Kuidas 14- aastane Indrek Kelk ise plastiksuuski valmistas

Indrek Kelk
Indrek Kelk Tartu Maratoni stardis 1995. aastal. Autor: Tartu Maratoni erakogu

1983. aasta veebruariks oli tänane Tartu Maratoni peakorraldaja Indrek Kelk saanud 14- aastaseks, mis tähendas võimalust osaleda legendaarsel Tartu Maratonil.

Kui seni olid rahvasuusatajad sõitnud puusuuskadega, siis 80ndate esimeses pooles hakkasid populaarsust koguma plastiksuusad, millega sõitmine oli oluliselt kiirem. Siiski ei olnud veel 1983. aasta talvel plastiksuusad poes vabalt saadaval ning Kelgul ei olnud muud võimalust kui osaleda vanakooli varustusega.

Nädal enne kultusürituse starti ei andnud siiski Kelgu hing rahu, sest järjest enam oli teada suusatajatest, kellel juba olid plastikud. Kuuldes külapeal jutte, kuidas epoksiidliimiga on võimalik puusuusad plastiksuuskadeks tuunida, otsustas ta võimalust kasutada ja asja järele proovida.

Koos isa ja vennaga, kes samuti maratonile olid minemas, osteti poest mitu pakki epoksiidliimi ning asuti puusuuskade põhjasid pintseldama. Nii sooviti tekitada suuskadele plastikkiht. Pintseldamine kestis poole ööni ning hommikuks olid suusad valmis. Niinimetatud plastik jäi siiski üsna ebatasane. Maratoniks määriti suusad omakorda kodus leiduvate puusuusa määretega.

Maratoni hommikul oli ilm ilus ja päikseline, ca kümne miinuskraadiga. Start 56 km distantsile anti Matu väljalt. Kuigi suusad pidasid hästi vastu, kujunes sõit 14- aastasele Kelgule üsna pikaks ja vaevaliseks. Probleem tekkis hoopis suusakeppidega, mille rihmad lagunesid. Seetõttu tuli tunde suusatada keppe kramplikult käes hoides, et nendest mitte ilma jääda.

Finišis oli Indreku pöidlad villis ja kurnatus suur, kuid mälestus esimesest Tartu Maratonist on ere ega unune kunagi. Tema esimese maratoni lõpuajaks on märgitud 6 tundi ja 33 minutit, mis andis 4970. koha 6805 lõpetaja hulgas. Raske algus Indrekut ei hirmutanud vaid andis indu ka järgmistel kordadel stardis olla. Siis juba päris plastiksuuskadega.

50. Tartu Maraton toimub 17. ja 18. veebruaril. Kavas on nii klassika- kui vabatehnikasõidud.

Lisaks on juubeli puhul programmis retrovarustusega Tartu Maraton Vintage sõit. 

Allikas:  Klubi Tartu Maraton