Ramil Lipp: treener peab oskama vastata, miks ühte või teist harjutust tehakse

Ramil Lipp
Ramil Lipp

Treenerikutse on reguleeritud spordiseadusega, kahjuks on hetkel Eestis kommertsspordiklubidel aga vaba valik, keda nad treeneriks nimetavad.

Eesti Kulturismi ja Fitnessi Liit seisab selle eest, et igal treeneril oleks kutsetunnistus. „On palju suhtumist, et spordialaliitude koolitused pole piisavalt head. Ühe või teise ennast treeneriks nimetava inimese seisukoht on, et nende praktiline kogemus või lisakoolitusena läbitud kursus on parem. Alaliidud peavad kindlasti ise rohkem pingutama, et tase oleks parem,“ ütleb treener Ramil Lipp.

Lipp pole kindel, kas on aru saadud, milline mõjuvõim võib olla treeneril. Kui see pole kuidagi kontrollitav, siis võib järjest rohkem tekkida olukordi, mis võivad lõppeda kurbade tagajärgedega. „Võib-olla mitte just kõige paremad analoogsed näited, aga keegi ei tahaks hambaid ravida lasta inimesel, kellel puudub tegevusluba. Samuti pole mõeldav, et autoroolis istuks juhiloata inimene. Võib muidugi olla neid, kellel pole juhilube, aga on õppinud sõitma suurepäraselt, ja kindlasti leidub hambaarste, kes pole litsentseeritud, aga oskavad väga hästi hambaid ravida. Ent minu seisukoht on, et treenerid peaks olema kutsega. Kõik muud tegelased võiks end nimetada kuidagi teise nimega, olgu selleks instruktor või spordinõustaja,“ sõnab ta.

Treeneri valimist võiks alustada taustakontrollist, mida saab tänapäeval teha lihtsasti Google’is. Treenerikutse olemasolu saab kontrollida veebilehelt spordiregister.ee. Kui valitud treeneril on kutse olemas või on neid treenereid seal mitu, siis saab juba edasi uurima hakata. On treeneril treenitavaid, kes on midagi saavutanud? Kas antud treeneri käe all on treeninud mõni sõber? Alati saab küsida spordiklubist, millist treenerit nad soovitaks. Kindlasti oleks hea teada, kui kaua on treener antud valdkonnas tegutsenud. Kutsetunnistust näha võib ikka küsida.

„Üks soovitus veel: kui juba olete treeneri valinud, siis ärge kahelge kunagi küsida, miks. Treener peab oskama vastata, miks ühte või teist harjutust tehakse, kuidas ja millistele lihastele see toimib ja mis on harjutuse eesmärk,“ lausub Lipp, kelle õpilased Agne Kiviselg ja Märt Erm osalevad 2. novembril Eesti kulturismi ja fitnessi meistrivõistlustel.

Tekst: GoodNews 

Foto: erakogu