Mütsid iga ilma jaoks

Foto: Shuterstock.com

Talvisel ajal välja sportima minnes peab kindlasti mütsi kandma. Kuidas aga leida mütside seast see õige?

Põhjamaa kliimas on peakatte ülesanne ennekõike pead soojas hoida. Külmemate ilmadega vajavad mütsi jooksjad, suusatajad, ratturid, jalgpallurid, matkajad ja kõik teised väljas liikujad, nende seas muidugi ka mäesuusatajad ja lumelaudurid, aga kuna mäel on alati soovitatav kasutada kiivrit, mis tänapäeval pakub peale kaitse ka soojust ja nii vee-, lume- kui ka tuulekindlust, siis alusmütsi polegi enam tarvis.

Funktsionaalne kudum

Millist mütsi täpsemalt eelistada, sõltub oluliselt ka sellest, kui intensiivne on tegevus, mida harrastatakse – mida aktiivsem tegevus, seda õhem müts (mis siiski peaks hoidma pead piisavalt soojas ja juhtima ka niiskust ära). Neid nõudeid arvestades kasutataksegi mütside valmistamiseks vastavaid materjale – spordimütside materjali puhul saab rääkida funktsionaalsest kudumist. See on kombinatsioon eri materjalide kiududest ning erilisest ja funktsionaalsuse poolest erinevast tehnoloogiast nende kokku kudumisel. Eri kudumistehnoloogiad kasutades tekivad paljud erinevad materjali pinnad ning elastsust, soojapidavust ja niiskuse ärajuhtimist reguleeritakse ja suunatakse siduste ja sõlmedega.

Palju variatsioone

Rahulikult liikudes, jalutades või kergelt matkates on higistamist vähe või üldse mitte ja higi ärajuhtimist pole mütsi puhul tarvis. Sellisel juhul kantakse enamasti mütse, mis on valmistatud akrüülist, villasest materjalist või nende kahe segust.

Kui liikumine on aktiivsem ja hakatakse kergelt higistama, peaks ka mütsi materjal olema selline, mis juhiks niiskuse nahapinnalt eemale. Siis sobib hästi müts, millele on sissepoole lisatud fliisriba või mis on seestpoolt tervikuna fliisiga kaetud, ent kuna fliis on 100% polüester ja lisab mütsile nii mahtu kui kaalu, siis on tootjaid, kes on akrüüli materjalina edasi arendanud selleks, et fliisi kasutamine poleks enam vajalik. Nii on Odlol akrüüli asemel kasutusel polüakrüül ning erinevad polüamiidi ja polüesterkiudude segud. Kahe viimase erinevaid võimalikke variatsioone on tuhandeid, igaühel pisut erinevad omadused. Nende kolme kooslusel on aga müts oma funktsionaalsuses palju tõhusam, naha vastas pehme ja mugav, venib hästi ja juhib niiskust nahalt eemale sama hästi kui fliis, andmata seejuures kaalu ja mahtu. Need mütsid on peaaegu alati kahekihilised, mis võimaldab toota neid suures värvi- ja mustrivalikus ning teha suisa kahtpidi kantavatena.

Foto: Odlo

Igaühele oma

Pisut intensiivsemaks liikumiseks on mõeldud mikrofliismütsid. Need on 100% polüesterist, pehmed ja mugavad ning juhivad niiskuse väljapoole. Aktiivne kepikõnd, kiire jalutamine ja sörkjooks, aga ka golf varakevadel ja hilissügisel on tegevused, milleks see müts kõige paremini sobib.

Veelgi intensiivsemaks liikumiseks mõeldud mütse valmistatakse enamasti materjalist, mille nimi on Polyknit – segu polüestri ja elastaani kiududest. See tehniline müts on olemas iga korraliku murdmaasuusa- ja jooksuvarustuse tootja valikus. Erinevused tootjati on nende kahe kiu vahekorras ja siduvuses, millest olenevalt on mütside omadustes väikesed erisused: kellel jäigem, kellel pehmem, kellel pealispind läikivalt sile, kellel naturaalsem. Polüester tagab tõhusa niiskuse ärajuhtimise ja elastaan kasutusmugavuse ning vastupidavuse pikaaegsele intensiivsele kasutamisele ega lase mütsil välja venida.

Võistlemiseks oma

Kõige intensiivsemaks liikumiseks on parimatel tootjatel oma mütsisarjad. Näiteks Odlol on selleks Move Light, mille materjaliks ThermoAir: segu polüamiidi-, polüestri- ja elastaanikiududest. Neid mütse kasutatakse enamjaolt võistlemisel. Ka Polyknit mütse kantakse võisteldes, aga ThermoAir materjal on võrreldes Polyknitiga veel tõhusam – seestpoolt on see harjatud, et müts oleks peas soojem, mugavam ja nahale mõnusam, pealtpoolt on näha selle kanga struktuursed pisted ja sõlmed, kuid kangas ise on samal ajal imeõhuke ja kerge. Kuna Polykniti ja ThermoAiri tüüpi mütsid istuvad pea ümber võimalikult tihedalt, siis ei pruugi need olla mugavad kanda vähemaktiivsete tegevuste ajal, kuid siingi sõltub palju kandja eelistustest.

Nii Polyknit kui ThermoAir materjalist valmistatakse ka peapaelu. Peapael on väga hea alternatiiv soojema ilmaga või neile, kellele mütsi kandmine kõige paremini ei sobi. Samuti on see alternatiiv nokkmütsile, sest paljudele ei meeldi nokk mütsi ees. Oma õhulisuse ja võime pärast niiskust eemale juhtida sobivad need hästi kevadest sügiseni.

Foto: Odlo

Trendid varieeruvad

Tänapäeval toodetakse ka mütse, mille detailidena (nt otsaesisel või ümberringi laia ribana) kasutatakse tuulekindlat membraani, kuid see on pigem kaduv trend – vaid talvel sõitmiseks mõeldud rattamütsidel kohtab veel tuulekindlaid osi. Varem olid ka tavamütsidel tuulekindlate detailidega erimudelid, mida kasutati enamjaolt mäesuusatades või lumelauasõidul. Nende kahe tegevuse puhul on aga aina levinum funktsionaalne kiiver ja nii see peabki olema. Eks oma roll trendi kadumisel ole ka talveilmade üldisel soojenemisel. Müts on samal ajal ka aksessuaar, millelt oodatakse lisaks mugavusele meeldimist ja teiste riietega kokkusobivust nii värvilt, mustrilt kui funktsioonilt ehk müts on oluline detail oma välimuse tervikuks muutmisel ja selle trendieelistused on igal aastal erinevad. Näiteks kaks aastat tagasi ostsid just mehed enamjaolt lillat, punast ja roosat värvi mütse, naised aga klassikalisi valget ja musta. Valikuvariante üldisele väljanägemisele ja tujumuutustele lisavad kahtpidikantavad mütsid ja peapaelad, kus mõlemad pooled on eri värvi või erineva mustriga.

Piilume suveaega

Nagu öeldud, on mütsi ülesanne põhjamaa kliimas ennekõike pead soojas hoida. Ainult suveajal on nokkmütsidel ja suvel kasutamiseks mõeldud peapaeltel hoopis pea jahutamise ehk higi nahalt eemale juhtimise funktsioon. Suvemütsidest on endiselt populaarseim nokkmüts ja kõige tavalisem puuvillasest kangast müts sobib kõige paremini igapäevaseks kasutamiseks. Golfimängijate mütsidesse segatakse ka polüestrit pooleks puuvillaga, et lisada funktsionaalsust. Jooksmiseks mõeldud nokkmütsid on tänapäeval väga kergest ja õhulisest Mesh-kangast, milles polüester on ühendatud elastaanilaadse uue kiuga Lyocell, mis võimaldab jätta kanga struktuuri hõredamaks, on samas aga õhkkerge ja suure niiskuse ärajuhtimise võimega. Noka funktsioon mütsil on ennekõike hoida päikesevalguse sattumist otse silma. Sellele lisaks on nokk hea vaate koondaja või mõne jaoks lihtsalt mugavuse element.

Tekst: Ahto Paju, Odlo esindaja Eestis
Artikkel ilmus Ajakirjas SPORT 2017 jaanuaris