Saaremaa Võrkpalliklubi fännid on alati kohal

Saaremaa võrkpall

Üle-möödunud aastal suure mürinaga Eesti võrkpallielu vürtsitama hakanud Saaremaa Võrkpalliklubi sai kiiresti enda selja taha kogu kohaliku kogukonna. Debüüthooajal võitis tiim kolm tähtsat karikat: Credit24 Balti Liiga, Eesti meistrivõistlused ja Eesti karikavõistlused. Neljanda olulise autasuna võideti fännide südamed. Tänavusel hooajal on kohalikes liigades lõpplahendused alles ees, kuid poolehoidjad on juba saanud võimsaid emotsioone klubi ajaloo esimestes euromängudes.


Saarema Võrkpalliklubi fännide koordinaator on mänedžer Hannes Sepa abikaasa Triin Sepp, kes sattus ameti peale pooljuhuslikult. „Klubi loomisel arutati, kes võiks fännidega tegelemise enda peale võtta. Ma pakkusin, et võin ju proovida. Ega ma alguses ette kujutanud, et see nii hästi käima läheb ja nii palju fänne ja huvilisi tekib. See on super, mis meil praegu toimub!“ alustab naine positiivsusest pakatavat lugu.
„Olen seega algusest peale seda asja vedanud ning teised kutsuvad mind naljatades fänniklubi presidendiks,“ naerab Triin. „Haldan fännilehte, korraldan reise ning kogun kokku fännisärkide ja muu atribuutika tellimused ja annan klubi mänedžerile edasi.“

Tullakse saama emotsioone

Saaremaa võrkpall

Kodumängudel leiab Saaremaal tee võrkpalli vaatama umbes 800–1000 inimest, euromängudel võis see arv olla veelgi suurem. „Seda, kui paljud päris igal mängul kohal käivad, ma ei oska öelda. Aga fännibussidega käivad meeskonnaga Eesti teistes linnades umbes 30–40 inimest. Sellest umbes pool on heas mõttes hullud, kes käivad igal fännireisil ja on alati saalis olemas,“ lausub Triin.

„Suvel rääkisid inimesed mulle, et igav on, ja ootasid väga mänge ja üritusi, et saaks teisi fänne näha. Võrkpalliklubi on meie väikest kogukonda väga palju ühendanud,“ kiidab fännide koordinaator. Huvitaval kombel ei ole paljude fännide jaoks võrkpall kui pallimäng üldsegi fännamise põhimotivaator. „Meil on päris palju huvilisi, kes ei tundnud alguses või ei mõista senini võrkpalli peensusi, aga ikka tulevad kaasa elama. Platsil on meie oma Saaremaa mehed ja tullakse meeleolu pärast, mis saalis valitseb. Inimesed on öelnud, et kes ühe korra on tee saali leidnud, sellel on edaspidi väga raske puududa.“ 

Ühised huvid

Mängijate antud tagasiside on olnud üksnes positiivne ning ka välismängijad on Triinu kinnitusel öelnud, et sellist kokkuhoidvat tunnet naljalt kuskilt mujalt ei leia. „Fännid tahavad pallureid enne ja pärast mängu tervitada ja näiteks kohalikus juuksuris soovivad väikesed poisid sama soengut, mida nad on palluritel näinud.Mida aeg edasi, seda rohkem publik tunneb, et neist ongi päriselt abi ja ollakse seitsmes mees väljakul. Ma usun, et nemad on ka meie üle uhked, nii nagu meie nende üle oleme,“ arvab ta.

Saaremaa võrkpall

Fänn on alati kohal

Saaremaa fännid on olnud oma meeskonnaga koos nii heas kui ka halvas ning fännikoordinaatori kinnitusel kaotused nördimust või pettumust kaasa ei too. Usutakse, et järgmises mängus läheb taas paremini ja keegi üksikute libastumiste tõttu saali tulemata ei jäta. „Meie fännide moto on, et olgu võit või kaotus, meie oleme ikkagi nendega!“ lausub Triin julgelt kõikide poolehoidjate nimel.

„Fänne elab saalis vollepoistele kaasa beebidest kuni täitsa eakateni välja. Ühtegi keskmist näitajat vanuse, soo või millegi muu järgi ei anna esile tõsta, kõik on toredad Saaremaa inimesed,“ on fänniarmee tema sõnul väga mitmenäoline. Tema kinnitusel käib Kuressaares toimuvatel mängudel võrkpallihuvilisi üle kogu saare. „Kui ikka mängupäev on ja fänn oled, siis tuled kohale.“

Saarlased ei kohku tagasi ka võõrsilmängude ees. Isegi Prantsusmaale saadi kokku arvestatav esindus ning Eesti konkurentide vastu minnakse tavaliselt suure bussi ja 30–40 inimesega. „Naerame omavahel, et võõrsilmängul käinud lapsed teevad järgmisel päeval koolist poppi ja tööinimesed peavad sõidu jaoks vabu päevi võtma. Mõned aktiivsemad võiksid täistöökohaga fännid olla,“ muigab Triin pühendunud pöidlahoidjatest rääkides.

Saaremaa võrkpall

Fännid tunnustavad

Saaremaa võrkpallurid on oma esitustega ära võlunud kohalikud väikesed pallipoisid, kes ootavad pikisilmi iga järgmist mängu ning täidavad oma ülesandeid alati eriti tublilt ja püüdlikult. Mitu mängijat eesotsas austraallasest diagonaalründaja Samuel Boehmiga jäävad pärast matšide lõppu poistega veel palligi kõksima. „Eelmisel aastal andsime hooaja lõpus välja eriauhinna pallipoisile, kes oli kõikidel mängudel kohal. Tema jaoks oli see ülimalt suur tunnustus ja kogu kohal olnud rahval olid pisarad silmis,“ meenutab Triin kogukonda liitnud emotsionaalset hetke. 
„Samuti nimetame iga kuu fännide lemmiku. Oktoobris sai selle aunimetuse ja väikese meenekujukese Eddie Rivera ja novembris Rauno Tamme. Poolehoidjate lemmik selgub hääletusel ja auhinna annab iga kord üle erinev fänn, mistõttu on see neilegi uhkuseasjaks,“ lisab Triin.

Saalid on täis

Emotsioone otsivad pöidlahoidjad tunnetavad eriti tähtsad mängud alati ära ja kogunevad varem platsi äärde. Näiteks euromängudel oli Saaremaal publik saalis juba poolteist tundi enne avavilet. Tavaliselt on põhifännid tund varem oma kohad sisse võtnud ja õhtust võetakse kõik, mis võtta annab. „Kogenud toetajad teavad ka seda, et kui väga head istekohta tahad saada, siis tuleb varakult saalis olla, sest rahvast on tõesti palju.See on tore, et meil on fännipool nii vahvalt käima läinud. Väga suuri pingutusi ei peagi tegema ja mingeid erilisi nippe pole vaja välja mõelda, et rahvast saali saada. Meeskond on selle töö ära teinud ja kõik tahavad nende mängu näha,“ võtab Triin kokku selle, millest unistaks tõenäoliselt iga teise Eesti tippklubi fännikoordinaator.

Tantsutüdrukud lisavad vürtsi

Lisaks tasemel võrkpallile pakub Saaremaal tribüünidele tulnud publikule meelelahutust kohalik tantsutrupp. „Meie tüdrukud on ikka väga vahvad, pidevalt on neil mõni uus tants ja nende sõu on mängu vahele täpselt õige. Muidugi oleme teinud ka publikumänge ja loosimisi, aga meie tantsupiigad on alati kenasti olemas,“ ütleb Triin.

Saaremaa võrkpall

Eddie Rivera, Saaremaa VK nurgaründaja

Meie fännid on uskumatud! Sellise kodupubliku ees mängimine annab tõesti meeletult lisajõudu. Kogu meeskond teab, et meie taga on suur toetajaskond, kes hoiab meid nii heas kui ka halvas.

Siim Põlluäär, Saaremaa VK kapten ja diagonaalründaja

Saaremaa fännid on kindlasti Eesti parimad. Nad on valmis sõitma igale poole, et meeskonda toetada, ja saalis on nad väga kanged fännid, kes ei anna kunagi alla ja teevad alati kõige kõvemat lärmi. Me oleme koos meeskonna ja fännidega üks suur perekond. 

Tekst: Siim Semiskar

Fotod: Irina Mägi