Inspireeriv ja lõbus YOGAFUNC

Jooga

Jooga seostub tavaliselt aeglase, meditatiivse ja vaimse treeninguga. Kas aga joogat saab ka teismoodi teha? Kerli Tamm proovis järele.

Regulaarselt, kaks korda nädalas tegelesin joogaga pea viis aastat tagasi. Lõpetamise põhjus oli see, et treener enam ei inspireerinud ja tunnid muutusid igavaks. Aga jooga jäi hinge ja aeg-ajalt saab keset päeva pea peal seistud, sest korraks tagurpidi vaadates muutub maailmapilt jälle selgemaks.

Spontaansed otsused

Olen ikka mõelnud, et võiks uuesti kuskile joogatama minna, samas tean juba, kui raske see saab olema mu kehale, mis enam üldse ei paindu. Aga kui ühel hommikul sain kutse järgmisel päeval jooga trenni proovima minna, sain spontaanse tegutsejana vastata ainult, et muidugi tulen! Spontaansusel on huvitav maik, sest siis ei ole aega mõelda ega midagi oodata, vaid võid hoopis saada osa mõnest uuest ja huvitavast kogemusest.

Jooga

YOGAFUNK’i looja Jocke Salokorpi

Kuna jah-sõna oli öeldud, tuli laiskus maha raputada, liibukad kotti sokutada ja minna uuele katsele, joogatrenni. Seekord proovima Arctic Sport Clubi joogatreeningut YOGAFUNC, mida juhendas treeningu looja Jocke Salokorpi ise.

Pikemalt keerutamata võin öelda, et spontaansest ettevõtmisest sai üks väga mõnus uus joogakogemus ja teadmine, et keegi juba teeb sellist joogatundi, mida olen alati soovinud kogeda. Sinna kooslusesse kuulub kogu trenni ülesehitus, alustades suhtlusest kuni muusikani. Jocke on ise tegelenud aastaid ashtanga-joogaga ja arendas uut väljundit otsides uue stiili YOGAFUNC, mida jagab ka teistega, koolitades arvukaid joogahuvilisi nii Eestis kui ka väljaspool.

Inspireeriv muusika

Trenn koosnes erinevatest joogaharjutustest, mis arendavad nii painduvust, tasakaalu kui ka jõudu. Võib tunduda, et joogatreening ei anna füüsiliselt mitte midagi, kuid toenglamangud (sh plank), eri pooside hoidmine ja painutused võtavad tegelikult päris võhmale ja higi lahti, samuti nõuavad need head kehavalitsemist.

Erinevus muude joogatundidega on kindlasti see, et aeglase tavapärase joogamuusika asemel saatsid trenni hoopis tänapäevased popid või vanad head lood artistidelt nagu Ed Sheeran, Red Hot Chili Peppers, Alanis Morisette jne. Lõpetuseks lõõgastusime andeka islandi muusiku Ólafur Arnaldsi klaverihelide saatel. Muusikavalik koosnes treeneri enda lemmikartistidest, see sobis väga hästi kokku treeningkavaga ja kuna enamik lugudest olid tuttavad, sai lihasvalu peletamiseks ka kaasa laulda, mis, uskuge või mitte, aitas unustada mõtte, et ei jõua.

Jooga

Pingutama peab

Treener ise säras kogu aeg, vahepeal kaasa lauldes ja samal ajal uurides, kuidas meile meeldib parasjagu kõlav muusikapala. Samuti juhtis ta harjutuste ajal pidevalt tähelepanu sellele, millal hingata sisse, millel välja, ning rõhutas, et kui harjutust ettenäidatud kombel teha ei suuda, siis võib valida ka kergema variandi. Lisaks süstis ta usku, et kui praegu ei suuda pead vastu põlvi painutada, siis regulaarse treenimise tulemusena see hetk ükskord kindlasti saabub. Selle nimel tuleb lihtsalt veidi pingutada.

Seltskond oli nii positiivselt häälestatud, isegi raskete pingutuste keskel suutsid treenerid meid oma küsimuste ja kommentaaridega naerma ajada. Tavaliselt annab Arctic Sport Clubis seda joogastiili treener Kristel, kes seekordses trennis aeg-ajalt harjutuste tegemise tehnikat kontrollimas käis, et igaüks end õiges poosis hoiaks. Kuigi meid oli terve saalitäis, jõudis ta kõigini, et isegi viimastel lõdvestusminutitel tekk peale panna.

Aega tuleb leida

Trenn oli tugev, mõeldud pigem edasijõudnutele. Kellel eelnevat joogakogemust ei ole, võiks liituda võimalusel algajate grupiga. Kel juba varasem kogemus olemas, aga senised tunnid-trennid natuke igavaks muutunud, võiksid kindlasti YOGAFUNC’i uudistama minna.

Minul andis tunda, et paus on vahele jäänud, kuid trenn oli väga inspireeriv ja juba saalis tekkis tunne, et peaks hakkama joogaga uuesti regulaarselt tegelema, sest keha on ju meie tempel, mida tuleb toita ja liikuvana hoida.

Jocke Salokorpi
Jocke Salokorpi

Treeningust:

YOGAFUNC on Jocke Salokorpi loodud fitness-joogatreening, millega on Eestis tegeletud juba viis aastat. YOGAFUNC on inspireeritud ashtanga-joogast, kuid loodud inimestele, kellele meeldib innustav muusika ning fitnessihõnguline joogatreening ilma mantrate ja tšakrateta.

YOGAFUNC motoks on: have fun. Get fit. Never quit ehk kui trennis tore ja lõbus ei ole, siis teed sa midagi valesti.

See on suurepärane treening omaette või toetav treening ükskõik millisele spordialale, kuna sisaldab nii liikuvus- kui ka jõuharjutusi ja korralikku lõdvestust treeningu lõpus.

 

 

Tekst ja fotod: Kerli Tamm