Eva Ottas: trenni tuleb teha rõõmuga

Eva Ottas

Boost Yourselfi kampaania „Mina valin liikumise” on täies hoos. Projekti käigus intervjueerime spordientusiaste kõikvõimalikest valdkondadest ning loodame, et ka meie jälgijad leiavad meelepärase spordiala katsetamiseks. Järg on jõudnud kolmanda intervjueeritavani, kes on MyFitness Baltikumi treeningute juht Eva Ottas. Tegu on naisega, kelle igapäevatöö on enda ja teiste liigutamine juba 13 viimast aastat.

Võrreldes praegust aastatetaguse ajaga, on trennimaastikul paljugi muutunud. Enam ei ole trenni tegemisel piire, sest kindel aeg ja koht ei ole takistuseks. Sellele on kaasa aidanud nii inimeste teadlikkuse tõusmine kui ka tehnoloogia areng. Samuti saame nüüd kasutada nutikellasid, mis meid liikuma motiveerivad. Eva sõnul on sageli just päevaste sammude võrdlemine sõpradega peamine motivaator liikumiseks. Muutunud on ka arusaam treeneritest. Treenereid vaadatakse nüüd kui klienditeenindajaid, kes vastutavad trennikvaliteedi headuse eest. Eva arvab, et ka töökultuur võiks muutuda liikumissõbralikumaks. Vahepealseid suitsupause oleks hea asendada hoopis väikeste jalutuskäikudega.

Tähtis on tunne

Eva Ottase sõnul on treeningute põhieesmärk tagada hea tervis ja pikem eluiga, kuid kõige tähtsam on heaolutunne, mis pärast trenni valdab. Ei ole tähtis mäletada, mitu kordust või mis kilogrammidega harjutusi sai tehtud, vaid oluline on hetk, mil ütled iseendale, kui mõnus trenn oli ning et lähed homme kindlasti uuesti. Sarnaselt sportlastele, valdab ka treenereid pärast trenni andmist hea emotsioon ja energia. See on põhjus, miks Eva on juba 13 aastat inimeste treenimisele pühendanud.

Kevad toob inimesed välja liikuma

Mida kevade poole, seda valgemaks lähevad päevad ja inimestel on kergem üles tõusta ning trenni minna. Seda on hästi näha varajaste trennide täitumises MyFitnessi saalides. Kevade tulekuga meeldib inimestele aina rohkem käia varahommikustes trennides ja minna mõnusale jooksu- või jalutustiirule enne tööpäeva algust. Lisaks mängib meedia suurt rolli inimeste liikuma õhutamisel. Ottas annab Eesti meediakanalitele soovituse keskenduda lisaks tippspordi kajastamisele rohkem harrastusspordile. Teadlikkus rahvaüritustest ja spordiliikumistest ärgitaks suuremat osa inimesi nendest osa võtma ja motiveeriks liikuma.

Trenni tegemise motivaatorid

Tavaliselt motiveerivad mehi trenni tegema eelkõige suured musklid ja vormis keha, naisi väiksem kaalunumber ja see, et lemmikriided seljas paremini istuksid. Motivatsiooni leitakse ka sellest, kui ees on ootamas mõni põnev spordivõistlus või tahetakse leida endale uus hobi. MyFitnessi treeningute juhi sõnul on kõige suurem motivaator trenniks põgenemine reaalsusest. Trenn on koht, kuhu minnes kõik muud mõtted kaovad ning lõõgastutakse. Pärast mõnda aega treenimist on see, et riided seljas paremini istuvad ja enesetunne rõõmsam trennis käimise juures tore boonus. Ta arvab, et treeningutel ei ole kindel eesmärk oluline. Tuleb end lihtsalt vabaks lasta ja teha meelepärast sporti, mille tulemusel on hea enesetunne garanteeritud.

Rühmatreening vs individuaalne treening

Personaaltreeningu puhul on märksõnaks treeneri individuaalne lähenemine kliendile. Trenni tehes on kogu aeg kõrval keegi, kes hoiab motivatsiooni üleval. Samuti ei olda siis trenni ajal nutitelefonis ning harjutuste tegemisel pingutatakse rohkem. Kõige raskem samm spordi juures on teatavasti trenni minemine. Personaaltreeningute puhul ärgitab minema treeneriga kokkulepitud kindel aeg. Rühmatreeningud on aga toredad sündmused, kus on hea muusika, seltskond ja tuttav keskkond. Sageli eelistatakse rühmatreeninguid, kuna seal ei vaadelda inimesi individuaalselt, vaid on võimalus teiste sekka sulanduda ning anonüümseks jääda.

Mõõdukus on peamine

Eva ütleb, et toitumisel peab ta kõige olulisemaks mõõdukust. Toit peab olema maitsev, kuid põhitrikk seisneb kulutatud kalorite piires söömises. Sel juhul võib kindel olla, et lisakilod juurde tulema ei kipu. Eva mainib naljatledes, et seetõttu võib vahel näha veidrat vaatepilti, kus MyFitnessi auto seisab McDonaldsi ees. Kui jääda päevase kaloraaži piiresse, võib lubada endale kõike.

Kogu intervjuud Eva Ottasega saate järele kuulata Boost Yourselfi Facebooki lehelt. Järgmisena vestleme „Mina valin liikumise“ projekti raames Movement Tallinn looja Asko Külmasaarega. Heidame pilgu tehnikatele, kuidas inimkeha saab arendada ilma jõusaalis kangi tõstmata. Püsige lainel!

Boost Yourself on tervisliku elu saadik, kes teab, et täisväärtusliku elu kolm kuldset reeglit on: tasakaalukas toitumine, hoidev kogukond ja järjepidev liikumine. Kampaaniat #minavalinliikumise toetab spetsiaalselt selle jaoks loodud Boost Yourselfi liigeste kollageen

Vaata kõiki täispikki videointervjuusid läbi aasta veebilehelt #minavalinliikumise.

Tekst: Boost Yourself