Reedest kuni pühapäevani toimuvad Võrtsjärvel Talisurfi Euroopa Meistrivõistlused

Boris Ljubtšenko (EST) ja Tobias Bodin (SWE) võistlemas WISSA 2019 kelkude lühiraja slaalomil;
Boris Ljubtšenko (EST) ja Tobias Bodin (SWE) võistlemas WISSA 2019 kelkude lühiraja slaalomis

Talisurfi Euroopa Meistrivõistlused 2019 peetakse 22.-24. veebruaril Võrtsjärvel, Viljandimaal Vaiblas. Talisurfi EM-il osalevad Euroopa parimad purjelaua kelkude, lohede ja tiiva klassi võistlejad. Võistlused viiakse läbi kolmes erinevas distsipliinis – slaalomis, kursisõidus ja GPS kiirussõidus. 

Talisurfi juured on pärit Eestist. 1976 talvel konstrueerisid nutikad eestlased esimese võistlusklassi – purisuusa. Täna, üle 40 aasta hiljem, on võistlusklasse palju rohkem. Meie regioonis on neist populaarseim hästi universaalne jääl kihutav purjekelgu klass. 

Rahvusvahelisi talisurfi tiitlivõistlusi on korraldatud ligi 40 aastat. Eestis ollakse suurüritusega kuuendat korda. Selle aasta MM (WISSA) toimus kahe nädala eest Ameerika Ühendriikides, Fond du Lacis Wisconsini osariigis. Eestlastel läks seal väga hästi. Boris Ljubtšenko ja Raul Mihkel Anton tõid MM-ilt koju kaks kuldset ja kaks hõbedast medalit. EM-i tulemus selgub pühapäeval. 

Teada on, et Eestisse saabub üle poolesaja talisurfi tipptegija Lätist, Leedust, Poolast, Soomest, Venemaalt, Eestist ja võib-olla ka Rootsist. Kuigi MM-il oli umbes samapalju osalejaid, siis vähemalt kelgu klassis on konkurents oluliselt tihedam, sest Eestis on kohal kõik viimaste aastate maailmameistrid – lätlane Aleksandrs Leontjevs, soomlased Feodor Gurvits ja Marianne Rautelin, leedukad Paulius ja Audrius Voverys ning venelased Grigorii Mikhailev ja Andrei Balyakin. Lisaks muidugi eestlastest maailmameistrid Boris Ljubtšenko ja Tõnis Salong.

WISSA 2019 Fond du Lac'is
WISSA 2019 Fond du Lac’is

Eelregistreerimiste põhjal on kõige rikkalikumalt esindatud purjekelgu klass. Noorte (U20) kõrval on kelgu klassis kutsutud starti ka kõige nooremad: U17 juuniorid. Selline võimalus tekkis tänu hästi käivitunud noorte toetusprogrammile. Noorte toetusprojekt on vilja kandnud ning alal on tugev juurdekasv kogu regioonis.

Võistlused on pealtvaatajatele hästi jälgitavad, erinevalt merel toimuvatest võistlustest, ning kõik kaasaelajad on oodatud.

Võistluste kodulehekülg: winter2019.slaalom.ee
Võistluste Facebooki leht: www.facebook.com/events/753323841685525

Talisurfi Euroopa Meistrivõistlused 2019 korraldaja on Eesti Jahtklubide Liit ning võistluse läbiviimist toetavad Androna, Metallituba, Flaka, Palmse Mehaanikakoda, Eesti Kultuurkapital, Hasartmängumaksu Nõukogu, Eesti Kultuuriministeerium, Viljandi vald ja 3D Wind Service.

Tekst: Eesti Jahtklubide Liit

Fotod: Enda Pärisma