Eesti Terviserajad kutsuvad koole korraldama tunde terviseradadel

Lapsed

Sihtasutuse Eesti Terviserajad eestvedamisel startis 9. veebruaril liikumiskampaania „Terves kehas terve vaib“, mis kutsub koole ja klasse kehalise kasvatuse ja muid tunde terviseradadel läbi viima. Märtsi lõpuni toimuvas kampaanias osalenud koolide seast valitakse välja kolm parimat, kellele kingitakse edaspidise liikumise toetamiseks iseteeninduslik rattaremondipunkt.

Sihtasutuse juhataja Alo Lõokese sõnul võiksid lapsed ja noored märksa rohkem õues aega veeta ja liikuda. „Nii rahvusvahelised terviseorganisatsioonid kui ka siinsed spetsialistid soovitatavalt noortel mõõdukalt liikuda vähemalt 60 minutit päevas. Mõne aasta eest läbiviidud Eesti kooliõpilaste tervisekäitumise uuringu järgi liigub piisavalt vaid 16% 11−15-aastastest kooliõpilastest – seda ei ole just palju,“ lisab ta. Lõoke märgib, et suur roll laste ja noorte liikumisharjumuste kujundamisel on vanematel, aga ka sõpradel, õdedel-vendadel ning koolil. „Me peaksime kõik nügima üksteist, vanusest hoolimata, julgemalt väljas liikuma. Eeskujud on noortele olulised ning sõbraga või perega koos sportimine või kasvõi jalutamine on sageli põnevam kui üksinda.“

Pea kaks kuud vältava kampaania jooksul kutsub Eesti Terviserajad koole liikumistunde läbi viima just terviseradadel. „Tavapäraste staadioni- või võimlatundide asemel kutsume koole vahelduseks terviseradadele, kus saab kas suusatada, uisutada või hoopis joosta või tempokalt jalutada. Mitmete terviseradade juures on ka välijõusaalid, kus saab jõu- ja venitusharjutusi teha. Igal juhul on värske õhk garanteeritud!“ selgitab ta.  

„Nagu me teame, mõjutab liikumine ühtpidi füüsilist, teisalt aga vaimset tervist. Laste puhul on liikumine seotud ka arengu ja paremate õpitulemustega – terves kehas terve vaib! Terviserajad sobivad hästi ka teiste ainetundide läbi viiimiseks ja matkadeks, nii et ootame fotosid-videoid põnevatest tundidest-tegevustest koolidelt üle Eesti, millest parimaid lõpuks auhindadega premeerida,” lisab Lõoke. 

Kõik klassid või koolid on oodatud terviseradadel läbiviidud liikumistundidest laadima üles fotosid või videoid veebilehele terviserajad.ee/tervevaib. Aprillikuus valib žürii saadetud fotode ja  videote  seast välja kolm parimat – tänutäheks paigaldatakse nende koolide juurde õpilastele-õpetajatele kasutamiseks rattaremondipunkt. Remondipunktides on kõik vajalik ratta hoolduseks – universaalse pumbaotsikuga pump koos manomeetriga, erisugused võtmed, võtmekomplektid, kruvikeerajad ja kummiheeblid ratta korrastamiseks. Ülevaate koolilähedastest terviseradadest saab siin.

Eesti Terviserajad SA asutasid 2005. aastal ettevõtted Merko Ehitus, Swedbank ja Eesti Energia. Tänaseks on terviseradadest saanud suurim liikumisharrastuse mõjutaja Eestis. Kokku on Eestis enam kui 1100 kilomeetrit aasta läbi kasutatavaid terviseradasid, mida külastatakse hinnanguliselt 6 miljonit korda aastas ning mida hooldab 200-liikmeline rajameistrite meeskond.

Allikas: Eesti Terviserajad