Kuidas ennast taaskäivitada – lubadustest saagu kogemused

Kuidas ennast taaskäivitada

Sageli võib juhtuda, et eesmärke seades leiame ennast tupikust – kas saab korraga liiga palju või tekivad silme ette üle jõu käivad sihid. Uue aasta motivatsioonipuhangut oleks aga tark ära kasutada praktilisemalt ja leida viise, kuidas ennast järjepidevalt (taas)käivitada.

Keeruliste teooriate taga võib peituda lihtne praktika, mida igaüks saab proovida. Uute kogemuste kaudu saame õppida ennast paremini soovitud trajektooril hoidma. Inspiratsioonipuhang ei pea olema juhuslik, vaid seda saab teadlikult esile kutsuda. Alljärgnevalt paar mõtet, mis aitavad tuua värskust tegutsemisse ja mõtlemisse. Lihtsuses peitub võlu!

Kuidas teha neid asju, mida oled lubanud?

Ühes Briti ülikoolis tehti põnev katse: 250 inimest jagati kolme gruppi ja jagati neile ülesanded. Esimesele grupile öeldi: „Tehke järgmised kaks nädalat trenni vähemalt 20 minutit nädalas.” Teisele grupile lisati motiveerivate videote näitamine ja kolmas sai kõik eelneva ning ühe detaili veel. Nimelt pidi igaüks kirjutama enda jaoks välja lause: „Ma teen järgmisel kahel nädalal vähemalt 20 minutit trenni X ajal ja X kohas. Tähistades X-i enda jaoks sobivalt.

Tulemused olid üllatavad ja teostusprotsent jagunes järgnevalt:

esimene grupp – 38%

teine grupp – 35%

kolmas grupp – 91%

Me küll lubame midagi tegema hakata, aga sageli ei täida püstitatud eesmärke. Ootame tavaliselt õiget hetke, aga see ei tule. Suurem osa inimesi pole motivatsiooniga täidetud ja teadupärast nõuab tahtejõudu rohkem trennikoti pakkimine kui trenni tegemine.

Kuidas ennast taaskäivitada

Kui kirjutada enda jaoks selgelt välja oma tegevuse täpne aeg ja koht, ei pea ootama õiget hetke. Kui oled iseendaga kokku leppinud, siis on palju kergem ennast „ära trikitada” ja tegudele asuda. Õhus hõljuvat unistust ja realistlikku eesmärki eristab teineteisest see, et üks neist on paberil kirjas. Millal viimati oma tahtmisi paberile kandsid?

Motiveeritud elu eesmärke seadmata

Murdsin kunagi tohutult pead eesmärkide seadmise üle. Tundsin, et kui panen kirja midagi konkreetset, siis kaob justkui mingi võlu ära. Leidsin enda jaoks parema meetodi klassikalise eesmärgi seadmise asemel. Küsimuse „Mida tahad saavutada?” asemel kirjuta hoopis välja, mida tahaksid kogeda. Mõte läheb eriti hästi lendu, kui alustad lauset: „Ma pole kunagi …”.

Meis on peidus ootamatult palju ideid ja soove, anna endale ainult võimalus soovidekaevu vaadata. Oodatavaid kogemusi lahti kirjutades tekib huvitav nimekiri ja edasi tulebki tõe hetk. Iga unistuse taha kirjuta kolm kuni viis asja, mida oleksid valmis omalt poolt tegema, et soovitut täide viia. Ümber maailma tahaks reisida küll, aga selle nimel rohkem tööd teha ei raatsi. Praegune vaba aeg on tähtsam … Ja niimoodi hargnevadki lahti hoopis need kogemused, mis tõeliselt korda lähevad.

Kuidas ennast taaskäivitada

Kolmandaks võiks panna ennast mõtteliselt olukorda, kus on piiramatult raha ja aega. Mida teeksid sellises hetkes? Vastamine aitab pöörata tähelepanu meile tõeliselt olulisele – ükskõik mis see ka poleks. On kergem võtta vastu pingeline tööpäev, kui oled enda jaoks välja kirjutanud, et kõige tähtsam on sulle tervis, suhted lähedastega ja uute kogemuste hankimine. Unustame sageli ära, kui palju meie elus on juba hiiglama hästi.

Oluline on sihtida paremuse, mitte tingimata perfektsuse suunas. Kui soovid endas muudatusi näha ja oled tüdinenud sama reha otsa astumisest, siis tuleb õppida tundma rõõmu ebamugavusest ja pingutamisest. Ole kas või väikese varbaga oma mugavustsoonist väljas ja võta uued kogemused avasüli vastu.

Võta nüüd paberileht ja pastakas ning tee kohe ka avastusretk iseendas.

Tekst: Mirko Miilits, mirkomiilits.ee

Fotod: Shutterstock.com