Miks inimesed golfi mängivad?

Golf
Foto Mats Soomre

Käesoleva golfihooaja ja golfi harrastamise võimaluste üle arutlevad Niitvälja golfitreener Paul põhi ja elukutseline golfar Mark Suursalu.

Paul: Minu meelest on laias laastus kolm põhjust, miks inimesed golfi mängivad. Esiteks sotsiaalne pool – see tähendab, et saad aega veeta inimestega, kes on sulle olulised. Ka tutvused ja kontaktid, mis mina näiteks 17 aastaga saanud olen, on hindamatud.

Teine põhjus on tervis, sest näiteks täisringi mängimisel kõnnitakse golfis 10–12 kilomeetrit. Erinevad teaduslikud uurimused golfist on tõestanud, et inimesed, kes vähemalt viis korda nädalas liiguvad pool tundi, elavad keskmiselt viis aastat kauem inimesest, kes füüsilist liikumist ei harrasta. Üks golfiring annab liikumisaega aga oluliselt rohkem. Samas ei pea alati läbima kogu ringi, võib teha ka näiteks pool või mõne raja.

Kolmas põhjus on kindlasti sportlik pool. Kuna golfis arvestatakse taset eraldi händikäpi süsteemi järgi (ingl k handicap), siis sisuliselt on golf võistlus iseendaga. Taset saad aina rohkem parandada ja sel moel võistelda iseendaga, nii harrastus- kui tippspordi vaates. Händikäpi süsteemi järgi saavad võistelda täiesti erineva tasemega inimesed. Olen näinud mitut perekonda, kus rajal on korraga kolm põlvkonda.

Mark: Tervise poolelt on golf kindlasti üks ohutumaid spordialasid, kuna võrreldes teiste spordialadega ei lõhu ta pikemas perspektiivis niivõrd keha. Golf on unikaalne ka sellepärast, et mängides ei pea alati otseselt olema vastast, vaid saadki mängida enda tasemega väljaku vastu. Ning tõesti, händikäpi süsteem võimaldab mängida koos eri tasemega inimestel. Näiteks lapsed saavad mängida täiskasvanutega koos.

Golf
Elukutseline golfar Mark Suursalu selle aasta ühel tähtsaimal võistlusel, Niitvälja karikal. Foto Mats Soomre

Millised on võimalused golfiga alustada?

Paul: Nüüd on golfiga alustamine üpris lihtne, kuna golfiväljakuid on palju rohkem kui aastaid tagasi. Väljakutel tehakse soovijatele algõppe kursusi (ingl k green card), mis toimuvad praktiliselt igal nädalavahetusel. Golfiväljakule on oodatud ka lapsed ja noored, noorte treeningutega on võimalik alustada juba 5. eluaastast ja kursuste info on väljakute kodulehtedelt kergesti leitav. Varustust ostma ei pea, selle saab kursuse raames tasuta. Samas võib tulla ka lihtsalt golfikeskusesse. Igaüks on teretulnud harjutama ja lööke proovima. Golfiväljakute klubihoonetes on ka restoranid ja teinekord võib tulla lihtsalt vaatama, mis seal toimub, võtta tassi kohvi või süüa. Midagi kartma ei pea, kõik on teretulnud.

Samuti on juurde tekkimas sisegolfikeskusi. Kuna meie aktiivne golfihooaeg ei kesta aasta läbi, on sisegolfikeskustel tähtis osa. Sellistest keskustest võidavad kindlasti kõik golfimängijad.

Mark: Võimalused on paremad, kuna golfiklubid pakuvad paindlikke pakette nii radadele kui mänguaegadele. Samuti on hea, et alati võib ka lihtsalt kohapeale minna, rentida golfikepi ja korvitäie palle, et minna golfi proovima. Ja klubis on alati inimesed, kes juhendavad ja aitavad, kui golfi vastu tekib suurem huvi.

Golf
Golf teeb rõõmsaks! Selle aasta meistrivõistlustel lõi golfar Annika Meos golfirajal palli auku vaid ühe löögiga. Foto Mats Soomre

Kuidas golfil sel hooajal läinud on?

Paul: Minu meelest on läinud väga hästi. Meil on kaks professionaalset mängijat, kes elukutselt mängivad tuuridel, ja meie koondis on hästi esinenud nii Eestis kui välismaal. Noored on näidanud tulemusi, mis on ka rahvusvaheliselt arvestatavad. Tase on hea nii tulemuste kui kohtade vaates, eestlased on võitnud hulga võistlusi nii Eestis kui välismaal. Näiteks koondislane Joonas Juan Turba saavutas Euroopa ühel olulisemal noortevõistlusel esikoha, Poolas said Eesti koondislased rahvusvahelisel võistlusel kaksikvõidu ja Carl Hellat võitis Baltimaade suurima võistluse Niitvälja karika. Hiljuti võitsid Eesti golfarid ülekaalukalt Kanada, Soome ja Rootsi rahvusvahelise võistluse. Sellist aastat, kus Eesti golfarid on teinud nii häid tulemusi, ei olegi varem olnud.

Mark: Praegu harrastab Eestis golfi umbes 3000 inimest, klubides on registreeritud üle 2100 liikme. Võistlusspordi poolelt on aga meie koondise liikmed mänginud väga hästi ja stabiilselt. Nad on teinud hea hüppe edasi, see on positiivne. Samuti on Eesti golfiväljakud, -klubid ja treenimistingimused väga head ja täiesti võrdväärsed Euroopaga.

Millised on teie selle hooaja kõige eredamad emotsioonid ja mälestused?

Paul: Üks kõige toredamaid emotsioone on kindlasti minu koduväljakul, Niitväljal, õppivate noorte töö ja võistlustulemused. Nad on väga hästi harjutanud ja esinenud ning see teeb meele heaks. Teine rõõmus aeg oli selle suve algul, kui meil käis Niitväljal ligi 700 last neile suunatud klassidemo projekti raames. Katsetasime sama projekti ka eelmisel aastal ja tänavu oli tulemus juba väga hea. Samuti on hästi toimimas Niitväljal Nike golfikool, kus oleme tegemas rekordit uute mängijate kaasamisel. On tore näha uusi nägusid ja uusi mängijaid!

Mark: Minu kõige olulisem võistlus oli septembri keskpaigas, kui mängisin Euroopa tuuri kvalifikatsioonivõistlusel. Olin seda sellel hooajal juba mõnel korral proovinud, kuid nüüdseks tundsin, et olin rohkem valmis kui varem. Ka väljaku suhtes teadsin juba enne mängu, kuidas mängida ja mida täpselt teha. Tuuridel osalemise kogemus on sellel hooajal minu jaoks kindlasti kõige eredam mälestus. 

Golf
Eesti golfikoondis on sel hooajal käinud palju välismaal võistlemas. Pildil on koondislased Carl Hellat (vasakul) ja Joonas Juan Turba koos koondise peatreeneri Timo Karvineniga European Young Masters võistlusel Norras. Foto European Golf Association

Golfihooajale teeb põgusa tagasivaate Eesti Golfi Liidu president Marko Kaldoja:

Käesolev golfiaasta, mis ei ole veel kaugeltki läbi, on juba pakkunud väga häid elamusi ja suuri saavutusi meie sportlastelt. Rõõmu teeb ka fakt, et golfiga on sel aastal tulnud esmatutvust tegema väga suur hulk inimesi. Kõigil Eesti golfiväljakutel on korraldatud tasuta tutvumispäevi ning golfikursused on jõudnud paljude kollektiivide-sõpruskondade teadvusse kui lõbus ja sotsiaalne ajaviide, mida üheskoos nautida.

Harrastussportlastele on toimunud tavapäraselt palju võistlusi läbi kogu hooaja ning lisandunud on ka arvukalt uusi. Eesti meistrivõistluste tulemused pole aga kunagi varem olnud sellisel tasemel nagu praegu. See teeb rõõmu ja annab märku, et mängijad ja kogu spordiala arenevad õiges suunas.

Kindlasti vajavad eraldi äramainimist meie koondislased, kelle senised pingutused ja treeningud on hakanud oodatud tulemusi andma. Noored Eesti koondislased on sel hooajal näidanud väga kõrget taset ja pakkunud suurepäraseid tulemusi kodustel, kuid eelkõige just olulistel rahvusvahelistel võistlustel. Paljud esikohad ja esikümne tulemused on toonud rõõmu nii mängijaile endile kui ka kõigile kaasaelajatele.

Golfimaailmas jagunevad võistlejad teatavasti kaheks – elukutselised ja amatöörid. Oleme uhked ka selle üle, et sellest aastast on meil elukutseliste mängijatena rahvusvahelistel võistlustel osalemas kaks mängijat. Ka nemad on sel aastal näidanud väga häid tulemusi, kuid kõige ihaldatumad tulemused on loodetavasti veel ees.

Tekst: Marit Talunik