Haven Kakumäe ootab meresõpru külla

Haven Kakumäe

Meri tõmbab paljusid justkui magnetiga ja on ainult rõõmustav, et meil tekib juurde merega seotud paiku, kus saab nautida kõike seda, mida merel pakkuda on. Üks selline koht on Haven Kakumäe, mida tutvustab lähemalt sadama juht Indrek Ilves.

Aga alustame hoopis sellest, miks meri ikkagi inimesi tõmbab ja miks mere lähedust otsitakse? Indreku arvates on neid põhjuseid mitu. „Meri on ju meie loomulik keskkond, muidugi ta tõmbab. Nõukogude ajal oli mereäärne piirkond eestimaalaste jaoks suuresti kinni ja see on jätnud oma jälje, kuid pikkamööda hakatakse mere äärde tagasi jõudma. Meri pakub nii palju võimalusi, mida teha – sport, hobi, meelelahutus, sa saad merd mööda seilates maailma näha ja tutvud uute inimestega. Merel olek on ka nagu üks meditatsiooni vorm – sa ei saa seal muude asjadega tegeleda, pead keskenduma 100%, seal ei ole võimalik poole vinnaga asju teha. See on paljudele motiiviks,” arvab Indrek.

Haven Kakumäe

Tõeline merenduskeskus

Mida saab aga teha Haven Kakumäel ja mida see paik täpsemalt endast kujutab? Haven Kakumäe jahisadam ja merenduskeskus tegi uksed lahti aasta tagasi. Täna ei ole see lõpuni valmis, kuid aasta jooksul on kõvasti edasi arenetud ja plaane on palju.

„Seni Tallinna läänepoolses osas väikesadam puudus ja meie eesmärk ongi saada siinpool Tallinna merenduskeskuseks. See sadam on kindlasti vajalik, sest ümberkaudu elab umbkaudu 50 000 inimest, see on ju terve Pärnu linnatäis,” ütleb Ilves.

„Haven Kakumäe on Eestis kaasajal ehitatud kõige suurem väikesadam, kus on 300 paadikohta ning eraldi kai superjahtidele, kus on piisav sügavus ja kus saame vastu võtta kuni 30-meetriseid laevu. Sadam pakub kõiki vajalikke teenuseid purjekatele ja paatidele. Samuti pakume koolitusi nii lastele alates 8. eluaastast kui täiskasvanutele, kes saavad õppida purjetamist hobi või spordina,” tutvustab sadama juht ja lisab, et täiskasvanutel on võimalik siinsamas läbida ka väikelaevajuhi kursused.

Haven Kakumäe

Midagi igale maitsele

Paadiomanikud saavad Haven Kakumäel oma paadile vajadusel täisteenuse, alates igakülgsest hooldusest kuni paadi hoiustamiseni välja. Hoiustamiseks on Kakumäel käesoleva aasta sügisest eriti suurepärased võimalused, sest ellinguhoonesse saab iseliikuva kraanaga paigutada kuni 130 tonni kaaluvaid laevu, mootorpaatidele on viietasandiline riiulisüsteem ja kokku mahutub hoonesse kuni 250 purjekat/paati. Sadamas asuvad tankla, parkla ja söögikohad ning suve jooksul korraldatakse arvukalt kultuuriüritusi. „Läbi aasta toimub meil kaheksa suurt kontserti, Muhu väina regatt oli esmakordselt siin, Eesti Jahtklubide Liit tähistas oma 90. juubelit ja Tallinna Merepäevade raames pandi püsti väga esinduslik kultuuriprogramm, kus sai kuulata kontserte, näha puulaevu ja merepääste-show’d. Augusti alguses toimuvad esimest korda Eestis Match race’i Euroopa meistrisõistlused, kuu lõpus tähistame Muinastulede ööd ja EV 100 juubeli raames leiab aset ERSO kontsert,” loetleb Ilves põhjuseid, miks tasuks sel suvel Haven Kakumäelt läbi astuda.

Kes tahab, saab ka sportlikult aega veeta, kuid mitte ainult merel, sest keskuses asuvad ka üks rannajalgpalli ja kaks rannavolle väljakut, kuhu saab aja broneerida, samuti on võimalus rentida jalgratas ja minna ümberkaudseid teid avastama.

Tekst: Merilin Piirsalu

Fotod: Piret Salmistu / Haven Kakumäe