Populaarne Maijooks tähistab 30. aasta juubelit!

Maijooksu start

20. mail Tallinnas lauluväljaku ümbruses toimuv SEB Maijooks on suurim naistele mõeldud spordi- ja liikumissündmus Eestis, kuhu sel aastal oodatakse osalema 15 000 naist.

Programm tuleb juubeli vääriline, aga kõiki üllatusi ei saa ette ära rääkida, kuid vestlesime peakorraldaja Mati Lilliallikuga sellest, mis on juubeliaastal teisiti ja miks tasub sel aastal kindlasti osaleda.

1980. aastate lõpus korraldas Maiklubi esimese Maijooksu, kus osales 250 naist. Maiklubi nime all tegutses perekond Lill. Anne Lill oli tollal ETV kultuurisaadete peatoimetaja ning Mati Lill oli spordifunktsionäär. Inspiratsiooni ja eeskuju saadi Soomest, Naisten Kymppi jooksust, mida korraldati liikumispuuetega laste toetuseks.

Uued tuuled aastast 2009

2009. aastast anti organiseerimine üle Spordiürituste Korraldamise Klubile, kes lisaks Maijooksule korraldab ka Tallinna maratoni, Narva Energiajooksu ning hulka teisi rahvaspordisündmusi. „Kuna senised eestvedajad otsustasid maijooksu korraldamisest loobuda ja pakkusid suursündmust mitmele korraldajale, siis sattusime samuti kosilaste ringi. Lõplik valik tehtigi meie tiimi kasuks. Otsustavaks sai Tallinna maratoniga kaasnenud kogemus ja tekkinud usaldus varasematest kokkupuudetest Maijooksul, mil olime seal kui koostööpartnerid. Vähetähtis polnud ka see, et hindasime Maiklubi senist tööd ja olime vastupidiselt mitmele korraldajale nõus tasuma õiglast hinda,” meenutab Maijooksu peakorraldaja Mati Lilliallik.

Mati Lilliallik
Mati Lilliallik
Foto: Kirsti Jahilo

Kuulub naistele

Alates 2009. aastast on Maijooks tõusnud korralduslikult uuele tasemele, mida peegeldab ka kasvav osalejate arv. 2011. aastal jõuti esimest korda kümne tuhande osavõtjani ja praeguseks küündib see juba 15 000 liikumisharrastajani. Väikese Eesti kohta on see fenomenaalne. Eesti naised armastavad liikuda ja teevad kohati silmad ette meestelegi.

„Võib julgelt öelda, et tänu Maijooksule on suurenenud ka paljude rahvaspordiürituste osavõtjaskond. Marathon100 andmetel moodustavad naised Eesti jooksuüritustel lausa üle 50% osavõtjatest – see number on isegi maailmas unikaalne. Maijooksule julgevad paljud naised välja tulla ka põhjusel, et mehed ei „sega” ja saab kulgeda omas tempos,” ütleb Lilliallik.

Kõik on kohal!

Lisaks ajavõtuga jooksjatele on stardis ajavõtuta jooksjad, kepikõndijad ja käijad. Tippjooksjaid Eestist ja mujalt eraldi kohale ei meelitata, kuid liikumist propageeriva üritusena on igal Maijooksul alati kohal ka Eesti paremad jooksjad. Väliskülalistest on kõige arvukamalt esindatud põhjanaabrid. Maijooksust võetakse aktiivselt osa ka kollektiivide ja ettevõtete arvestuses, sest mängus on arvukaima osalejaskonnaga ettevõttele mõeldud karikas. Töökollektiivide arvukus on aastatega suurenenud, sest suurim naistele mõeldud jooksusündmus on hea põhjus korraldada oma naistöötajatele motivatsioonipäev ja paljud vahetustega tegutsevad firmad annavad sel päeval naistele vaba päeva.

Maijooks

Kus kulgeb rada?

Juubeliaasta väärikaks tähistamiseks plaanivad korraldajad hulgaliselt muudatusi, ka raja alguse- ja lõpuosa soovitakse muuta oluliselt põnevamaks. Kuna sel aastal oodatakse rajale kuni 15 000 naist, siis muudetakse traditsioonilist planeeringut. Start ja stardikoridorid paiknevad seekord laulukaare esisel alal ehk seal, kus tavaliselt on laulupeolised. Sealt lookleks maijooksule startinute efektne viieteist tuhande osalejaga rongkäik ussina lauluväljakult minema, suundudes tuletorni juurest seitsmekilomeetrisele ringile. Maijooksu rada on sarnane viimaste aastate omaga, kuid kulgeb seekord vastupidises suunas. Lauluväljaku territooriumilt liigutakse Maarjamäe memoriaalkompleksi tagust haljasala läbides Künnapuu tänavale, sealt Urva tänavat pidi Lillepi parki, Lillepi pargi kergliiklusteed pidi suundutakse Pirita Spordikeskuseni, kus asub esimene joogipunkt. Edasi tullakse mööda Pirita tee äärset kergliiklusteed tagasi lauluväljaku suunas. Viimasel kilomeetril saab lõpuspurdiks kosutust teisest joogipunktist. Maijooksu seitsmekilomeetrise raja lõpus sisenetakse lauluväljaku Mere värava kaudu laulukaare tagusele lõpusirgele ja ollaksegi juubelijooksu finišis.

Kõigile lõpetajatele medal

Maijooks MedalEsimest korda Maijooksu ajaloos saavad kõik osalejad sõltumata distantsist finišis medali kaela. Medal on kujundatud unikaalse disainiga, pidades silmas jooksu 30. sünnipäeva. Kuna Maijooksu medaleid on valmistatud 15 000, siis ollakse valmis ka sellel määral maijooksulisi vastu võtma. Senine osalejate rekord pärineb 2014. aastast ja jääb veidi alla 14 000. Juubelijooksule registreerimise aktiivsus on suur, mistõttu tasub end varakult kirja panna, et ei peaks seda viimasele hetkele jättes kahetsema.

Kontsert ja partnerid

Tegevust ja melu jätkub 20. mail terveks kevadpäevaks. Päeva lõpetab suurejooneline Maijooksu juubelikontsert, kus astuvad üles paljud armastatud Eesti artistid, keda sel korral kutsutakse esinema maijooksuliste endi valikul. Lähiajal avatakse selleks hääletamiskeskkond.

Maijooksu suurepärases korralduses lööb kaasa arvukalt asutusi, ilma kelleta ei oleks ürituse toimumine võimalik: SEB, Tallink, Nike, Saku, Peugeot, Sportland, Tallinna linn, Tallinna lauluväljak ja paljud teised.

Korraldustiimi tuumik on 7–8 inimest, kuu aega enne üritust lisandub kümmekond valdkonnajuhti, nädal enne kohtunikud, liikluse reguleerijad, vabatahtlikud abilised, joogijagajad, võistlusmaterjalide pakkijad jt – kokku ligikaudu 400 inimest.

Maijooks

Kõigile midagi

Maijooks algab suure aeroobika- ja fitness-hommikuga. Laulukaare esisel alal tutvustavad MyFitnessi treenerid kahe ja poole tunni jooksul eri aeroobika ja fitness’i stiile. Programm algab kell 10 hommikul ja kulmineerub enne starti suure soojendusvõimlemisega.

Traditsioonilistest tegevustest jätkab alati populaarne meestehoid, kus pakutakse atraktsioone seinast seina. Meestehoid asub finiši kõrval – parim koht kaasaelamiseks ligi poolteist tundi kestvale finišeerimisele.

Draakoni lastejooksud koostöös AS Kaleviga toimuvad algusega kell 11.30. Sel aastal oodatakse osalema vähemalt 3000 last. Kõiki lapsi ootab ka auhinnakott.

Varahommikul avatakse sporditurg pea poolesaja eksponendiga. Saab soetada hea hinnaga erinevat spordivarustust, sealhulgas spetsiaalse kujundusega Maijooksu juubelisärke, tutvuda tervisetoodetega, mõõta vererõhku ja kaalu, tutvuda ja panna end kirja mitmele rahvaspordisündmusele jne.

Tekst: Kärt Radik

Fotod: SÜKK