Björn Borgi ja John McEnroe ajalooline duell jõuab kinoekraanile

Borg

Novembris jõuab Eesti kinodesse film „Björn Borg ja McEnroe“, mis on jutustamata lugu kahe ikooni kokkupõrkest, linateos spordiajaloo ühest suuremast legendist, tennisist Björn Borgist, tema tähtsaimast rivaalist, noorest ja andekast John McEnroest, ning nende ajaloolisest duellist Wimbledoni turniiril.

See on lugu kahe mehe legendiks saamisest ja hinnast, mis neil selle eest tuli maksta. Filmi režissöör on Janus Metz, osades Sverrir Gudnason, Shia Labeouf, Stellan Skarsgard, Tuva Novotny, tootjamaadeks on Rootsi, Taani ja Soome.

1980. aasta suvel ootasid kõik maailma tennise esinumbri Björn Borgi viiendat võitu Wimbledoni turniiril. „See on ideaalne rivaliteet, tagajoonemängija ja võrgumängija – McEnroe on suurem talent, aga mäng Borgiga on nagu löök vasaralt,“ kirjeldasid toimuvat spordikommentaatorid.

Borg

Ma ei ole masin!

Vaid vähesed teadsid, et alles 24-aastane Borg oli tegelikult lähedal läbipõlemisele, ta oli väsinud ja tujutu. „Mis tunne on teha ajalugu, kui võidate oma viienda Wimbledoni?“ küsis reporter temalt pressikonverentsil. „Ei ole mingeid tundeid,“ vastas Björn Borg pahuralt. Samal ajal oli 20-aastane John McEnroe täis enesekindlust ja valmis oma endist suurimat eeskuju troonilt tõukama. “”Masin” Borg murdub,” lubab ta vastuseks telesaate reporteri repliigile, et vaid tema on Borgi ja rekordi vahel. Võrdlus masinaga leiab vihase vastuse Björn Borgilt: “Ma olen nagu kõik teised, ma ei ole masin!”

Arvukalt tiitleid

1956. aastal sündinud Björn Rune Borg seadis juba noorena enda ette sihi, et peab olema parim mitte ainult Rootsis, vaid maailmas. Borgi on tihti loetud kõigi aegade parimaks tennisistiks Euroopas. Björn Borg võitis suhteliselt lühikese karjääri jooksul kokku 11 suure slämmi turniiri – Wimbledoni viis korda ja Tournoi de Roland-Garrosi ehk French Openi rekordiliselt kuus korda. Ta on International Tennis Federationi maailmameister aastatel 1978–1980. Borg võitis ühtekokku ka 73 Association of Tennis Professionals turniiri.

Borg

Tõusud ja mõõnad

Vastupidava füüsilise ettevalmistuse ja tugeva närvikavaga tuntud Borg sai sellised hüüdnimed nagu “jäämägi” ja “tagajoonemasin”. Tema tunnusteks olid peapael, pikad juuksed ja 6-0 võidud.

1987. aastal valiti Björn Borg rahvusvahelisse tennise Kuulsuste Halli, 10. detsembril 2006 andis Briti ringhäälinguorganisatsioon BBC Borgile eluaja saavutuste auhinna ja 2014. aasta detsembris valiti ta ajakirja Dagens Nyheter poolt kõigi aegade Rootsi parimaks sportlaseks.

Nagu paljud teised spordikuulsused, elas Björn Borg oma karjääris üle tõuse ja mõõnasid, millest ekraanidele ilmuv film ka jutustab.

Fotod: Estinfilm