Milliseid võimalusi pakuvad nutikellad tänapäeva naistele?

Huawei

Tänapäeval on üha rohkem võimalusi valida endale tehnoloogiat, mis vastab igaühe igapäevastele vajadustele ja ootustele. Sealjuures teevad arendajad tööd, et pakkuda spetsiaalselt just kaasaja naiste elustiiliga sobituvaid võimsaid nutikellasid, millel oleks ka naiselik välimus.

Naiste kiire elutempo nii tööl kui kodus seab uuele tehnoloogiale kõrgemad nõudmised, et vastata nende vajadustele ja ootustele, aga pakkuda sealjuures ka väärtuslikku lisainfot, mille pealt teha valikuid ning otsuseid. “Lisaks nädal aega vastu pidavale akule või kiirele ühildumisele erinevate seadmetega peab kaasaegne nutikell kõnede, kiirsõnumite või GPS-positsioneeringu kõrval pakkuma ka teisi lahendusi, mis aitavad tempokas elurütmis aega kokku hoida ja efektiivsemalt toimetada,” kirjeldab tehnoloogiaekspert ja Huawei koolitusjuht Jekaterina Mishina.

Välimus on jätkuvalt oluline

Ehkki nutikellade arenduses on alati olnud oluline koht disainil, siis väga suurt tähelepanu tehnoloogiafirmad just naistele mõeldud kellade tootekujundusele Mishina sõnul seni pööranud pole. “Varem on olnud nii naiste kui meeste valikus kas randmevõru sarnased minimalistlikud aktiivsusmonitorid, pigem kogukad spordikellad või eeskätt muudele funktsioonidele suunatud nutikellad. Täna on aga konkurentsieelis selgelt just nendel mudelitel, mis ühendavad kõik eeltoodud aspektid ja pakuvada seega nii funktsionaalsust kui ka stiilset välimust,” kirjeldab tehnoloogiaekspert.

Nii on turule tulnud uusi kellamudeleid, kus välimus on kombineeritud vastupidavate materjalidega, mis arvestavad tänapäeva naiste kiiret elurütmi, aktiivset eluviisi ja vajadust nutikella järele, mis sobiks nii tööle, mänguväljakule, randa kui ka kontserdile. “Multifunktsionaalsete, aga esteetiliselt kauni välimusega lahenduste pakkumiseks on arendatud välja näiteks kõrgtehnoloogilisest keraamikast valmistatud kellarihmad, mis muuhulgas aitavad vältida allergilisi reaktsioone ja on nüüd esmakordselt saadaval ka Eestis,” kirjeldab Mishina naiseliku Huawei Watch GT 3 Pro mudeli näitel. Sama kella muudab erakordselt vastupidavaks selle ekraani kohal ja tagaküljel kasutatav safiirklaas, mis kriimustuskindla materjalina on hea valik liikuva eluviisi puhul – nii ei teki kellale täkkeid ka siis, kui see satub käekotis kokku teravate võtmetega või rannas liivapuruga.

Tervisenäitajate jälgimise uus tase

“Aktiivsuse jälgimine ja sporditulemuste mõõtmine nutikella abil pole midagi uut, küll aga on uudne see, kui täpseks on mõõtmine muudetud,” kirjeldab tehnoloogiaekspert. Tema sõnul võimaldavad uusimad nutikellade mudelid määrata keha seisundit igal ajal ning saata teavitusi, kui mõni näitajatest vajab kasutaja tähelepanu. Nii saab kell salvestada jooksvalt infot näiteks pulsi, uneandmete, stressitaseme ja  hapniku sisalduse kohta veres ning teavitada kohe, kui mõni neist näitajatest ei vasta normile. “Naiste puhul aitavad uusimad nutikellad keha muutuseid jälgida. Vastavalt menstruatsioonitsükli ja enesetunde andmetele sel perioodil pakub kellaga seotud rakendus ülevaadet nii keha toimimisest kui kõrvalekalletest, prognoosides ka tulevaste tsüklite andmeid.”

Erinevate terviserakendustega on võimalik Mishina sõnul jälgida lisaks endale ka oma pereliikmete tervisenäitajaid ning vajadusel neid toetada. “Nii näiteks on see abiks eakate vanemate korral, kelle tervisemured saab tänu nutikellale ja rakendusele koheselt kaardistada, et siis probleemide ilmnemisel neid äpist näha ja õigeaegselt arsti poole pöörduda. Niisamuti saab jälgida ka laste tervist ja nende aktiivsust või une kvaliteeti,” toob ta näiteid Huawei Health äpi põhjal.

Isiklik treener igale naisele

Sportimise jaoks on uutes nutikellades tehnoloogiaekspert Jekaterina Mishina sõnul sadu võimalusi ja režiime, alates populaarsematest nagu jooksmine, rattasõit või jalutamine kuni jooga, pilatese ja erinevate tantsustiilideni. “Kõige uuemad nutikellade mudelid on veekindlad, mis tähendab, et neid saab hoida randmel duši all või ujudes – sealjuures ka soolases merevees,” kirjeldab ta.

Uus tase kellaga seotud sportimisvõimalustes on aga tehisintellekti kasutus ning aina täpsemad andurid, mis võimaldavad mõõta treeningandmeid ja pakkuda selle põhjal personaalseid soovitusi. “Kui puudub isiklik personaaltreener, võib üksi treenides tekkida olukord, kus netiavarustest leitud universaalne treeningprogramm tekitab tervisele rohkem kahju kui kasu, sest ei arvesta keha reaktsiooniga pingutusele. Seda enam, et keskmiselt on universaalsed treeningplaanid koostatud meestelt teistele meestele,” tõdeb Mishina.

Tänu uuendatud tehnoloogiale on uutes nutikellades treeningu ajal salvestatav info üha täpsem ning võimaldab saada parema ülevaate nii läbitud teekonnast trenni jooksul kui ka muudest tervisenäitajatest. “Näiteks jooksutreeningute põhjal kogutud andmeid analüüsib tehisintellektist virtuaaltreener, kes pakub seejärel vastavalt keha ja südame reaktsioonile soovitusi varem valitud treeningplaani kohandamiseks ja vajalikuks taastumisperioodiks. Samas näitavad ka iga muu treeningu käigus saadud andmed nii koormust, kaotatud kaloreid, läbitud distantsi kui ka vajalikku taastumisaega,” toob Mishina näite Watch GT 3 Pro mudeli põhjal. “Nii saab vältida ülekoormusest tingitud vigastuste tekkimist ja motiveerida end treeningu ajal, et kasutada ära kogu potentsiaal.”

Allikas: Huawei Eesti