Karl-Joonatan Kvell tõi taipoksi MM-ilt hõbemedali

Taipoksi MM

Mai lõpus peeti Mehhikos taipoksi maailmameistrivõistlused (IFMA), kust Eestile tõi hõbemedali Karl-Joonatan Kvell. Võistlustules olid Eestist veel Fabio Souza ja Andra Aho.

IFMA – International Federation of Muay Thai Amateur on ROK-i (Rahvusvaheline Olümpiakomitee) poolt tunnustatud spordiorganisatsioon ja ühtlasi kõige kõrgemalt tunnustatud taipoksi organisatsioon selle ala harrastajate ja eestvedajate seas. See teeb igal aastal toimuvast IFMA taipoksi MM-ist kõige kõrgema tasemega taipoksi turniiri amatöörreeglite järgi, kus on kohal juba professionaalsel tasemel ilma tegevad sportlased nt nagu Andrei Kulebin (Valgevene), Superbon (Tai), Sofia Olofsson (Rootsi) jpt.

Ringis on Andra Aho
Ringis on Andra Aho

Erinevaid kaalukategooriaid on MM-il meestel 14 ja naistel 11, lisaks jagunevad mehed vastavalt kogemustele kahte erinevasse klassi – A klass ja B klass. Naistel on kasutusel ainult A klass. Naiste osakaal nimetatud võistlusel on iga aastaga kasvanud ja tänavusel MM-il oli naiste osavõtt tervelt 48% kogu osalejate arvust.

Medali üle õnnelik

Eesti mees Kvell teenis medali 75 kilogrammi kaaluvate meeste kategoorias, finaalis pidi ta alla vanduma hiinlasele Yongkang Zhangile. Meie taipoksija sõnul on MM-il alati kõige raskem esimene matš. „Oled natuke närvis ja mõtted on ainult võidu peal. Kui matši kaotad, siis sinu jaoks on võistlus läbi. Võrreldes eelmise aastaga olin seekord väga rahulik ja enesekindel, teadsin kuidas võistluste korraldus välja näeb ja mis mind täpselt ootab,“ rääkis Kvell ja lisas, et tegemist on ikkagi suure võistlusega ja tase on tugev. „Otseseid eesmärke ma endale ei püstitanud, eelnevalt peas mõtlesin, et oleksin rahul/õnnelik, kui mistahes medali saaksin. Eelmisel aastal jõudsin veerandfinaali, sel aastal oli sihiks vähemalt poolfinaal, mis tähendanuks juba pronksmedalit, kuid läks hoopis paremini ja jõudsin finaali,“ ütles Kvell.

Paremal Karl-Joonatan Kvell
Paremal Karl-Joonatan Kvell

Vastane realiseeris paremini

Meie sportlase jaoks oli tegemist seni tähtsaima võistluse ja suurima saavutusega. Kõige rohkem jäi ta rahule esimese kahe matšiga, mis mõlemad lõppesid edukalt juba esimeses round’is. Finaali vastast hindab ta aga raskeimaks. „Teadsime, et tegemist on tugeva ja agressiivse sportlasega. Temal oli ka kodutöö tehtud, ta teadis minu tugevusi ja tema plaan töötas. Muidugi oli ka meil vastav mänguplaan, kuid sel õhtul suutis tema ennast paremini realiseerida. Kokkuvõttes oli võidetav vastane, aga seekord läks nii. Kindlasti mängis ka rolli eelnevate matšide pikkus – selleks, et finaali pääseda, olin teinud kokku kaks round’i, tema aga kolm täispikka kolme-round’ilist lahingut. Ta teadis, mis teda ootab, mina seevastu olin harjunud kiire matšiga, lõpetades esimeses ringis,“ meenutas Kvell, kes finaalmatšiga otseselt rahule ei jäänud, aga kogu üritusega küll. „Sain ikkagi esindada meie väikest Eestit ja tuua medali, väga uhke tunne on.“

Andra Aho
Andra Aho

Väärt kogemus

2015. aasta maailmakarika hõbe Andra Aho võistles kuni 54 kilogrammi kaaluvate naiste kategoorias ning esimesest matšist kaugemale ei jõudnud. „Minu vastane IFMA taipoksi maailmameistrivõistlustel oli paljude tiitlitega pärjatud ukrainlanna Olena Ovchynnikova, kelle sportlaskarjäär algas juba 2006. aastal. Olena on üks sportlastest, kelle matše jälgisin ise, kui umbes seitse aastat tagasi taipoksiga tegelema hakkasin, seega oli mul suur au nii kogenud ja tuntud vastasega võidelda ja näha, et ma ei jäänudki talle oluliselt alla,“ ütles Aho. „Kaotasin küll punktidega matši, kuid sain väga hea kogemuse ja õppetunni, mille pealt edaspidi korrektuure teha. Olen väga tänulik antud kogemuse eest ja siit on ideaalne pinnas vaid edasi minna,“ usub sportlane. Aho tunnistas, et kuna käib sügisest saati ülikoolis, siis enne MM-i jäi sisse pikem võistluspaus ja see sai ilmselt ka saatuslikuks.

Ees ootab üliõpilaste MM

Nii Kvell kui Aho valmistivad juuli lõpus toimuvateks FISU üliõpilaste maailmameistrivõistluseks, mis peetakse taipoksi reeglite järgi ja leiavad aset Pattayal. Üliõpilaste MM on ka üks tingimus olümpiaalaks saamisel. Nimelt juba teist aastat järjest rõhutakse sellele, et IFMA on ROK-i pideva pilgu all ehk taipoksil on lootust saada olümpiamängude näidisalaks ja seoses sellega on tehtud ka rida pisemaid muudatusi, millest üks ongi üliõpilaste MM.

Tekst: Merilin Piirsalu

Fotod: erakogu / Jeff Dojillo