Tähelepanu, valmis olla, perega spordimuuseumisse!

Foto: Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseum
Foto: Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseum

Millal viimati võtsid perega midagi põnevat ette? 12.–27. oktoobrini 2019 ootavad paljud muuseumid üle Eesti peresid laste ja noorte muuseumifestivalile “Avatud mänguväljad“.

Festivali sooviks on, et võimalikult paljud, väikesed ja suured huvilised, leiaksid tee muuseumitesse ning saaksid seal loominguliselt, lõbusalt, põnevalt ning harivalt aega veeta. 2019. aasta festivali teema on inspiratsiooni saanud laulu- ja tantsupeoaastast ning kannab pealkirja „Keeruta ja lennuta“. Teemast inspireerituna on 19 erinevat muuseumi ja raamatukogu üle Eesti koostanud mängulehed, mille abil saavad erinevas vanuses lapsed mänguliselt ja loominguliselt avastada näitusi ja kogusid.

Pere 2018. aasta Avatud mänguväljade festivalil spordimuuseumi avastamas. Foto autor Karin Pai
Pere 2018. aasta Avatud mänguväljade festivalil spordimuuseumi avastamas. Foto: Karin Pai

Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseumis saab sel aastal mängulehe abil osaleda põneval aardejahil, mis on suunatud 6–11-aastastele. Oodatud on ka nooremad seiklejad, kuid nemad võiksid mänguvälja avastama tulla koos vanema saatjaga. Aardejahi käigus saavad lapsed näha ja katsuda vanu spordivahendeid, mida saab keerutada ja lennutada ning ammutada teadmisi sportlaste kohta, kes on neid kunagi kasutanud. Nutikalt ülesandeid lahendades saavad noored aardekütid teada salakoodi, mille kasutamine aitab jõuda lähemale muuseumisse peidetud aardelaekale.

Noored mängu kommenteerimas. Foto Spordimuuseum
Noored mängu kommenteerimas. Foto: Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseum

Avatud mänguväljade festival annab suurepärase võimaluse avastada muuseume täiesti teise nurga alt ning see on miski, mis on Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseumile väga südamelähedane nii festivali kui ka muul ajal. Spordimuuseumis saavad igas vanuses külastajad, lisaks Eesti spordiajaloo ja -esemetega tutvumisele, panna ka ise käed külge ja proovida enda osavust ning saada osa spordiga kaasnevatest emotsioonidest. Erinevate näituste kõrvalt võib spordimuuseumist leida näiteks korvpallinurga, jalgpalliplatsi ja ka ralliala. Viimases saab igaüks proovida, kuidas on olla tõeline ralliäss, istuda rallikatse ajal Ott Tänaku kõrvalistmel ja talle legendi ette lugeda. Samuti on võimalus proovida spordikommentaatori ametit legendaarsete matšide ajal või võrrelda enda sportlikke võimeid oma ala tippudega. See kõik on võimalik spordimuuseumis ja just see ongi elamusnäituse võlu!

Ralliäss kiiruskatsel Foto: Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseum
Ralliäss kiiruskatsel Foto: Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseum

Lisaks huvitavatele teadmistele saab muuseumist kaasa ka toredad ja meeldejäävad emotsioonid – tegevusi leiab nii noor kui ka vanem spordisõber. Just sellepärast on spordimuuseum suurepärane koht, kuhu tulla koos perega. Kui lapsed ei soovi pikalt lugemisele aega pühendada ja nende tähelepanu on lihtne kaduma, siis ongi vahepeal hea teha väike paus ning lasta neil vaimu puhata mõnel atraktsioonil või palli mängides. Muidugi, kui mängus on salakoodi ja aardelaeka avastamine, siis on lahe muuseumikogemus ja säravad silmad tervele perele garanteeritud.

Seega kõik suured ja väikesed aardekütid – ootame teid 12.–27.10 Spordimuuseumisse aardejahile ning loomulikult minge avastama ka mängujuhiseid teistes muuseumites. „Avatud mänguväljade“ festivali raames on peale spetsiaalselt loodud mängujuhiste avastamise, toimumas ka palju muid põnevad üritusi ja tegevusi paljudes muuseumides üle Eesti. Põhi- ja paralleelprogrammiga saab täpsemalt tutvuda avatudfestival.ee. Tulge avastage muuseume loomingulisemalt ja mängulisemalt!

Tekst: Marju Loorits, Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseumi haridusosakonna juht