Kes on Eesti naiste koondise esinumber sel hooajal?

Kas toob kastanid tulest välja?

Kuigi pikaraja hooaeg alles käib ning kõik tähtsad ujumised on veel alles ees, siis võib teha praegu ühe vahekokkuvõte ning arutleda, kes on Eesti naistekoondise esinumber tänavusel hooajal.

Kas toob kastanid tulest välja?
Kas toob kastanid tulest välja?
Euroopa meistrivõistlused algavad ca kahe kuu pärast ning ükski Eesti naisujuja ei ole täitnud veel uusi A-normatiive, mida Ujumisliit kuu aega tagasi kõigile esitles. Kuid see selleks. Sellel aastal pole Eestis ülemäära palju ujumisvõistlusi pikas basseinis toimunud aga mingi pilt on siiski juba ette joonistunud.

Naised on hullud laulis Erich Krieger ning loodetavasti “hullu” panevad meie naised ka järelejäänud hooajal. Äsja toimunud võistlusel Slovakkias püstitas 16-aastane Kertu Ly Alnek uue juunioride rekordi 100 m vabaltujumises ning kihutas ennast ka hooaja edetabeli liidrist Tess Grossmannist ette. Alneki rekordaeg – 57.47 – annab neiule FINA punktitabelis 743 punkti, mis on tänavusel aastal suurim naiste punktiskoor.

Alnek täitis ka Euroopa meistrivõistluste B-normatiivi, mis annab talle võimaluse osaleda elu esimestel täiskasvanute Euroopa meistrivõistlustel. Seega raske on kujutada teda ette esinumbrina tänavu, kuigi praeguses faasis numbrid ei valeta. Alneki 57.47 on seda muljetavaldam, et see on tulemus on ujutud koormuse pealt ehk mida suudab neiu veel spetsiaalselt võistlusteks valmistudes?

Oma sõna ütleb vabaltujumises kindlasti ka 54-kordne Eesti meister Tess Grossmann. Hetkel Itaalias treeniv Grossmann on võtnud endale suure sihi sel hooajal – olümpiamängude A-normatiiv. Seda üritab ta rünnata just 50 m vabaltujumises, kus Alnekil vanema konkurendi vastu on keeruline saada. Grossmann on 21-eluaasta juures võistelnud juba paljudel tiitlivõistlustel ja nüüd kõige tähtsamal aastal on vaja seda läbimurret, milleks on ta muidugi võimeline. Järgnevatel võistlustel soovitan Grossmannil silma peal hoida – siiski on tegemist hetkel Eesti kõige kiirema naisega vees!

Kas Sepad tõusevad tänavu esinumbriks?

Kätlin ja Sigrid Sepp
Kätlin ja Sigrid Sepp
Viimati pääses Eesti naisujuja tiitlivõistlustel poolfinaali 2013. aastal kui sellega sai hakkama Kätlin Sepp Euroopa lühiraja meistrivõistlustel. Eelmisel aastal püstitas ta pikas vannis Eesti rekordi 200 m seliliujumises ning tihe heitlus oli tal Eesti parima naisujuja tiitlile, mille lõpuks siiski Maria Romanjuk võitis. Kätlin Sepa trumpideks on 100 m- ja 200 m seliliujumine. Eesti karikavõistlustel näidatud 100 m selili aeg 1.04.23 sisendab lootust, et EM-il võime näha uut Eesti rekordit ja miks mitte ka aega alla 1.03.
Sigrid Sepa eelmine hooaeg oli igati positiivne. Ta ujus 50 m seliliujumises uue Eesti rekordi 29.42 ning sai õiguse osaleda elu esimesel MM-il. Eesti karikavõistlustel noorem Sepp ei vääratanud ning võttis sprindidistantsil kindla võidu. Kas suudab noorem vanemale ära panna ka 100 m seliliujumises? EM-il saab olema duell nende kahe vahel äärmiselt tuline. Kuigi eelmisel aastal oli Kätlin parem ajaga 1.03.56, siis detsembri lõpus näitas Sigrid ajaga 1.03.87, et temas on ka sisu 100 m distantsile ning õde ei saa kordagi rahulikult hingata. Suurim küsimus on nüüd see et kas nad suudavad enda võimeid realiseerida kõige tähtsamal võistlusel ehk Euroopa meistrivõistlustel. Seda näitab juba tulevik, aga üks on kindel – Õed Sepad teevad tänavusel hooajal veel palju “kisa ja kära” enda tulemustega ning seda positiivses mõttes.

Kas Kapelin lihvib teemanti täiuslikuks?

Selle küsimuse all ma mõtlen seda, et kas Maria Romanjuk suudab pääseda Rio olümpiamängudele. Kui täna löödaks nimekiri kinni, siis Romanjuk oleks kindel mineja, kuid selleni on siiski veel tükk aega. 18-aastane neiu on ka ise välja öelnud, et sellel hooajal on tema suurim eesmärk olümpiamängud. Hetkel Slovakkias vormi timmiva Romanjuki teekond ei saa lihtne olema. Kuid kas Dmitri Kapelini hoolealune Romanjuk on Eesti naistekoondise esinumber? Detsembris lõppenud lühiraja EM-il tegi parima tulemuse hoopis Kätlin Sepp. Suvel toimunud MM-il püstitas neiu kaks Eesti rekordit kuid poolfinaal kohtadest jäi ta siiski veel väga kaugele. Seega kas ta on esinumber või mitte oleneb sellest mis künka otsast sa seda küsimust vaatad.

Et olla Eesti naistekoondise esinumber tuleks ujuda konstantselt tiitlivõistluste poolfinaalis või vähemalt selle piiril. Hetkel on Eesti ujumises seis, kus püstitatakse hulgi Eesti rekordeid aga tiitlivõistlustel kus loevad VAID kohad meie naised jäävad kaugele. Kuid vaatame asju positiivsemas valguses. Alnek on 16-aastane, S.Sepp 17, Romanjuk 18, Grossmann 21 ja K.Sepp 22. Lisaksin siia nimekirja veel 15-aastase Margaret Markvardti, kes kohevarsti hakkab koputama täiskasvanute tiitlivõistluste uksele. Samuti headeks tulemusteks on valmis Karleen Kersa (19). Enamik meie naiste raudvarast on üsnagi noored ja parimad ujumised on alles ees. Kuigi hetkel pole kindlat esinumbrit välja joonistunud, siis paari aasta pärast võime laulda hoopis teist laulu.

Autor: Priit Aavik