Toeta Eesti naiste jäähokikoondise teekonda MM-ile!

„Päeval, mil lõpetad andmise, lõpeb ka saamine. Päeval, mil lõpetad õppimise, lõpeb ka areng. Sa kaotad alati 100% võimalustest, mida sa ei kasuta.“– Wayne Gretzky, Kanada hokilegend.

Kes me oleme ja millest me unistame?

Meie oleme töökad, südid ja sitked Eesti naised, kellel on unistus tuua peale 12-aastast pausi Eesti naiste jäähokikoondis tagasi rahvusvahelisele areenile ning osaleda 2021/2022 hooajal toimuval MM-turniiril.

Vaatamata selle, et mängijatena pärineme erinevatest kultuuriruumidest, oleme erinevates vanustes, tuleme erinevatest elukeskkondadest ja erinevatest sotsiaalsetest staatustest, räägime kõik sama keelt – jäähoki keelt. Meid  ühendab kirg ja armastus jäähoki vastu, rahvuslik väärikus ja sügav austus oma riigi vastu ning palav soov tuua Eesti tagasi naiste jäähoki maailmakaardile.

Kogu meie teekonda – seda suurt ja võimatuna näiva unistuse täitumise lugu, alates nullist kuni (loodetavasti) võimsa finaalini, jälgib ja talletab ajaooannaalide tarbeks Vita Pictura, kes rahvuskoondise tagasituleku dokumentaalfilmiks vormistab. Dokumentaalfilmi lühiklipp on leitav siit!

Me loodame, et sellest tuleb väärtuslik materjal, mis on innustuseks ja julgustuseks kõigile, kes peavad oma teekonda alustama nullist ning innustab neid unistama suurelt, mitte alla andma ja oma unistuste nimel tööd tegema.

Eesti naiste hokikoondis

Milline on meie ettevalmistus?

IIHF  Naiste Jäähoki Maailmameistrivõistluste III divisjoni MM turniiril on meie vastasteks Ukraina, Belgia, Rumeenia, Bulgaaria, Leedu, Hong-Kongi rahvuskoondised.

Meie juhendajateks on kogenud ja tunnustatud treenerid: peatreener Inguna Lukašēvica (LAT) omab pikaajalist kogemust mängijana Läti rahvuskoondises ning professionaalset treenrikarjääri Lätis ja Austrias, sh. varasemat MM-kogemust Austria U18 koondisega ning Ahto Kärnä (Soome), kelle kogemustepagasisse kuuluvad tööd nii Soome, Austria kui Hiina naiste jäähokikoondise juures.

Esimene uue rahvuskoondise kogunemine toimus 1.-2. augustil 2020. Škoda jäähallis kogunes ligi 30 mängijat Tallinnast, Tartust, Kohtla-Järvelt, Soomest ja Venemaalt.

Sarnaseid treeningkogunemisi on planeeritud veel kahel korral (jaanuaris) ning vahetult enne MM-turniiri, märtsis.

Eesti naiste hokikoondis

Korraliku tulemuse saavutamise eeldus on korralik ettevalmistus. Seepärast loodame, et lisaks laagritele, õnnestub meil osaleda Läti klubide poolt korraldatavas Optibet Baltic League sarjas, kus meil avaneb võimalik jõudu katsuda nii Läti kui Leedu parimate klubidega. Mängud Balti Liigas on meie jaoks väga oluliseks indikaatoriks, mis aitavad hinnata võistkonna tugevusi ja nõrkusi ning toovad välja kohad, millega on vaja järgnevates laagrites tööd teha, et oleksime MM-iks 100% valmis – tugeva, ühtse ja murdumatu võistkonnana.

Balti Liigas mängitakse ligikaudu 15 mängu, mis toimuvad Lätis, Leedus ja loodetavasti ka Eestis.

Usume, et selle ettevalmistuse baasilt oleme valmis nii füüsiliselt kui vaimselt, et ühtse ja kokkuhoidva võistkonnana, anda endast maksimum, et seista väärikalt oma riigi eest ja tunda uhkust oma saavutuste üle.

Oma ettevalmistava programmi ellu viimiseks ja dokumentaalfilmi valmistamiseks oleme käivitanud ühisrahastusprojekti Hooandja keskkonnas.

Oleme südamest tänulikud, kui oled otsustanud Selle teekonna koos meiega ette võtta ja leiad võimaluse oma panusega meie jõupingutusi toetada.

Eesti naiste hokikoondis

Kuidas raha kasutatakse?

Finantseeringut, mida loodame leida, kasutame:

  • ettevalmistava programmi läbi viimiseks, et oleks võimalik korraldada vajalikud laagrid ning osaleda Balti Liiga sarjas;
  • integratsiooni ja naiste sporti propageeriva, motiveeriva ja unistuste täitumisest jutustava spordi-dokumentaalfilmi valmistamiseks.

Meie lugu ehk kuidas me tänasesse jõudnud oleme?

Eesti naiste jäähoki ajalugu ulatub aastasse 2003, mil Tallinnas alustas tegevust HC Queens nimeline hokiklubi.

25. novembril 2005. kogunes esmakordselt tolleaegsete klubide paremikust kokku pandud esimene Eesti rahvuskoondis, et võõrustada maakohtumises Islandi rahvuskoondist. Kohtumine võideti 8:2. Sellest kulus veel kaks aastast, enne kui rahvuskoondis oli valmis debüteerima MM-sarjas.

Eesti rahvuskoondis on MM-sarjas osalenud kahel korral aastatel 2007 ja 2008 (IV divisjonis). 2007. aastal oli vastasteks  Horvaatia, Türgi, Rumeenia, Uus-Meremaa ja Island. Saavutati 4. koht. Aastal 2008 olid vastasteks Island, Uus-meremaa, Rumeenia, Lõuna-Aafrika ja Türgi. Eestile taas 4. koht:

Peale 2008. aasta majanduskriisi kadusid toetajad ning tasapisi hääbus hokiklubide tegevus. Üksikud entusiastid jäid mängima meeste harrastajate võistkondades, paljud mängijad kahjuks lõpetasid.

2015. aastal aga hakkas huvi naiste jäähoki vastu taas tekkima ja endisaegsed hokinaised puhusid klubide tegevusele taas eluvaimu sisse. Hetkel on Eestis viis ametlikku naiste hokiklubi ja kokku ligi 100 aktiivset mängijat. Kolmandat hooaega järjest toimuvad Eesti meistrivõistlused ning alates 2020. aastast sai taaskäivitatud Eesti rahvuskoondise projekt eesmärgiga naasta rahvusvahelisse MM-turniirisarja.

Tekst: Katrin Talvak, Eesti naiste jäähoki rahvuskoondise manager

Fotod: Eesti naiste jäähoki rahvuskoondis