim Reeda Tuula-Fjodorov (3559 punkti). Teise koha saavutas Anneli Tühis (3360 p) ning kolmanda Mare Ulp (3312 p).

Need, kes on osalenud kõigil kuuel üritusel (k.a virtuaalsed üritused), saavad meene, medali ja diplomi. Hooaja jooksul vähemalt neli üritust lõpetanud osalejaid premeeritakse meene ja diplomiga.

Uus Kuubiku hooaeg stardib 20. detsembril, mil algab 48. Tartu Maratoni virtuaalsõit, mis kestab 20. märtsini. Reaalselt toimuvatest üritustest on järgmine 12. veebruaril 48. Tartu Maratoni eelüritus. Nädal hiljem toimuvad klassikalisel Otepää-Elva vahelisel trassil suusamaratoni põhisõidud.

TM2021_KiurKaasik
Autor: Kiur Kaasik
Allikas: MTÜ Klubi Tartu Maraton