Mida treener tahab, et sa teaks?

Mariann

Sügise või uue aasta saabudes täituvad spordiklubid silmapilkselt trennisõpradega, kel soov oma figuur taas sihikule võtta. Sama palju kui uusi entusiaste, on ka neid, kes treenivad kindla sihita ja otsivad abi personaaltreenerilt. Enne seda aga tasub iseenda juures „vaibal käia“.

Alusta praeguse elustiili kaardistamisest. Paraku ei piisa ka kõige vingema treeneri valimisest, kui minna tema juurde sooviga end lihtsalt üle anda. Treener on eesmärkide saavutamisel suurepärane abi, kuid tulemused sünnivad mõlema poole panustamisel.

Mariann

Konkreetne eesmärk

Kas oled läbi mõelnud, mida täpselt soovid saavutada? On täiesti loomulik, et soovime olla alati natuke paremas vormis ning jaksata natuke rohkem kui eile, kuid mõeldes selgeks, millisena näed end paari kuu või poole aasta pärast, on oluliselt lihtsam jälgida, kas saadud kava toimib.

Pole sugugi naljaga öeldud, et edasijõudnud harrastaja treenib teinekord rohkemgi kui tippsportlane. Kuulen üsna tihti soovist arendada korraga nii jõudu kui kiirust, vähendada rasvaprotsenti ja suurendada sealjuures märkimisväärselt lihasmassi. Ühesõnaga – saada superinimeseks.

Paraku pole vastassuunalised arengud samal ajal võimalikud. Seega mõtle läbi, mis on prioriteet just praegu, ning treener aitab ajalisi eesmärke seada. Planeerige ühiselt nii mikro- kui makrotsükleid, kuid niinimetatud viis ühes lahenduste pakkujatest tasub sel kireval maastikul hoiduda. See pole lihtsalt reaalne.

Olgu esmane eesmärk langetada kehakaalu rasva arvelt, suuremate raskuste tõstmine, tempovastupidavuse suurendamine või areng mõne konkreetse täpsusala raames – need kõik on mõõdetavad eesmärgid. Keskendu ühele korraga, üleüldine tervis ja heaolu paraneb selle käigus niikuinii.

Mariann VõsumetsOle uuele avatud

Kas oled mõelnud, kui palju oled tegelikult valmis oma harjumusi muutma? Selleks, et saavutada midagi, mida sul varem pole olnud, tuleb teha midagi, mida sa varem pole teinud.

Samuti on meil kõigil oma uskumused ja veendumused sellest, mis toimib ja mis mitte. Olgu info allikaks kliki- või sotsiaalmeedia, mõlemad toodavad ühtmoodi dogmasid, millest võib olla raske loobuda. Kui treener koostab sulle ühistreeningute põhjal jõusaalikava, küsi julgelt, miks on harjutuste valik ja järjekord just selline ja mitte teistsugune, ent ära võrdle oma plaani kellegi teise omaga ning kindlasti mitte käibetõdedega.

Kui treeninguga alustajaid iseloomustab tihti päris kõrge motivatsioon, tasub mõelda ka sellele, kas muud kohustused võivad tuhinat kuidagi pärssida. Kas või ajaliselt. Mõtle, mis on pannud sind varasemalt loobuma ja kuidas olla kindel, et seda nüüd ei juhtu? Kui tead, et rutiin tekitab sinus stressi, peaksid seda kindlasti treeneriga jagama, mitte lootma, et seekord läheb teisiti. Ära häbene midagi – treener võib pakkuda lahendusi, mille peale ise ei tule.

Usalda treenerit

Treeningmaailma ümbritseb tohutult infomüra, mis lubab võimalikult palju võimalikult vähese ajaga. Karm tõde on see, et töö sõltub alati tellija materjalist ja treeneri kohustus on jääda ausaks. Kiirete lahenduste ajastu võib siiski panna treenerid konkurentsiolukorda, kus tekib kiusatus neid samu kiirlahendusi pakkuda – vahel ka kliendi tervise hinnaga. Sestap väldi neid, kes reklaamivad end lööklausetega, milles kaine meel kas või hetkeks kahelda võiks.

Toon näite: on üsna tavaline, et kui vahetada kesine menüü kvaliteetsema ostukorvi vastu, võib kehakaal ajutiselt hoopis tõusta. Kuid kes tahaks seda kuulda? Reklaamid lubavad ju vastupidist! Samas on see üleminekuetapp vajalik, et organism saaks kohaneda ja ainevahetus taas kiireneda.

Paraku on niisugused olukorrad proovikiviks, mis võivad treeneri suhtes skeptiliseks muuta. „Mis mõttes mu kaal tõuseb?“ Selles etapis tuleb jälgida hoopis üleüldist enesetunnet ja märgata jõudluse kasvu treeningutel, sest numbritel on kombeks viia meid vahel sammu võrra tagasi, et astuda siis kaks edasi.

Hea treener soovib sulle parimat pikas perspektiivis. Kui kahtled – küsi, kui on ettepanekuid –, anna nendestki teada. Ent avatud meel ja usaldus professionaalse treeneri vastu viivad kiiremini sihile.

Mariann Võsumets

Võta vastutus

Isegi kui treenite koos poolteist tundi neljal korral nädalas, jääb ikkagi üle 162 tundi, mil pead ise hakkama saama. Ideaalis on treener sinu jaoks alati olemas, kuid vastutus ühiselt valitud plaani täitmise ees lasub sinul.

Kas pole aga võimas mõelda, et ohjad oma elu muutmisel ongi päriselt sinu enda käes? Mõtle vastutusest kui privileegist ja võimalusest oma keha parimal moel kohelda. Püüa tabada hetke, mil tunned, et muutus on toimunud ka mõtteviisis ja saaksid vajadusel edaspidi juba omal käel hakkama.

Kasuta treenerit selleks, et end tema abiga harida – lõikad sellest pikas perspektiivis palju rohkem kasu, sest kavadel on kombeks aeguda. Kuigi iga lähenemine on personaalne, peaks ka lühiajaliste kavade eesmärk olema elukestvate harjumuste kujundamine. Lähene teadlikult ja võta ühisest ajast maksimum.

Artikli autor Marian Võsumets on personaaltreener ja fitnessblogija. Fitness on elustiil, mis õpetab rõõmu ja raskuste kaudu iseennast paremini tundma – marianfitness.ee

Fotod: Meisi Volt, fotodel Marian Võsumets