Trenni ABC! Shaping – aeroobika alaliik, kus liigutatakse end video järgi

Reval-Sport

Shaping on treening, mille Ilja Prohhortsev töötas välja Peterburis ligi 30 aasta eest. Pea sama kaua on tegutsenud Eesti vanim spordiklubi Reval-Sport, kus Marika Šalagina juhendamise all ja videoprogrammi järgi seda trenni tehakse.

Shaping on mõeldud erinevate vajadustega inimestele. „Shaping-Juni“ on õpilastele, „Shaping. Teraapia ja terve selg“ haiguste taastusraviks. „Shaping Pro“ ühendab füüsilised ja tantsulised harjutused, koordinatsiooniharjutused, kõndimise ja poseerimise, „Shaping rasedatele“ erinevad trimestrid. On „Shaping meestele“ ja „Shaping eakatele“. Kõige populaarsem videokava „Shaping Classic“ töötati välja erineva füüsilise ettevalmistusega naistele,“ ütleb Šalagina.

Mis on selle trenni eelised teistega võrreldes?

Shaping ei kasvata niivõrd lihasmassi kui tõstab kogu keha lihasgruppide toonust ja aitab vastavate harjutustega ning järjepideva treenimisega hoida keha vormis. Treener selgitab trenni käigus harjutustehnikat, käib saalis, parandab vigu, mõõdab pulssi ja asendab vajadusel harjutused. Shaping on individuaalse lähenemisega igale treenijale. Tänu sellele, et kava pakub kolme raskusastet, leiab igaüks sobiva koormuse. Trenni eeliseks on antropomeetrilised ja füüsilised mõõtmised, mille tulemuste järgi saab koostada individuaalse toitumismenüü.

Marika Šalagina
Marika Šalagina

Kuidas on toitumine sellega seotud?

Kui treenija tahab saavutada kiirema ja parema tulemuse, siis ta peab jälgima toitumisrežiimi. Shaping’u toitumisreeglid põhinevad valkude, rasvade ja süsivesikute tasakaalustatud ööpäevasel tarbimisel. Iga treenija teab, kuidas ja mida ta peab sööma enne ja pärast trenni ning vabadel päevadel. Kui inimene käib trennis kaks või kolm korda nädalas, siis kindlasti tuleb kinni pidada toitumiskavast, et saavutada paremaid tulemusi. Treener annab klientidele nõuandeid tervisliku toitumise kohta arvestades treenija terviseseisundit ja kroonilisi haigusi.

Toidu kaalumine ja selle valmistamine on üsna ajakulukas. Kuidas oma aega toitumiskavale mõeldes paremini planeerida?

„Planeerimine“ on kõige sobilikum sõna toitumiskava koostamisel. Shaping’us eksisteerivad üldsoovitused toitumisele, aga treenija võib peale figuurimõõtmist saada individuaalse menüü. Inimene näeb, milliseid toiduained ja millises koguses ta peab sööma. Seetõttu on kõige mõttekam koostada enne kauplusse minemist nimekiri. Kodus peab olema toidukaal. Alguses võtab kaalumine aega, aga hiljem inimene juba orienteerub ise, kuidas ja mida mõõta.

Kui kiiresti on tulemused näha?

Sõltub sellest, kui regulaarselt inimene käib trennis, kuidas jälgib toitumissoovitusi ja mis eesmärk oli püstitatud. Tulemusi peaks saama näha juba kolme kuu pärast. Tuleb arvestada ka vanust, ainevahetuskiirust ja haigusi.

Millised harjutusi saab kodus teha?

Kõiki. Shaping ei nõua eriti ruumi ja abivahendeid ning harjutused on väga lihtsad ja meeldejäävad.

Tekst: Karolin Tohv

Fotod: Reval-Sport