Tartu poisid teevad BMX krossiradadel tegusid

Sten Tristan Raid (11) ja Ruudi Lumiste (10) on noored ja andekad BMX krossiratturid, kelle hooaeg algas tublide tulemustega Euroopa karikasarja avaetapil, kus Ruudi sõitis välja 4. koha ja Sten Tristan 2. koha. Teise etapi Sten Tristan võitis.

Poisid treenivad Tartu Ülikooli Akadeemilises Spordiklubis Siim Lepiku käe all ning neil on mõlemal soov saada maailma parimaks. Uurisime nendelt, miks just BMX ja millised plaanid tulevikuks täpsemalt on.

Millal hakkasid tegelema BMX-iga?

Sten: BMX-iga hakkasin tegelema enne 8-aastaseks saamist.

Ruudi: 2016. aastal. 7-aastaselt

Miks otsustasid selle ala juurde jääda?

Sten: Selle ala avastasin sõbra kaudu, kes käis BMX krossi trennis ja oli selles päris hea. Ta rääkis, kuidas ta trenni teeb, võistlustel käib ja sõidab. See tundus kõik nii põnev. Ja see, kuidas ta rajal sõitis nägi väga äge välja ka. Ma siis käisin emale peale, et tahan ka BMX trenni minna. Lõpuks ta otsiski välja, kus need trennid toimuvad ja viis mind sinna proovima.

Ruudi: See on huvitav ja mul tuleb see hästi välja.

Nr 7 Sten Tristan Raid
Nr 7 Sten Tristan

Kas tegeled ainult BMX krossiga või ka muude aladega?

Sten: Lisaks BMX krossile mängin tennist ja talvel sõidan lumelauda.

Ruudi: Meeldib ka tõukeratta trenn.

Miks BMX sulle meeldib?

Sten: BMX kross on lihtsalt nii äge ala ja rajal rattaga sõitmine on põnev. Mulle meeldib eriti see, kui saab sõita kiiresti, teha hüppeid ja manuaale. Kui viraažides tulevad head manöövrid välja, siis on eriti super.

Ruudi: See on äge sport.

Nr 881 Ruudi

Mis on BMX krossi puhul kõige ohtlikum ja kuidas ohte vältida?

Sten: BMX krossis on oluline mitte võtta mõtetuid riske. Alati kui sõita, tuleb ka mõelda sellele, mida sa rajal teed. Samuti on väga oluline kanda alati kiivrit ja kaitsmeid.

Ruudi: Kindlasti tuleb sõita kaitsmetega. Tegija kannab kiivrit!

Kas sinul on ette tulnud vigastusi?

Sten: Kukkumisi on ikka olnud. Kahel korral on olnud käsi kipsis, viimati kaks aastat tagasi paar nädalat enne Euroopa meistrivõistlusi. Tartus toimusid võistlused, sõitsin vanemate poistega ühes klassis ning ühes sõidus kukkusin. Alguses ei saanudki aru, et midagi halvasti oleks. Sõitsin veel finaali ja pärast mängisin sõbraga korvpalli. Alles õhtul tundsin, et käsi ikka valutab. Kui sain teada, et käsi pannakse kipsi, olin alguses väga kurb. Aga ma teadsin, et ma saan ikka õigeks ajaks terveks, ja saingi.

Ruudi: Ainult mõned põrutused, sinikad ja kriimud.

Kui tihti sa trenni teed ja kui tihti võistled?

Sten: Trenni teen umbes 10 korda nädalas. Nendest pooled on tennise ja pooled BMX trennid. Mulle meeldib trennis käia ja sporti teha. Koos sõpradega on see lõbus.

BMX krossi võistluste hooaeg hakkas nüüd peale ja kestab sügiseni. Sel ajal saan tennisega vähem tegeleda.

Ruudi: Trenni teen 5-6 korda nädalas. Võistlushooaeg kestab aprillist septembri lõpuni. Suvel toimuvad võistlused pea igal nädalavahetusel.

Sten Tristan

Millistel radadel peamiselt treenid?

Sten: Sisehooajal treenin Tartu BMX Indooris, mis asub Tartu külje all Reolas. Välihooajal peamiselt Tartu välirajal Tähtvere spordipargis. Kuid näiteks möödunud laupäeval käisime ka Tallinna rajal sõitmas.
Lisaks sellele oleme käinud laagrites Eestist väljaspool. Eelmine aasta näiteks tegime laagri Belgias ja Hollandis kahe Euroopa karikasarja etapi vahel. Tänavu käisime veebruari lõpus Hispaanias Allicantes. Suvel toimub laager Lätis Valmieras.

Ruudi: Talvel Tartu BMX Indooris ja välihooajal Tähtvere krossipargis.

Milline on sinu lemmikrada?

Sten: Hispaanias meeldis mulle väga San Vicente rada. Seal olid suured hüpped ja ma sain seal hüppamise selgeks ning pikki manuaale õppisin ka ilusti tegema.

Lätis meeldib väga Valmiera rada, kus saab teha nii tehnilisi elemente, kuid on ka väntamist ja see sobib mulle hästi. Ma olen seal päris palju võistlemas käinud ja mul on läinud hästi.

Ruudi: Kindlat lemmikut pole. Pigem on mõni rada, mis mulle väga ei meeldi.

Kas oled BMX-iga seoses seadnud endale ka sportlikud eesmärgid?

Sten: Ma tahaksin saada olümpiale, samuti maailmameistriks ja Euroopa meistriks.

Ruudi: Eesmärk on saada maailmameistriks.

Miks ja kellel soovitaksid BMXi proovida?

Sten: Kõigil, kes on piisavalt julged ja tahavad rattaga sõita.

Ruudi: Kõigil, kellel tahtmist ja huvi on.

Ruudi

Poiste tulemused hooajal 2018

Sten Tristan Raid jõudis Euroopa karikasarja võistlustel kaheksa etapi jooksul finaali viiel korral. Tema kohad etappidelt olid: 1., 2., 3., 4. ja 5.

Maailmameistrivõistlustel sõitis Sten välja 7. koha. Esimesed kaheksa (finaali jõudjad) saavad aasta aega sõita W-numbrimärkidega (World Winner) ning nüüd on see au esmakordselt ka Eesti ratturil.

Eesti meistrivõistlustelt võitis Sten oma vanuseklassi meistritiitli kolmandat aastat järjest.

EM-il jõudis Sten finaali juba favoriidina, olles võitnud kõik sõidud, kuid finaalis kukkus ja sai 7. koha.

Baltic Sea Cup’il, mille viimane etapp septembris lõpetas kogu hooaja, võitis ta kolmest etapist kaks ning ka karikasarja üldarvestuse.

Ilusa hooaja lõpetuseks valiti Sten teist aastat järjest Eesti Jalgratturite Liidu poolt parimaks nooreks jalgratturiks – Tõusev täht 2018.

Ruudi Lumiste (B9) sõitis kaasa Euroopa karikasarja kaheksast etapist kuus ning nendest kolmel korral sai sõita ka finaalis. Kohad etappidelt: 2., 3. ja 4. Maailmameistrivõistlustel sõitis ta eelsõidud väga hästi, kuid kahjuks veerandfinaalis start ebaõnnestus ja edasi ei pääsenud.

Euroopa meistrivõistlustel võitles Ruudi välja koha poolfinaalis, kuid sealt edasi ei pääsenud.

Ilusa hooaja lõpetuseks tuli Ruudile Baltic Sea Cup-il üldarvestuses oma vanuseklassi 3. koht.

Tekst: Merilin Piirsalu

Fotod: BMX Emotion