Rohelise tee ja sidruniga stressi vastu

Roheline tee

Me kõik tahame olla tasakaalukad ja tunda ennast hästi. Õnneks leidub vitamiinipomme, millega igaüks end turgutada saab. Ühed parimad neist on roheline tee ja sidrun.

Pole ilmselt uudis, et rohelise tee joomine on tervisele hea mitmel viisil, kiirendades muuhulgas ainevahetust ja tugevdades immuunsüsteemi. Heal lapsel mitu nime ja nii leitigi Jaapanis tehtud uuringu käigus veel üks positiivne tegur. Nimelt aitas roheline tee vähendada kõrgenenud psüühilise stressi näitajaid.

Suurimaks stressivähendajaks peetakse rohelises tees leiduvat ühendit L-teaniin, mis on mitteproteiinil baseeruv aminohape. L-teaniin on leidnud tõestust kui stressivähendaja ja rahustaja. Ühend pärsib kortisooli tootmist (tuntud kui stressihormoon), alandab vererõhku ja südamelöögisagedust, rahustades meie sümpaatilist närvisüsteemi. Kõik need toimed ilmnevad 30–40 minuti jooksul pärast tee joomist.

Arvatakse, et L-teaniin võib isegi muuta meie aju funktsioone, aidates kaasa keskendumisele. On leitud, et rohelise tee joomine stimuleerib aju ning loob sügavalt rahuliku tunde ja vaimse ärksuse sarnaselt meditatsiooniga.

Roheline teeJoo 3–4 tassi rohelist teed päevas, sest see:

 • aitab vähendada stressi;
 • kasvatab keskendumisvõimet;
 • kontrollib isude teket;
 • parandab hulka tervisenäitajaid.

Tee valmistamisel pane tähele:

 • ühe tassi kohta kasuta 1 teekotike või 1 teelusikatäis teelehti;
 • lase vesi keema ja jahuta temperatuurini 70–80 °C;
 • vala vesi teelehtedele, lase tõmmata 3–5 minutit.

Kuni viis minutit on piisav tõmbeaeg, et saada kätte tees peituvad kasulikud antioksüdantsed koostisosad. Pikem tõmbeaeg võib anda teele kibeda maitse, mida põhjustavad teelehtedes sisalduvad parkained.

Muuda teejoomine veelgi kasulikumaks: tere, sõber sidrun!

Toitumisspetsialistid on sidruni kasulikkuses eri seisukohtadel ning siinkohal on hea tugineda uuritud faktidele ja elupraktikale. Ühes ollakse kindlal üksmeelel – sidrunil on palju häid omadusi, mis mõjuvad hästi tervisele, ja mõne viilu poetamine hommikutee sisse tuleb pigem kasuks, sest sidrun:

 • soodustab mineraalide imendumist tänu suurele C-vitamiini sisaldusele;
 • sisaldab antioksüdanti D-limoneen, mis aktiveerib maksas ensüümid, mis omakorda võtavad osa keha toksiinidest vabastamise protsessist (nt kofeiin ja ibuprofeen);
 • aitab võidelda viiruste ja põletike vastu nagu gripp ja nohu, lisaks aitab palavikku alandada;
 • tasakaalustab organismi pH-taset – kuigi sidrun ise on happeline, muutub see organismis aluseliseks;
 • on leitud, et sidruni tarbimine leevendab põletikulisi liigeseid;
 • aitab ennetada veresoonte lupjumist, parandada unekvaliteeti, ennetada kehvveresust, hoida nahka tervena jne.

Roheline tee

Loetelu võiks veelgi jätkata, kuid üks on selge – rohelise tee ja sidruni kombo on üks võimas relv, millega ennetada haigusi ja vähendada stressi. Kui midagi nii lihtsat saab olla meile kasulik nii erinevate nurkade alt, siis oleks ju suisa rumal jätta see kasutamata.

Targemalt edasi, teetass näpus!

Tekst: Mirko Miilits, www.mirkomiilits.ee

Fotod: Shuttestock.com