Üleskutse: tee Eestile kingitus terviserajal

Nõmme terviserada
Foto: Eesti Terviserajad

Ka sel aastal kutsub SA Eesti Terviserajad inimesi üles tähistama riigi sünnipäeva tervisliku liikumisega. Traditsiooniline algatus “Vabariigi terviseks!” kestab 24.-27. veebruarini ning nelja päeva jooksul kogutakse üle Eesti terviseradadel liikumiskilomeetreid. Kui ilm lubab, toimub ka mitmeid suusasõite ja matku. 

Sihtasutuse Eesti Terviserajad juhataja Alo Lõokese sõnul on esmakordselt 2006. aastal välja kuulutatud algatusest, mille raames kogutakse vabariigi sünnipäeva puhul liikumiskilomeetreid, tänaseks saanud oodatud ja suure osalejate hulgaga ettevõtmine. Näiteks eelmisel aastal liiguti kampaaniaperioodil terviseradadel rekordiliselt enam kui 102 000 kilomeetrit. “Teeb heameelt, et igal aastal tullakse radadele pidupäeva tähistama aina enam ning et üha rohkem on kinnistumas arusaam, et liikumine värskes õhus on kasulik kingitus nii endale, oma perele kui ka kogu Eestile. Seda kingitust ei peaks aga tegema mitte ainult vabariigi aastapäeval, vaid mõned korrad nädalas!” julgustab Lõoke igapäevaselt liikuma.  

Lõoke lisas, et lumerohke talv on valmistanud suurt rõõmu kõigile suusasõpradele. “Ligi kolm kuud on väldanud suusailm toonud radadele kogenud aga ka uusi suusatajaid. Siinkohal tahan tänada kõiki rajameistreid, kes on järjekindlalt hooldanud sadu kilomeetreid suusaradu üle Eesti.”

Suusavoistlus Palukülas
Suusavoistlus Palukülas

Nagu ka eelnevatel aastatel toimub liikumiskilomeetrite arvestus reaalajas Eesti Terviseradade veebis www.terviserajad.ee ning selleks peaksid kõik liikujad terviserajal käimise järel distantsi kodulehele sisestama. Arvesse lähevad ka väljaspool ametlikke ööpäevaringselt avatud terviseradu, näiteks parkides ja metsades liigutud vahemaad. Nii on kõigil võimalik leida kodulähedane ja turvaline paik liikumiseks. Samuti on kõik liikujad oodatud jagama pilte ja videosid sotsiaalmeedias, teemaviitega #terviserajad. 

Kuni märtsi lõpuni toimub Eesti Terviseradade eestvedamisel ka koolidele suunatud liikumiskampaania “Terves kehas terve vaib!”, millest on osa võtmas kümned klassid üle Eesti. ”Kõik klassid ja koolid, kes 25. veebruaril oma kehalise kasvatuse või mõne muu ainetunni terviserajal läbi viivad, võiksid samuti läbitud distantsi liikumiskilomeetrite arvestusse lisada,” sõnas Lõoke. “Kes teab, ehk suudame koolilaste abil sel aastal taas rekordi püsistada?“

Vabariigi aastapäeval ja sellele järgneval nädalavahetusel saab tervisradadel üle Eesti osa võtta mitmetest sündmustest nagu VIII Narva Suusasõit Narva Pähklimäe Terviseradadel, Saku suusapäev, Türi Spordiklubide Liidu matk kolmel päeval ning üleskutsed Antsla ning Järvakandi terviseradadel jpm. Lisaks on huvilised oodatud osalema 19. Presidendimatkal, mis vältab veebruari lõpuni. 

Rakvere linnamatk
Matk Rakveres

Rohkem infot leiab kodulehelt www.terviserajad.ee ja Facebooki sündmusest

Eesti Terviserajad SA asutasid 2005. aastal ettevõtted Merko Ehitus, Swedbank ja Eesti Energia. Tänaseks on Eesti Terviseradadest saanud üks suurimatest liikumisharrastuse mõjutajatest. Kokku on Eestis enam kui 1100 kilomeetrit aasta läbi kasutatavaid terviseradasid, mida külastatakse hinnanguliselt 6 miljonit korda aastas ning mida hooldab 200-liikmeline rajameistrite meeskond.

Allikas: Eesti Terviserajad SA

Fotod: Eesti Terviserajad