Öömatkad on täis salapära ja romantikat

Öömatkad

Öö on puhkamiseks ja enamik inimesi veedab selle voodis õndsat und nautides. Aga kas olete mõelnud, mis toimub öösiti looduses? Kas teate, et varahommikused hääled ning värvid on metsas, rabas ja soos sageli nii kaunid, et pole mingi patt mõni ööuni vahele jätta ja loodusesse rändama minna? Öömatkadest rääkisime matkajuht Marek Laimetsaga.

Marek on öömatku korraldanud ligi seitse aastat ja talle hakkas see matkaformaat meeldima esimesest korrast peale. „Sain kohe aru, et see on kordades parem kui tavaline matk. Seda enam, et suvine öö on valgusrohke, seal on  päikesetõusu ja -loojangut, ning värvid, mis sellega kaasnevad on võrratud. See paneb mõistma, et igapäeva elus nähtavad värvid ja kogetavad tunnetused ei olegi ainukesed, mis ilmas domineerivad,“ kirjeldab Marek. Oma esimest öömatka meenutades ütleb mees, et kõik see, mida ta oli enne seda kogenud ja kõik see, mida ta siis koges, oli väga erinev ja avas nii mõnegi silmaklapi ja võib-olla hakkaski ta tänu sellele maailma teise nurga alt vaatama.

Öömatkad

Puutumatu loodus

Kuigi Eesti on pindalalt väike, pakub ta matkahuvilisele erinevaid võimalusi ning kohti, kuhu minna ja avastada on väga palju, ka kõik Mareki öised rännakud kulgevad kodumaa pinnal. “Ehkki Eestis mägesid ei ole, siis tegelikult kõike muud meil on – rabad ja sood, erivärvilised madalsood, soosaared, ürgmetsed, laanemetsad, männimetsad, järved ja jõed. Meil on puutumatut loodust, mida iseloomustab huvitav ajalugu, liigirikkus, rikkumata õhkkond ja aura,” loetleb Marek.

Ühe öömatka pikkus jääb vahemikku 7-10 kilomeetrit. “See võiks olla ka lühem või pikem, aga just see vahemaa on optimaalne, kui tahad kõike endast läbi lasta ja palju emotsioone kohapeal hetkest kätte saada. Lühema distantsi puhul näed vähem, rohkema puhul näed küll rohkem, aga kui tempo on kiirem, siis jälle märkad vähem. Märkamine aga annab juurde kvaliteeti ja läbi märkamise enda jaoks mingi asja teadvustamine on suur lisaväärtus. Kui sa näed näiteks hommikul päikesetõusu ajal, et raba on nagu hõbeniitidega kaetud ja kummardud vaatama, mis see hõbe on, siis näed, et kogu raba on ämbliku niitidega kaetud, need on kaste sees ja sillerdavad hõbedaselt. Väga tähtsad ongi just detailid, mida me märkame ning mis meid kõnetavad,” kirjeldab matkajuht.

Öömatkad

Rännak kahes maailmas

Öine matk on hea võimalus ennast argipäevast välja lülitada ja saada osa justkui teisest reaalsusest, sest öösel tunduvad paljud asjad mitu korda salapärasemad. Mareki arvates annab öömatkale väga palju juurde avar vaade, sest siis pääseb ka valgus paremini ligi ning ümbrus on paremini hoomatav. Samas püüab ta oma teekondi alati teha vaheldusrikkaks, et selles oleks raba ja sood, laukaid ja ürgmetsa, jõgesid ja järvi.

Mareki elus on kas saatuse või juhuse tahtel läinud nii, et ta matkab enamasti jalgsi, aga öösel looduses liikumine ei ole kindlasti ainult minek ühest punktist teise. See rännak toimub tegelikult kahes formaadis- nii sise- kui välismaailmas. „Välismaailmas oleme vaatlejad, märkame ümbrust ja laseme endast läbi, sisemaailmas on tegelikult ju täpselt samamoodi,” arvab Marek. Tema sõnul on matkates piisavalt aega mõelda kõikidele tunnetele ja emotsioonidele, mida selle käigus kogeme ja aru saada, miks me midagi tunneme, mis on oluline ja mis mitte. Matkal õpitakse ennast tundma rohkem kui mõnikord poole elu jooksul. Rajal on kõik iseendaga, seal ei ole kuskile peitu pugeda. Välja tulevad inimese sügavustesse peitunud omadused, mida argielus tähele ei panda ja eiratakse, kuid rajal see võimalik ei ole. Nauditavaks muutuvad elu lihtsad pisiasjad ja maailm muutub piirituks.

Öömatkad

Oluline on märgata

Marek ei arva, et kõikidele inimestele kõik matkad sobivad. Kuigi öömatk kestab koos peatustega 6-8 tundi ja see pole füüsiliselt väga koormav, peab õige elamuse saamiseks inimene matkaks ka vaimselt valmis olema. Mis matkal juhtuma hakkab ei saa kunagi täielikult ette prognoosida, sest palju sõltub ilmast, seltskonnast ja isegi tujust. “Eeskätt pead olema avatud, see tähendab, et sa tahad kogeda uusi asju ja sa ütledki endale: „Mis tuleb see tuleb.“ Kui ootad mingit kindlat asja, mille kohta oled lugenud või mida teised on sulle rääkinud ning kui sa vaimusilmas paned endale ainult ühe kindla pildi ette ja kui seda ei saabu, sest tuleb näiteks mingisugune ilmamuutus, siis on see pettumus. Aga kui oledki valmis selleks, et tuleb mis tuleb, siis võib-olla see elamus, mis vihma või uduga kaasneb, on palju võimsam, kui oleks olnud selge tähistaeva all. Oluline on märgata just seda, mis on, aga kui sa selleks valmis ei ole, siis ei märkagi,” usub Marek.

Loomad ennast tavaliselt ei näita

Kuna inimene on ikka pigem päevaloom, siis enamasti on kõik see, mis öösel ärkvel olles kogetakse uudne, ning tundmatu ees võib ikka kerge ärevus või hirm sisse pugeda. Metsa ja loodusess liikuma minnes käib nii mõnelgi matkasellil peast läbi mõte „aga mis siis saab, kui satun kokku karu või hundiga?“ Marek teab oma kogemusest, et loomad hoiavad ise inimestest eemale ja sellistel rännakutel neid tavaliselt ei kohta. ”Kui suurema seltskonnaga liikuda, siis tahes-tahtmata tekib suhtlus ning vaikust on vähe, aga loomad on ju suhteliselt tundlikud ega näita ennast naljalt seltskonnale,” kinnitab mees. “Kui oled kuskil vaikselt kohapeal, siis võib küll juhtuda kõiksugu asju. Olime eelmise aasta septembris matkal, istusime ühel soosaarel ja see oli hetkeks nagu läbikäighoov – põdrakari jooksis meist 10-20 meetri kauguselt mööda ja veerand tundi hiljem tormas samast läbi seakari. Tundus, et oleme loomade magistraali läheduses. Selliste kohtade peal loomad ei panegi meid tähele, sest nende jaoks on loomulik, et inimesi seal ei ole.”

Öömatk

See on romantika

Optimaalne seltskonna arv öösel matkamiseks on Mareki meelest 8-9 inimest, maksimaalselt 12, aga kindlasti mitte üle selle. “Ürgloodus on selline keskkond, kus kõik on puutumatu ja kui me tahame, et see säiliks, siis bussitäit rahvast sinna ei vii,” ütleb ta.

Hea matkaseltskond on selline, kellest ei jää loodusesse püsivaid jälgi. Mareki sõnul ei tee nemad väljaspool RMK lõkkeplatse ka näiteks kunagi lõket, vaid keedavad teevett priimusel. Kõige mõnusam on korjata otse matkaraja kõrvalt mõned taimed ja nendest teed teha, sest teejoominegi võib olla omaette rituaal. “Kui on suurem seltskond (rohkem kui kaks inimest), siis moodustame ringi, laseme teeanuma ringi käima ning igaüks räägib sinna juurde mõne loo – mis tal selle kohaga seostub, mida ta üldse maailmale öelda tahab või mis parajasti keele peal on. See on ka selline endast emotsioonide väljalaskmine, vennastumine loodusega ja võimalus omakeskis lihtsalt olla,” selgitab Marek.

Mees julgeb soovitada öömatku kõikidele romantikutele, sest see on väga suur elamus, kui kallimaga rabas päikesetõusu ja sellega kaasnevaid värve vaatad. „Ma ei taha öelda, et mereäärne romantika on vähem ilus, pigem on need võrreldamatud, kumbki peidab endas erinevat ilu – romantika kahes erinevas võtmes.“

Öömatkad

Alusta RMK matkaradadelt

Võib ju tunduda, et matkamises ei ole midagi keerulist, aga tegelikult nõuab tundmatusse kohta minek palju eeltööd, et kõik mõnusalt sujuks. Nendele, kes tahaksid omapäi öist loodust, hääli ja värve avastama minna soovitab Marek alustada RMK radadel leiduvatest laudteedest. Tema isegi matkas algusaastatel just noil radadel. “Matk on päris tõsine väljakutse ja ma olen sellele suhteliselt palju aega kulutanud, et matkamarsuurdid nii välja töötada nagu nad praegu on. Esimestel kordadel oli kindlasti möödapanekuid, näiteks ei osanud arvestada sellega, et kuskil võib vastu tulla kraav, millest üle ei saagi. Peab oskama kaarti lugeda ja tuleb arvestada ka aastaajaga, sest mõnel aastaajal ei saaagi mõnest kohast läbi. Nüansse on palju, aga vigadest saab õppida,” arvab Marek.

Seda pole vaja karta, et matkates uni peale tuleb, isegi kui tulebki, saab alati teha peatuse ja veidi puhata. “Kui liigud väljas, siis värske õhk hoiab une eemal. Loodus annab värskust juurde, kinnises ruumis oleks ööläbi ärkvel olla tükkmaad keerulisem,” teab Marek. Mees usub, et öömatk jätab igaühele unustamatud kogemused ja võib maailma ning iseennast hoopis teise pilgu läbi vaatama panna. Lisaks kindlustab öine matk järgmiseks päevaks mõnusa une. “Sa magad ennast väga hästi välja, sest peale matka on kehas mõnus väsimus ja rammestus. Sa uinud nagu väike laps, ilma et muu maailma asjad sind korda läheksid.”

Öös on asju

Marekit ennast kisub öösse tagasi väga palju erinevaid asju. “Võimalus kõike uuesti kogeda, kuid samas on kõik igakord teistmoodi. Me kõik ajame elus taga elamusi ja kogemusi ning me ei taha, et need oleksid üks-ühele sarnased sellega, mida me oleme juba kogenud. Tahame midagi teistsugust. Öömatkadel on iga elamus eelmisest erinev, isegi kui viibid samas kohas, sest ilm, aastaaeg ja seltskond ei pruugi kattuda,” jutustab Marek. “Meil on vaja saada siin ilmas kogemusi, tunnetusi, olla mingusuguses meeleolus ja läbi selle saada erinevaid teadmisi ning anda elule uut kvaliteeti. Enda puhul ma näen neid värve ja kvaliteeti matkates, see inspireerib mind ning ma olen seetõttu loomingulisem ja täheldan endas rohkem tahet maailmas midagi ära teha.”

Mareki matkade kohta saad lähemalt lugeda veebilehelt loodusmatk.eu

Tekst: Merilin Piirsalu

Fotod: erakogu / www.facebook.com/Loodusmatk/