Miks ja kuidas alustada jooksmisega

Jooks on lahe

Võrumaa naine, viie lapse ema ja „Jooks on lahe“ väljakutse eestvedaja Gätly Valge sai jooksupisiku külge kümme aastat tagasi. Järgnevas loos jagab ta kasulikke näpunäiteid kõikidele, kes tahaks samuti jooksutossud jalga tõmmata.  

Täna kutsun just sind mugavustsoonist välja astuma, proovima! Proovima jooksmist! Miks? Jooksmine on üks lihtsamaid ja vähenõudlikumaid spordialalasid. Vähemalt seni, kuni sa pole tõsiselt jooksupisikuga nakatunud.

Kõige suurem põhjus, miks jooksmine ellu tuua, on tohutu positiivne mõju vaimsele ja füüsilisele tervisele. Olen üsna sageli inimestega vesteldes kuulnud: ah sa oled nii tubli, muudkui jooksed. Kui ma uurin, et miks tema ei jookse, on ta üldse proovinud, on vastuseks tavaliselt: ei, ja muidugi ütleb näoilme isegi rohkem kui see üks sõna

Mäletan veel nii selgelt seda tunnet, kui aastaid tagasi (2010!!!) enda jaoks jooksmise avastasin. Jooksutreeningud olid miski, mida ootasin iga päev ja mis olid päeva tippsündmuseks. Mul polnud seni ühtegi hobi ega huvi, mis mind niivõrd lummanud oleks kui jooksmine.

Ma nii väga tahan, et kõik kogeksid seda imelist tunnet. Usun siiralt, et me kõik oleme võimelised jooksma. Iseasi, kas seda osatakse nautida, aga ma loodan, et oma artikliga suudan sind selles osas aidata ja julgustada.

Enne, kui toon välja mõned näpunäited, mida võiksid jooksmisega alustades jälgida, räägin natukene, miks üldse valida jooksmine.

Kui pisut mõtled, siis tegelikult jookseme iga päev – ajame õues lapsi taga, lippame vihma käest tuppa… neid näiteid on palju. See on küll pisike hetk sinu päevast, aga tegelikult me kõik oskame joosta.

Muidugi vajab regulaarne jooksmine natuke rohkem teadmisi ja ettevalmistamist, aga oluline on teada, et jooksmine on miski, mida me kõik oskame ja see on L I H T N E ! Julgustan proovima ja eelkõige uskuma, et kõik suudavad joosta, ka sina!

Aga miks siis ikkagi jooksmine?

Jooksmisel on tohutult palju kasutegureid. Alustades sellest, et see parandab füüsilist ja vaimset tervist, aitab kaalu langetada, vähendab depressiooni sümptomeid, aitab paremini magada, tõstab tuju, tugevdab südant ja lõpetades sellega, et jooksmist saab harrastada ükskõik kus, millal või kellega. See teebki sellest ühe lihtsa spordiala. Jooksmine köitiski mind just lihtsusega. Ma ei sõltu kellestki, ma saan seda teha üksi, ükskõik kus või millal.

Usun, et me kõik suudame joosta ja mõningaid näpunäiteid järgides seda ka nautida. Oluline ongi nautida, sest vastumeelselt tehes, pikka pidu pole. Seega on väga tähtis, et teed seda (kehtib tegelikult ükskõik, millise tegevuse või spordiala kohta) nautides.

Kui sul on pisikenegi tahtmine proovida, siis siin on mõned näpunäited esimeseks korraks ja edaspidiseks nautlemiseks.

RIIETUS! Kindlasti ei ole kohe vaja tormata poodi ja soetada kõige kallima brändi jooksuriided. Piisab sellest, et riided oleksid mugavad. Jooksmise puhul on mugav pigem liibuv, sest kõik, mis lotendab ja hõljub, võib tekitada ebamugavustunnet ja hõõrumist. Kui sul on olemas spordipesu, siis super! Aga jällegi, selle ostu võid lükata natuke edasi, kuni oled kindel, et jooksmine on võitnud sinu südame ja sellest on saanud järjepidev hobi. Niisiis, vali vastavalt ilmale mugav riietus. Jaheda ilmaga pane pigem mitu õhukest kihti kui üks sulejope ja soojema ilmaga pigem võimalikult vähe riideid, sest jooksmine on füüsiline tegevus ja üldiselt ei pea kartma, et külm hakkab.

Kui jooksutreeningud on muutunud igapäevaseks, siis võiksid oma garderoobi soetada sokid, retuusid, spordipesu, t-särgi/pluusi/vesti/jaki ja mütsi/nokatsi/peapaela/kaelussalli.

Minu tänane jooksuriiete valik tuleb suuresti minu enda pisikesest
e-poest- sokid, retuusid, pika varrukaga jooksusärk, lühikese varrukaga 
jooksusärk
, kaelussall, peapael, lisaks on mul softshell vest, mida
kannan tõesti igal aastajal ja mis on asendamatu.

JALANÕUD! Ka jalanõudega ei ole vaja kiirustada. Esimesed jooksusammud saab teha sissekantud (soovitatavalt siiski sportlike) jalanõudega. Esimesi samme tehes, ei tea sinagi veel, mis maastikul sulle meeldib joosta ja milline on sinu jooksustiil/jooksusamm, mille järgi saab spetsialist soovitada päris õiget ja mugavat jooksutossu.

Edaspidi soovitan jooksutosse ostma minna poodi, kus on inimene, kes oskab reaalselt nõud anda. Minu meelest on Tallinnas selleks Sportlandi poed ja väga detailset konsultatsiooni ja nõu saab jooksueksperdist. E-poed ei sobi kindlasti esimeseks jooksusjalanõu ostuks.

 KAASLANE! Ülioluline punkt! Me teame ju väga hästi, et sõbrannaga jutustades kaob aeg justkui linnulennul ja lobisedes võib teinekord terve nädala pesuhunnik saada märkamatult kokku volditud. Niisiis, soovitan väga leida jooksusõber, kellega koos proovida, katsetada, et see aeg oleks nauditavam ja kilomeetrid (ups! meetrid ikka!) mööduks märkamatult. Ma igatsen kümne aasta tagust aega, kui mul oli peaaegu iga päev jooksukaaslane. Paraku viis elukoha vahetus mind maale, metsade vahele ja nüüd tuleb leppida iseenda seltskonnaga.

Kunagisi koosjookmisi igatsen ma tõesti VÄGA!

Jooksukaalased ei ole toeks mitte ainult jooksurajal, vaid neist on suurepärane tugi ka siis, kui motivatsioon peaks kaduma. Usun, et paljud „Jooks on lahe“ väljakutses osalejad tunnevad seda virtuaalselt ka grupis. Seepärast on jooksukaaslane algajale suurepärane tugi.

Kui sina aga oled tüüp, kes naudib ainult üksi kulgemist, siis see on ka ok. Igaühele oma. Olen aastatega õppinud nautima üksi jooksmist, aga enamasti on minu „kaaslaseks“ siis mõni podcast kõrvaklappides. Alguses on raske leida seda õiget, aga olen avastanud, et ükskõik mida kuulata, alati leiab inspiratsiooni ja tarkust. Siinkohal on kindlasti igal ühel oma eelistused ja see ongi maitse asi. Katseta ja tegutse!

ASUKOHT! Esimeseks korraks võiks valida tasase ja pigem pehmema pinnase. Ideaalne on leida mõni metsarada. Maantee ja asfalt võib esimesel korral ilma õigete jooksujalatsiteta ebamugav olla. Ja veelgi olulisem, võid tahtmatult endale vigastuse tekitada. Et pingeid vähendada, vali koht, kus pole inimesi liikumas, sest tihti saab takistuseks tunne: aga mis teised arvavadaga kui ma ei oska…aga äkki ma näen naljakas välja…aga….aga…aga 

Mina alustasin esimesi jooksutreeninguid hoopis siseareenil. Üsna kiiresti sain aru, et õues (olgugi keset talve) on palju mõnusam ja lisaks tervislikum. Soovitan kindlasti õues jooksmist 100%!

ILM! Esimeseks korraks vali ilus ilm. Eestimaa ilm on väga muutlik ja seetõttu on väga oluline, et sa ei tormaks pea ees õue, ilma et oleks ilmateadet vaadanud. Vali tuulevaikne aeg, sest jooksja kõige suurem vaenlane on just tuul. Ja vastavalt ilmale vali sobiv riietus. Võib ju tunduda, et hääähhh, mis see tuul või vihm ikka teeb, aga see võib lõppeda nii negatiivse kogemusega, et enam kunagi ei taha proovida. Samas võid saada ka tohutult motivatsiooni, sest sa tegid ära! Siiski soovitan esimestel kordadel mitte riskida ja pigem minna jooksma ilusa ilmaga.

TEMPO! Hästi oluline on mitte kohe tuhatnelja minema tormata, keegi ei aja sind taga ja tõenäoliselt sa ei valinud esimeseks korraks ju võistlust, seega – r a h u l i k u l t  joosta saab väga tasasel tempol ja päris alguses ongi oluline jälgida, et sa üle ei pingutaks ja tempo oleks väga aeglane. Põhimõtteliselt jooksed tempoga, millega tegelikult saaksid ka kõndida. Alguses võib tunduda naljakas nii aeglaselt joosta, aga sellega valmistad jalad, keha ja südame ette uueks spordialaks. Veel enne, kui esimest korda jooksma lähed, soovitan teha kiire soojendusvõimlemise, piisab natukesest hüppamisest ja jalatõstetest ja alusta näiteks kiirkõnniga. Kui oled juba jooksma asunud, jälgi tempot ja hingamist. Isegi kui sul ei ole spordikella, siis arusaamaks, et sa väga üle ei pinguta, proovi viiesõnalist lauset öelda ilma, et sa väga hingeldaksid. Väldi vere maitset suus, see on üks märk, et oled üle pingutanud.

OOTUSED/EESMÄRGID! Ära sea endale kõrgeid ootusi ega eesmärke. Ainuke eesmärk võiks olla see, et sa JULGED PROOVIDA. Ära sea esimesel korral numbrilisi tähiseid. Mida vähem ootusi ja eesmärke, seda suurema vabaduse ja võimaluse õnnestumiseks endale annad. Ma suutsin isegi paljudele võistlustele minna ilma eesmärgi ja ootusteta ja need olid tihti parima ajalise tulemusega ja kõige vingema emotsiooniga.

Olles juba mõnda aega jooksmisega tegelenud, võid juba pisemaid ja suuremaid eesmärke seadma hakata

SPORDIKELL/RAKENDUS! Kella või rakenduse peale võiks mõelda pärast seda, kui oled mõnda aega jooksnud. Siis, kui hakkad seadma endale eesmärke ja treeningud muutuvad igapäevaseks. Sel juhul on vajalik jälgida südametööd, tempot ja distantsi. Rakendusi on väga palju ja enamasti näitavad need ära distantsi pikkuse ja ajakulu. Spordikella suureks eeliseks on südamesageduse mõõtmine. Oma treeningpulsi jälgimine on väga oluline, nii väldid oma kehale ja südamele liiga tegemist.

ANNA ALATI ENDALE UUS VÕIMALUS! Olen seda meelt, et alati tuleb anda endale uus võimalus. Kui proovisid ja tundus, et pole sinu teema, siis anna endale pisut aega ja proovi kindlasti uuesti. Kui tõesti pärast mitmendat korda ei tekita jooksmine sinus mingit emotsiooni ja tunned end pigem halvasti, siis võibolla pole jooksmine sinu jaoks. Tihti võib aga halva enesetunde ja ebameeldiva kogemuse taga olla mõni faktor, millele ei osanud tähelepanu pöörata. Näiteks läksid jooksma tühja või täis kõhuga, sul oli paha tuju, halb emotsioon juba enne jooksma minekut jne. Mõtle korraks, mis sulle selle üritamise juures ei meeldinud, analüüsi ja elimineeri asjad, mis võisid jooksmise raskeks teha.
Lõpetuseks lisan ühe olulise punkti – õpi teiste, mitte enda vigadest! 
Kui jooksmisega alustasin, siis nautisin seda kohe esimesest hetkest, aga see ei pruugi kõigiga nii olla. Seepärast on oluline teha veidi uurimistööd. Ehk olen mina antud kirjatükiga sulle ka abiks.

Minul on tohutult vedanud, sest olen enamus õppetundide kohta lugenud, mitte neid kogenud. Kõigega, mis puudutab vigastusi ja haigusi, olen pigem olnud hästi ettevaatlik ja iga pisimgi valu või haigustunnus on mulle suureks hoiatuseks, sest olen nende kohta juba nii palju kogemuslugusid kuulnud. Suuresti seetõttu ei ole mul aastate jooksul ühtegi tõsist vigastust või keerulisi haigusest taastumise tagajärgi olnud.

Ühesõnaga, kõikidele küsimustele – kuidas õigesti riietuda, millised jalanõud valida, miks mu põlv valutab jne, leiad vastused maailmatuma suurest internetist.

PS. Antud lugu on kirjutatud minu kogemuse põhjal ja see on minu isiklik arvamus. Ülaltoodud punktid on kõik soovituslikud. Ma pole spetsialist, arst ega tippsportlane.

Arvan, et kõik, mis on õige ja vajalik, peaks tulema kergusega. Kui kergust ja naudingut ei ole, siis ehk oli vale aeg, koht, keskkond, tingimused või tuleb leppida, et jooksmine pole sinu jaoks. Ka see on okei!

Kas sina proovid? Kas oled jooksmiseks valmis?

Tekst: Gätly Valge, Jooks on lahe

Fotod: erakogu