Revolutsioon Tartu Rattamaratonil – lainestardid ja võimalus valida endale sobiv stardigrupp

Tartu Rattamaraton
24. Tartu Rattamaraton. Foto: Adam Illingworth.

Tartu suusamaratoni ning rattaralli osalejate tagasiside mass-stardi asendamisel lainestartidega on olnud ääretult positiivne ja andnud korraldajatele tõuke katsetada mass-stardist loobumist ka eeloleval Tartu Rattamaratonil. Uus stardikorraldus annab osalejatele võimaluse valida ise stardigrupp vastavalt eeldatavale distantsi läbimise ajale.

Mis muutub lainestartide tulekuga?

Kõige pikemal distantsil (89 km) on viie minutiliste vahedega neli starti. Kõige eest stardib eliitgrupp, mis on ainus grupp, kuhu ei saa ise kohta valida – sinna pääsevad eliidi ja U23 jalgratturi litsentsiga või eelmisel aastal 100 parima mehe või 20 parima naise seas lõpetanud ratturid. Ülejäänud osalejad saavad valida stardigrupi vastavalt eeldatavale lõpuajale. Poolpikal (40 km) distantsil on viie minutiliste intervallidega kolm starti ja 21 km distantsil kaks starti, samuti viie minutilise intervalliga. Stardigrupi valimine käib eeldatava lõpuaja järgi.

Kõikide osalejate aega hakatakse võtma vastava laine stardipaugust, netoaega ei võeta.

„Kogu meie tegevus on suunatud sellele, et osalemine suurtel rahvamaratonidel oleks osaleja jaoks võimalikult nauditav ja rõõmsat elevust ning positiivseid emotsioone tootev. On selge, et võimalikult ohutult, pingevabalt ja kukkumise ohtu sattumata raja läbimine on üks olulisemaid tegureid rattamaratoniga seotud emotsioonide kujundamisel.  Meie senine praktika on näidanud, et kui osalejad saavad ise valida stardikoridori, on neil emotsioon parem. Nii on neil võimalus minna rajale sarnase kiiruse ja võimekusega inimestega ning soovi korral oma sõprade või lähedaste keskel ja seeläbi naudivad nad ka üritust rohkem. Omade seltsis on rattasõit alati ohutum ja stressivabam, kuna osatakse teineteisega paremini arvestada,“ selgitab Rattamaratoni peakorraldaja Indrek Kelk.

Hawaii Expressi 25.Tartu Rattamaraton algab 17. septembril lastesõitudega Tartu Tähtvere spordipargis. Põhipäeval, 18. septembril, stardivad 89 ja 40 km sõitjad Tehvandi staadionilt ning  21 km distantsi läbijad Palu teeninduspunktist. Kõik osalejad finišeeruvad Elvas.

Nagu viimastel aastatel traditsiooniks, saab sel aastal samuti võtta rattamaratonist osa virtuaalselt ajavahemikus 9.-25. september. Valikus 89, 40 ja 21 km.

Rohkem informatsiooni Tartu Rattamaratoni kohta leiab SIIT.

Allikas: Klubi Tartu Maraton