Püsivalt saledaks ja terveks. Vabandustest priiks

Vabandustest priiks

Sageli kuulevad treenerid klientide käest: „Ma ei saa teha X, Y või Z sellepärast, et X, Y või Z”. Enamjaolt on põhjendused trenni mitte teha ja toidulaud unarusse jätta nõrgad ja ebaloogilised. Loomulikult kohtavad personaaltreenerid ja nõustajaid ka tugevaid põhjusi ja argumente, kuid igal juhul saab leida lahenduse oma tervise eest hoolitsemiseks.

Vaatame lähemalt enimlevinud vabandusi ja vastuväiteid, miks trenni mitte teha ja tervislikult süüa. Pakume välja võimalikud lahendused ja mõtted.

„Ma ei saa süüa viis korda päevas, ma teen X (mõtle siia igasugune töö).”

Viis korda päevas söömine võib tunduda tõesti palju, kuid seda saab jagada lihtsateks sammudeks. Esialgu ei pea sööma nii tihti, vaid leida söögikordade arv, mida saaksid kindlasti täita. Alusta sellest ja ole järjekindel. Nii saab järk-järgult edasi liikuda.

„Kuulsin/lugesin, et ma ei tohiks teha rohkem trenni kui 30 minutit korraga. Seetõttu ei soovi ma teha neid pikki X-minutilisi (mõtle siia ükskõik milline ajaline kestus) trenne.”

Erinevad uuringud näitavad, et viis tundi trenni nädalas on kõige optimaalsem kehakoostise muutmiseks. See võib tunduda palju ja kohe nii suure mahuga tegutseda on liiga suur koormus. Tuleb alustada sellise trennimahuga, mida on jõukohane teha, ja kasvatada sujuvalt mahtu. Olgu alustuseks kas või 15-minutilised sessioonid.

„Mulle ei maitse X (mõtle siia mis tahes sulle mitte maitsev toit).”

Menüüd värskendades on tavaline, et uued maitsed tunduvad võõrad (eriti kui minevikus on palju töödeldud toitu söödud). Õnneks leidub alati alternatiive ja mooduseid, kuidas toitu maitsvaks teha. Kas oled uurinud erinevaid retsepte? Tasub ka arvestada, et kehal kulub puhastumiseks aega ja tervislikuma toiduga harjumine ei tule päevapealt. Hilisem tasu on paranenud maitsemeeled ja tõeline nauding naturaalsest söögist.

Vabandustest priiks

„Raskuste tõstmine teeb mind liiga kiiresti jässakaks ja lihaseliseks. Jääme pigem ainult aeroobse trenni juurde.”

Juhul kui eesmärgiks pole ainult mõne vastupidavusala jaoks treenimine, siis on tark panustada pool trenniajast jõuharjutustele ja intervallltreeningule. Esialgu võib tunduda hirmutav hantleid ja kange liigutada, kuid meie kehad on loodud seda tegema ja õige pea tunned lihastes toonust. Liigset lihasekasvu ei maksa karta, sest treeningkava on alati võimalik üles ehitada enda jaoks optimaalse vormi saavutamiseks.

„Ma ei saa teha X (mõtle harjutuste peale), sest see teeb mulle haiget Y (mõtle kehaosadele, mis ei talu treeningut).”

Väga paljud peavad treenima ka vigastuste kiuste. Sellisel juhul on hea teada, et leidub hulk viise ja vahendeid, kuidas valu tegevatele harjutustele alternatiive leida. Siinkohal aitab hästivarustatud jõusaal ja professionaalne treener. Kui näiteks kükkides põlve valu lööb, siis on igati mõistlik nõu küsida!

„Ma ei suuda loobuda X (mõtle oma lemmiksöögile).”

Parim dieet on see, mida me tähele ei pane, ja heaks uudiseks on, et pole vaja loobuda oma lemmiktoidust. Hellitussöök peab menüüsse mahtuma ja selle sageduse ning koguse saab määrata toidupäeviku abil või toitumisspetsialisti nõuga. Mõtle endamisi läbi, kuidas saaksid X-i oma menüüsse jätta nii, et see ei muutuks ebatervislikuks harjumuseks (vähendad kogust, söömise sagedust vms).

„Liiga tülikas on teha trenni (enne/pärast tööd, lõuna ajal).”

Kiire elutempoga inimestel võib tunduda keeruline mahutada trenn oma tihedasse päevakavva. Üheks võimaluseks on lasta koostada endale personaalne trennikava, mis ei sõltu trennisaalist ja mida saaks teha näiteks hommikuti kodus, lõunapausil või vabalt valitud ajal. Sageli on tööga hõivatud trennihuvilistel mureks trennisaali minemisele kuluv aeg. Saab ka teisiti!

„Ma ei saa lubada endale tervislikku toitu, see on liiga kallis.”

Kui ei olda harjunud oma toidukulusid kirja panema ja arvestama hindadega, siis võib tervislik toit tunduda väga kallis. Tegelikult saab aga hea toidu lauale soodsamalt, kui arvatakse. Võimalik on isegi toidu pealt rohkem säästa kui varem.

Kiiremaks lahenduseks on koos toitumisnõustajaga poes ostlemine, sest tema oskab soovitada ja kiiresti alternatiive leida.

Teine variant on ise süveneda ja vaadata esmalt üle toidule seni kulunud raha ning võtta sama eelarve juures eesmärgiks järk-järgult väheväärtuslik söök võimalikult naturaalsega asendada. Heaks ideeallikaks on toitumine.ee asuv info.

Vabandustest priiks

„Mul pole kedagi, kellega koos trenni teha.”

Kui üksi treenimine tundub võõras ja hirmutav, siis üheks variandiks võibki olla treeneri kasutamine. Hea personaaltreener aitab kasvatada enesekindlust ja selgitab välja reaalsed eesmärgid.

Kui pole soovi treenerit kaasata, siis paljusid on aidanud kõrvaklappides oma muusikavaliku kuulamine. Pikematel jooksulindisessioonidel võib vaadata ka mõnd filmi/seriaali, mis aitab heale kulgemisele kaasa.

Teisi treenijaid ei tasu karta, sest igaühel on omad tegemised ja eesmärgid ning trennis tasub keskenduda eelkõige iseenda tegemistele.

„Mul on üks sõber töö juures, kes on heas vormis, kuid ei pea sööma tervislikult nagu mina.”

Seda olukorda esineb tihti. Keegi meie lähiümbrusest on alati heas vormis nägemata justkui eriliselt vaeva oma toidulauga. Tasub uurida, mida ta ikkagi täpsemalt sööb ja kuidas. Võid üllatuda, kui kuuled mõnd lihtsat nõuannet, näiteks joon palju vett, söön sageli, ei hooli suhkrust vms.

Mis oleks, kui …

Vahel võib tunduda võimatu oma igapäevatöö ja elu kõrvalt trenni jõuda. Võib olla ülimalt keeruline mõelda õhtul tervislikule toiduvalikule, kui viimane söögikord jäi varahommikusse … Sellistel puhkudel on üks moodus lahendust leida väike mõttetreening. Lase korraks pea vabaks ja mõtle, millised peaksid olema sulle sobivad tingimused, et saaksid enda jaoks aega leida ja oma tervise eest hoolt kanda. Paar minutit varuaega toidunimekirja tegemiseks, söömise meeldetuletus, väiksem töökoormus? Sageli võib vastus olla lähemal, kui arvame.

Kui sa arvad, et suudad või ei suuda, siis mõlemal juhul on sul õigus. Kui mõtled, et suudad leida võimaluse trenniks, siis leiad lahenduse. Kui arvad, et tervislik eluviis on sinu jaoks püüdmatu, ei näe sa lahendusi ka siis, kui need on otse su nina ees.

Tekst: Mirko Miilits

Fotod: Shutterstock.com

Kirjutis tugineb tööpraktikale ja Precision Nutrition materjalidele.

Mirko ja tema tegemiste kohta uuri täpsemalt mirkomiilits.ee