Kuidas eemaldada elust negatiivsus ning õnnelik olla?

positiivne mõtlemine

Negatiivsus on muutunud inimeste jaoks kahjuks üsna tavapäraseks ning sageli ootame igast olukorrast halvimat. Miks see nii on ja kuidas olukorda muuta?

Suurema tõenäosusega mäletatakse pigem ühte korda, kui ülemus on meid korrale kutsunud mitte kõiki ülejäänud kordi, kui meid on kiidetud. Inimene ei ole loodud vaatlema asja positiivset poolt, sest meie aju arenes aastatuhandeid tagasi, kui maailm töötas teisiti ning ellu jäid vaid tugevad. Sotsiaalpsühholoogia professor Roy Baumeister, nimetab seda käitumismaneeri “negatiivseks eelarvamuseks”.

Probleem seisneb selles, et kuigi negatiivne eelarvamus on inimesi aastatuhandeid elus hoidnud, siis mõjutab see ühiskonda tugevalt ka ajal, mil ellujäämine ei ole enam võitlus. Seetõttu põhjustab see käitumismuster üleliigset stressi ning loob meile moonutatud maailmavaate. Inimesed kipuvad keskenduma nendele asjadele, mis on praegu valesti ning eeldavad, et sama muster jätkub ka tulevikus. Seetõttu võib tekkida lootusetu tunne, et midagi ei saagi muutuda ja negatiivne eelarvamus aina suureneb. Dr. Baumeister on koos kolleegidega tegelenud sellele probleemile lahenduse leidmisega ning kokku pannud mõned soovitused.

Reegel – viis ühe vastu

Seda reeglit kutsutakse Gottmani suhe, mis tähendab, et iga negatiivse kogemuse kohta tuleb leida vastukaaluks viis positiivset. Seda reeglit kasutatakse suhteteraapias, mis aitab paaridel oma probleemidega tegeleda. Dr. Baumeister muutis selle aga „positiivseks suhteks“ ehk seda võiks kasutada ükskõik kelle puhul, olgu selleks lapsed, abikaasa, sõber, ülemus või alluvad. Ta soovitab võtta kergem eesmärk ning proovida seda lähenemist neli ühe vastu. Näiteks iga negatiivse kommentaari kohta, tee ise neli positiivset. Samuti võib kasutada seda ka elu muudes aspektides – ühe tüli kohta tuleb seksida oma partneriga neli korda, see muudab suhte lähedasemaks ning aitab probleeme lahendada.

Meenuta häid mälestusi

Kunagi arvati, et nostalgia tähendab minevikus elamist ning depressiivset maailmavaadet. Hiljutised uuringud on tõestanud aga vastupidist. Need näitavad, et nostalgia võib hoopis meid rasketest aegadest üle aidata, sest head mälestused aitavad probleemidega paremini toime tulla. Ühe uuringu käigus selgus, et inimesed, kellel paluti hommikul mõelda headele mälestustele, olid rohkem motiveeritud tööle minema. Samas kui teisel grupil paluti mõelda suvalisele sündmusele oma argipäevas ning nende motivatsioonitase ei näidanud sugugi nii häid tulemusi.
Valik on sinu! Proovi enne kodust väljumist mõelda heale mälestustele või mõnele erilisele sündmusele ning kirjuta sellest üles neli märksõna. Ehk aitab see leida päevaks motivatsiooni.

Õpi nägema igas olukorras positiivset

Selline praktika võib tunduda vastumeelne, kuid on tõestatud, et negatiivsusega võitlemiseks on parim viis positiivse kogemuse esilekutsumine. Kui elus juhtub midagi head, siis tahavad inimesed seda tihtipeale jagada oma kaaslastega, sest see muudab emotsiooni justkui veel paremaks ning loob sellele uudisele suurema tähenduse. Me peaksime tihedamini tähelepanu pöörama teiste inimeste sõnumitele ning neid rohkem kiitma. Kui keegi jagab head uudist, siis ela talle kaasa ja ütle, et „mul on väga hea meel“, „see on suurepärane uudis“ või „räägi lähemalt“, see tõstatab mõlemas osapooles positiivseid emotsioone.

Teisalt on võimalik ka ammutada jõudu negatiivsest kogemusest. Dr. Baumeister toob välja uuringu, mis tehti rinnavähi diagnoosi saanud patsientide seas. Enamus neist rääkis sellest lõpuks kui positiivsest kogemusest, selleks, et anda endale ja teistele rohkem jõudu.
Meil on alati võimalus valida, kuidas me maailma näeme ning teha muudatusi enda suhtumises. Tasub mõelda mida on meil negatiivsetest kogemustest õppida, mitte kuidas need meid tagasi hoiavad.

Vaata iseendale otsa

Iga inimene peaks mõtlema küsimusele – „miks ma arvan, et ma olen suhtes hea kaaslane?“. Seda sama küsib ka Dr. Baumeister oma õpilaste käest, saades väga palju erinevaid vastuseid. Nad loetlevad ette listi, milles nad head on – oskavad kuulata või on voodis osavad. Hea tunne on milleski hea olla. Aga veelgi olulisem peaks olema, et hea tunne on halbu asju tegemata jätta. Hea kaalub alati halva üle, seega see, mida head sa teed, on vähem olulisem kui see, mida halba sa tegemata jätad. See võib tähenda halvustava kommentaari endale hoidmist või mõnest tühisest eksimusest mööda vaatamist.

Keskendu olevikule

Suurimaks probleemiks osutub tavaliselt negatiivsus meie enda sees, sest tihtipeale on inimestel kalduvus meenutada oma mineviku vigu ja kahetsusi. Sellise mõtteviisiga on ka tulevik ebakindel ning tumedates varjudes, sest me kanname endaga pidevalt kaasas stressi võimalike vigade pärast.
Dr. Baumeister soovitab keskenduda ainult praegusele hetkele. Isegi kui meenutada jälle vanu vigu, tuleta endale koheselt meelde, et see ei muuda enam midagi. Too ennast tagasi praegusesse momenti. Ära muretse homse ega eilse pärast, vaid mõtle sellele, mida sa saaksid kohe enda jaoks teha.
Kui enda mõtete suunamine on alguses liiga raske, siis proovi iga päev kirjutada üks asi üles, mille eest sa tänasel päeval tänulik oled, see lükkab negatiivsuse eemale ning laseb positiivsusel sinuni jõuda.

Allikas: menshealth.com

Foto: Pixabay