Viie rütmi tants – liikumapanev jõud

Viie Rütmi tants

Sügava ja kauni hingega Merrit Helistve, kes teeb igal teisipäeval Gaia koolis Kadriorus vabastavat viiel rütmil põhinevat viie rütmi tantsu, räägib tantsuliigist, mis toob tantsijale suuri, nii kehalisi kui meelelisi muutusi. See on tants, mis loob sügava ühenduse iseendaga.

Kuidas jõudsid tantsuni?

Viie rütmi tantsuni jõudsin samm-sammult. Minu kirg on olnud varajasest lapsepõlvest tants ja liikumine. Olen töötanud üle kümne aasta professionaalse tantsija, lavastaja ja koreograafina, juhendanud liikumistreeninguid eri spordiklubides rühmatreenerina üle 28 aasta. Nähes, kui palju meie keha peegeldab vaimset seisundit, hakkasin otsima võimalusi, kuidas senine tegevus tantsu ja liikumise vallas psühholoogiaga ühendusse viia.

Proovisin järele erinevaid kehale suunatud teadliku liikumise vorme, aga kõige enam paelus mind viie rütmi tants. Selles praktikas tundsin ka kõige suuremaid muutusi, mis toimusid mu kehas ja meeles. Läks tükk aega, enne kui elu jooksul kätte õpitud korrektsed tantsuliigutused järele andsid ja vaba tants sai üleüldse voolama hakata.

Nüüd olen jõudnud punkti, kus iga hingetõmme võib viia mind minu enda tantsuga ühendusse. Pole samme, mida peab selgeks õppima, vaid lihtsalt tunnetus – sügav ühendus iseendaga.

Viie Rütmi tants

Mis on viie rütmi tants ja kuidas see sündis?

Viie rütmi tants sündis 1970ndail, selle looja on Ameerikast pärit tantsijanna, teatrijuht, kirjanik ja filosoof Gabrielle Roth. See on liikumismeditatsioon, mis põhineb viiel universaalsel rütmil. Rütmid loovad kõik eeldused, et sinu tõeline sügavam olemus saaks avalduda.

Rütmid ei õpeta kindlaid liikumisi, vaid pigem loovad kvaliteedi, milles iga tantsija leiab oma ainukordse väljenduslaadi ja koreograafia. Iga rütm on õpetaja, tervendaja ja värav sinu hinge, mis toob esile erinevaid ja tihtipeale seni teadvustamata aspekte sinu olemusest.

Igaüks saab leida oma tee omaenese tantsu kaudu, õppides alistuma sellele iseeneslikule liikumisele, mis juhib meie keha. Mida rohkem me liigume, seda enam higistame välja oma piirangud ja lõdvestume tundmatu, loova, rõõmupakkuva vabadusekogemuse vastuvõtmiseks. Aja jooksul rütmide tunnetus süveneb, mis annab võimaluse puudutada järjest uusi alateadvuse sügavusi.

Kirjelda lähemalt viie rütmi tsükleid

Gabrielle Roth on kirjeldanud viit rütmi järgmiselt: just nagu ookeanilainetus, läbib tantsivat, vabalt liikuvat keha viis rütmilist mustrit, mis korduvad pidevalt liikumise ajal. Viis rütmi on voolamine, staccato, kaos, lüürika ja vaikus.

Kuidas sünnib muusikavalik neile rütmidele?

Muusika valikul lähtun sügavast sisemisest intuitsioonist, sündmuse teemast ja inimestest, kellele tantsulainet ette valmistan. See on iga kord pikem protsess. Mõnikord hakkavad sobilikud laulud paar päeva varem kummitama, mõnikord kuulan tundide viisi muusikat, mõnda põnevat muusikasaadet või saan inspiratsiooni mõnelt oma õpetajalt. Juhtub ka, et lihtsalt Spotifys kuuldud laul viib endaga kaasa.

Viis rütmi on protsess. Igal rütmil on kindel alus, mis peaks kehas selle rütmi ajal toimuma, ning sellest tuleneb ka muusika valik.

Voolamises on muusika, mis paneb ärkama, avanema, tunnetama, kulgema, voolama, on pehme ja edasiviiv. Siin pole trumme ja ühetaolist rütmi, pigem mõtisklema ja endasse vaatama kutsuv muusika.

Voolamine
Voolamine

Staccato’s on muusika, mis paneb su päikesepõimiku avanema ja sulguma, juhib sind tegutsema, valikuid ja otsuseid tegema, aitab muuta liigutusi kiiremaks ja suuremõõtmelisemaks.

Staccato
Staccato

Kaose muusika paneb tantsima oma elu eest. See muusika lubab täielikult alistuda. Maanduseks tuleb keharaskust lihtsalt jalalt jalale kanda ning lubada end muusikal ja hingamisel täielikult üle võtta.

kaos
Kaos

Lüürika muusika on suurejooneline, lendlev ja elu ülistav, see on ekstaasi sügavaim väljendus. See kannab ja paneb sind lendama ühest saali otsast teise, lubab sul avada oma tiivad ja julgelt elu vastu võtta. Lubab sul avarduda ja unistada ilma piirideta.

Lüürika
Lüürika

Vaikuse muusika viib sind sügavale enda sisse, vaatlema, milline on su hingetõmme, mis su keha juhib. Kust tuleb sinu sisemine impulss ja kuhu see sind kehas juhib. Annab võimaluse märgata, mis on parajasti oluline ja vajalik. Annab võimaluse kogeda täielikku kohalolu ilma pingutuseta sügaval lõdvestuses.

Vaikus
Vaikus

Sa kirjeldad alati enne järgmist tantsutundi midagi oma kogemusest või ülestulevatest tunnetest. Kuidas need tekivad ja miks sa enne iga tundi sellist tunnetustööd teed?

Sündmuse kirjelduses käsitletavad teemad jõuavad minuni erinevaid teid pidi. Kuna oma igapäevatöös puutun kokku paljude inimestega, siis mõni eluline teema puudutab mind väga sügavalt ja paneb mind avalikult selle üle mõtisklema. Märkan kellegagi vesteldes mõnda sõna või lausekatkendit, loen mõnda teksti või raamatut või kuulan loengut. Mediteerin, jalutan looduses, olen uudishimulik ning panen tähele, mis mu sees ja ümber toimub. Kui miski jääb hinge oma rida ajama, siis tunnetan selle läbi ja toon oma sündmuse kirjelduses esile. See annab inimestele võimaluse kaasa mõelda ja tunnetada, kuidas teema neid puudutab (või ei puuduta).

See loob eeldused sügavamaks enesevaatluseks tantsus või ka niisama igapäevaselt kulgedes, aitab tuua rohkem tähelepanu iseenda keskmesse ning leida hingerahu ja kohalolu. Peamiselt käsitlen isiksuse psühholoogia aspekte, eksistentsialismi ja sotsiaalseid piire.

Viis rütmi

Voolamine on naiselik energiaprintsiip, seotud teadlikkuse ja Maa elemendiga. See on pehme ja pidev voolav liikumine. Selles rütmis tunnetame, mis meis toimub. Kohaneme, lõdvestume ja vaatleme, millised on impulsid, mis meid liikuma panevad, ja mida tegelikult oma kehas tunneme. Loome ühenduse oma sisemise väe ja kõige sellega, mis seda maandab.

Pärast voolmist jõuame staccato’sse, see on mehelik energiaprintsiip, seotud tugevuse ja Tule elemendiga. Ühenduse loomine teistega. Lühikesed, teravad, kasvavad liigutused. See on jõuline, kirglik, sütitav ja hävitav ning äratab ka meis need energiad. Rütmi tõeline olemus avaldub, kui olla täielikult hetkes, juhinduda oma sisemisest tulest ja kirest, olla valmis tegutsema ja otsustama.

Kaos haarab meid kaasa nagu veepöörisesse. Metsik, vaba, täielikult alistunud. Vastandid nagu naiselik ja mehelik lahustuvad kaose rütmis olematusse ja jõuame puhta loomingu sügavikku. Kaos on vaba piirangutest ja tavamaailma struktuuridest. Saame lahustada ebakindluse, ärevuse, pinged, stressi ja hirmud, mis ei lase meil täielikult oma unistusi ja eesmärke ellu viia. Siin võivad sündida elumuutvad otsused.

Lüürika on hinge rütm, seotud Õhu elemendiga. Seiklushimuline, mänguline, õhuline, kerge energia, mis annab meile justkui tiivad, tõstab meid üles. Lüürikas leitud uus elujanu ja uudishimu lubavad võtta elu läbi huumoriprisma ning lasta minna liigsel tõsidusel, tarbetutel kannatustel ja katsetel kõike kontrollida.

Vaikuses keskendume oma sisemisele tantsule. Vaikuse rütmis taastume, olles ühenduses oma sügava sisemise tarkusega, ning me näeme iga asja kõigi teistega ühenduses olevana. Selle rütmi arhetüüp on alkeemik, kes muudab valu kunstiks, negatiivsuse loovuseks, viha kaastundeks ja hirmu armastuseks.

 

Viie Rütmi tants

Merrit Helistve:

„Olen naine ja ema, hingelt maailmarändur ja kogeja, ihkan kasvada ja areneda. Töötasin aastaid üritusturunduse ja reklaami vallas, kuid ühel hetkel tundsin, et vajan veel midagi. Pärast mitut aastat õpinguid ja koolitusi asusin töötama psühholoogilise nõustaja ja hüpnoterapeudina. Praegu osalen lisaks dr Siegmar Gerkeni juhendatavas Core Evolution kehapsühhoteraapia väljaõppes ning süsteemsete lahenduste ja perekonstellatsiooni kursusel.”

Tekst: Agnes Laine

Foto: Annela Samuel ja kleidid ArtistDesign