Milline on digiajastu mõju tervisele?

Nutitelefon

Mitte väga ammu oli valulik käsivars kõige hullem tehnoloogia kasutamisest tingitud vaevus, mis inimesel esineda võis. Ent tehnoloogiaseadmete – tahvelarvutite, sülearvutite ja nutitelefonide – järjest ulatuslikuma kasutamise tulemuseks on mitmesuguste sellega seotud hädade plahvatuslik kasv, alates kangest kaelast ja valulikust seljast kuni niinimetatud „SMS-pöidlani“ välja. Ja liigsest hiirekasutamisest tingitud käsivarrevalu? Ka see ei ole kuhugi kadunud.

Igaüks, kes on arvuti, mobiiltelefoni, tahvelarvuti või muu moodsa elektroonikaseadme seltsis pikalt aega veetnud, on kahtlemata kehva kehamehhaanika ja ülekoormuskahjustustega seotud ebamugavusi kogenud. Need probleemid ei piirdu kaelaga, kuna järjest rohkem inimesi otsivad leevendust õlgade, käsivarte, randmete, käte, alaselja ja puusavalule.

Sõnumite saatmisest valusa pöidla ja teiste digiajastuga seotud vaevuste korral võib olla abi massaažist.

Tehnostress

Nutitelefon on põhimõtteliselt väike arvuti, millega saab helistada, kirjutada, sõnumeid ja e-kirju saata ning otsida igasugust teavet alates terviseprobleemidest kuni järgmise menufilmi seansi kellaajani kohalikus kinos. Püüdes oma elu läbi tehnoloogiaseadmete korraldada, tunneme selle mõju nii vaimselt kui ka emotsionaalselt.

Multitasking ehk rööprähklemine digiseadmetega võib tekitada konditsiooni, mida nimetatakse tehnostressiks. Tehnostressi võib määratleda mitmel viisil, aga paljudele tähendab see tehnoloogia poolt põhjustatud otsest või kaudset negatiivset mõju mõtetele, suhtumisele, käitumisele või füsioloogilistele reaktsioonidele.

Valulik kael

Telefoniga rääkimine võib käsivarres või küünarnukis mõne aja pärast pingeid tekitada – ja lisame sellele enda ees oleva nutitelefoni poole allavaatamise ja trükkimise, sõnumite saatmise või internetis surfamise ning olemegi pannud aluse protsessile, mis viib kaelaga seotud füüsiliste probleemideni.

Keskmise inimese pea kaalub umbes 5,5 kg – aga iga 2,5-sentimeetrise ettekallutusega suureneb koormus selgroole 4,5 kg.

Tundide kaupa kummargil nutitelefoni kohal olemisel ja oma seljale 18 kg-se või suurema koormuse andmisel võib olla plahvatuslik tulemus – selline, mis põhjustab kaelas valu, pinget ja liikumisraskusi.

Ülalkirjeldatud kehahoiaku tagajärjeks võib olla ka lülisamba loomulike kõveruste kadumine, mis omakorda viib lülisamba järk-järgult kasvava pingeni. Need pinged võivad viia selgroolülide enneaegse kulumise, kahjustumise ja võimalike kirurgiliste sekkumisteni.

Eelnimetatud probleeme põhjustavate tehnoloogiate kasutamisest loobumine on peaaegu võimatu, seega peaks igaüks oma telefoni vaadates selga sirgena hoidma ja vältima tundidepikkust telefoni kohale kummardumist.

Kõrgtehnoloogilised seadmed  ei ole mõjutanud mitte ainult meie omavahelist suhtlust, vaid ka manuaalteraapia valdkonda, kuna järjest rohkem inimesi otsib alternatiive valu leevendavatele ja lihaseid lõdvestavatele ravimitele.

Lisaks sellele, et massaažiteraapia pakub ülivajalikku puhkeaega vaikses ja rahulikus keskkonnas, võimaldab see kõrvaldada ka lihaspingeid, mis on tekkinud arvutite ja teiste kõrgtehnoloogiliste seadmete ees veedetud tundide jooksul.

Kuidas aitab massaaž leevendada tehnoloogia poolt põhjustatud vaimset ja emotsionaalset stressi?

  • suurendab teadlikkust vaimu ja keha vahelisest seotusest
  • parandab immuunsust
  • vähendab stressi ja aitab lõõgastuda
  • vähendab lihaste pinget ja kangust
  • suurendab liikumisulatust
  • soodustab pinges lihaste ja sidemete paranemist
  • vähendab valu ja turseid ülekoormatud lihastes ja kudedes
  • parandab vere- ja lümfiringlust
  • parandab rühti
  • leevendab vaikset pinget
  • parandab und ning võimet rahulikult ja loovalt mõelda
  • parandab tunnetust ja tuju
  • vähendab pikkade arvuti taga veedetud tundide poolt põhjustatud ängistust või tehnoloogiaseadmete liigse kasutamise tagajärjel tekkinud ebamugavustunnet kaelas, seljas ja õlgades.

Kuidas igapäevase rabelemisega toime tulla?

Nutitelefoni, tahvelarvuti, mängukonsooli, sülearvuti või lauaarvuti kasutaja ei pea ootama, kuni digiseadme kasutamise tagajärjed kokku kuhjuvad ja kange kaela, valusate käte või emotsionaalse stressi kujul ilmnevad. Regulaarne massaaž suudab neid tagajärgi leevendada ja hoida teie meele ja keha valmis järgmiseks digimaailma poolt esitatavaks väljakutseks või uue digiseadme saabumiseks.

Tekst: Anneli Minjo, Alternatiivravi

Foto: Pexels