Aleksandr Galaktionov: taekwondo ei ole lihtsalt sport või võistluskunst, vaid elustiil

Aleksandr Galaktionov

Taekwondo on võistluskunst, mille kohta paljud ilmselt suurt midagi ei tea. Uurisime selle ala sportlaselt ja treenerilt Aleksandr Galaktionovilt, millega tegu ning miks tema seda ala armastab.

Kuidas ja millal jõudsite taekwondo juurde?

Ma olin väiksena väga aktiivne laps ja vanemad mõtlesid, et peaks valima mõne spordiala,  kuhu saaksin panna kogu oma energia. Kui käisin eelkoolis, siis toimus seal infotund, kus räägiti taekwondost. Sealt tekkis huvi, läksin proovima ja tegelen sellega siiamaani.

Kas võiksite lahti seletada, mis ala on taekwondo?

Taekwondo on võistluskunst, ja nagu iga võistluskunst, algab ka selle spordiala ajalugu lõunamaadest. Taekwondo tekkis Lõuna-Koreas suurte sõdade ajal. Sõnaliselt tähendab “tae” jalga ehk kõrget jalatehnikat, „kwon“ kätt ja „do“ teed ehk meisterlikkuse saavutamist. Muinasajal oli taekwondo ülesandeks ratsaniku sadulast maha löömine ning taekwondole ongi iseloomulik see, et 70% tehnikast sooritatakse jalgadega, nendest paljud löögid on hüppetehnikas. Paljud räägivad, et taekwondo on n-ö poks jalaga.

Aleksandr GalaktionovTaekwondol on mitmeid liike ning üks neist on olümpiaala. Kuidas taekwondod täpsemalt liigitatakse ja mille poolest erineb olümpiaala taekwondo teistest?

Kui me vaatame natuke rohkem ajalukku, siis taekwondo juured on Koreas ning kui Koreas oli sõda, siis riik jagunes kaheks osaks. Lõuna-Korea taekwondo on olümpiaala.

Esimest korda näidati taekwondod olümpiamängudel 1988. aastal demoesitusena. Hiljem võeti see olümpial kavasse ja esimest korda jagati sellel alal medaleid 2000. aastal Sydneys. Taekwondo on võetud nüüd ka paraolümpiamängude alade hulka ning seal võisteldakse esimest korda 2020. aastal Tokyos.

Milline on olnud Teie sportlastee ja millised on Teie parimad saavutused?

Ma alustasin 6-aastaselt ning minu sportlaskarjäär ei ole veel lõppenud. Praeguse seisuga olen mitmekordne Eesti meister, Baltimaade meister ning Põhjamaade meister. Kaks korda olin väga lähedal, et võita medal EM-ilt ja MM-ilt, kuid jäin mõlemal korral viiendaks.

Siiani teen trenne ning võistlen aktiivselt tipptasemel. Lisaks sellele olen spordiklubi Idablokk treener.

Mis Teile taekwondo puhul kõige enam meeldib ning kas ja kuidas selle alaga tegelemine Teie elu muutnud on?

Ma ei ütleks et taekwondo on lihtsalt sport või võistluskunst, vaid taekwondo on elustiil. See distsiplineerib inimesi, arendab nii füüsiliselt kui ka vaimselt. Õpetab eesmärkide püstitamist ja nendeni jõudmist. Tänu taekwondole olen ma tutvunud ja kohtunud väga paljude erinevate inimestega ning väga palju reisinud.

Miks soovitaksite noorel inimesel valida spordialaks taekwondo?

Taekwondo on ilus ala tänu jalalöökidele ning ilusale, kuid raskele tehnikale. Noorena on meil palju väljakutseid suure maailmaga kohanemisel ning see ala õpetab jääma rahulikuks igas olukorras, õpetab lahendama keerulisi olukordi. Boonusena leiab palju toredaid sõpru ning muidugi toob taekwondo harrastamine kaasa võimaluse rohkem reisida.

Kui vanalt võiks selle harrastamisega alustada ning see ala sobib nii poistele kui ka tüdrukutele?

See on huvitav, et viimasel ajal käib meil trennis isegi rohkem tüdrukuid kui poisse. Aga kõige noorem on 5-aastane poiss, olemas on ka täiskasvanute rühm, kus teevad trenni isegi 60-70 aastased harrastajad.

Aleksandr GalaktionovMilliseid omadusi selle ala harrastamine arendab?

Kindlasti on nendeks stressitaluvus, painduvus, kiirus ja jõud. Nagu eelpool mainitud, siis ka distsipliin, teistest hoolimine. Taekwondo kõige olulisem õpetus on AUSTUS. Austus treeneri vastu, vastase vastu, sõbra vastu, nõrgema vastu…kõige vastu.

Paljud peavad taekwondod ehk ohtlikuks alaks. Kas selleks on põhjust või on pigem tegemist müüdiga?

Taekwondo on üks ohutumaid alasid, sest meil on kõik kaitsmed olemas – pea-, keha-, käe-, jalakaitsmed, mida kasutame nii trennides kui ka võistlusel. Näiteks Eestis tegeletakse väga palju jalgpalliga, kuigi see on kordades ohtlikum kui taekwondo.

Kas taekwondoga saab tegeleda ka harrastusena või siiski ainult võistlusspordina?

Taekwondo sobib kõigile, mõnedele ei sobi võistlused ning nende jaoks ongi olemas traditsiooniline taekwondo.

Eesti sportlaste viimased saavutused taekwondos on märkimisväärsed. Spordiklubi Idablokk noored saavutasid hiljuti kadettide taekwondo WT Euroopa meistrivõistlustel mitu esikümne kohta. Mis on selle edu põhjused ja kui suur on maailmas sellel alal konkurents?

Kuna tegemist on olümpiaalaga, siis panustavad kõik riigid, et nende sportlased saaksid osaleda olümpiamängudel. Seega on maailmas konkurents väga suur. Eestis on väga suur töö tehtud. Võistlused ning laagrid välismaal ja kodumaal, seminarid, koolitused, harjutamine parimatega ehk laagrid koos teiste riikide sportlastega, kus saab oskusi ja teadmisi jagada ja juurde õppida. Ainult nii saab areneda.

Millised on meie sportlaste võimalused pääseda Tokyo olümpiamängudele ja kui tihe on sinna pääsemiseks valiksõel?

Taekwondos on kaks võimalust jõuda olümpiale. Esimene on reiting turniiride kaudu ja teine on OM-i kvalifikatsiooniturniir. Hetkel teen mina ettevalmistusi, et minna sellele teisele turniirile. Seal selgub, kes ja kas olümpiamängudele edasi saab.

Tekst: Merilin Piirsalu

Fotod: erakogu