Kas online-hasartmängud on Balti riikides seaduslikud?

Online kasiino

Kolm edumeelset Euroopa riiki – Eesti, Läti ja Leedu – kuuluvad geograafiliselt ühte piirkonda ja neid tuntakse ka kui Balti riike. Neis kolmes iseseisvas riigis valitseb liberaalne demokraatia, tõuseb kiiresti elatustase ja integratsioon ülejäänud Euroopaga suureneb – mis kajastub ka riikide suhtumises online-hasartmängudesse.

Kolme riigi majandus on pärast Nõukogude Liidu lagunemist pidevalt kasvanud ja arenenud. Samal ajal peegeldub globaalne online-hasartmängude massiline levik ka neis kolmes riigis.

Balti riikide valitsused suhtuvad online-mängutööstusse positiivselt, sest nii mängijate nõudlus kui ka kiire interneti kasutus kasvavad. Need kolm riiki on tuntud oma valmisoleku poolest võtta omaks uusi ideid ja tehnoloogiaid – ning nende suhtumine hasartmängudesse pole erand.

Seega pole üllatav, et online-hasartmängud on Eestis ja Lätis seaduslikud alates 2010. aastast ning Leedus 2016. aastast. Kolm riiki mõistsid kiiresti, et õitsvad veebikasiinod võivad nende majandusele kasulikud olla ning nad ongi juba riigikassasse märkimisväärselt makse tasunud.

Online-hasartmängud Balti riikides

Hasartmängupiirangute kaotamine tähendab, et kolme Balti riigi kodanikud saavad hasartmänge mängida mitmete riikide vastava tegevusloaga asutustes. Igas riigis kehtivad küll veidi erinevad reeglid, kuid on täiesti võimalik külastada teiste riikide veebikasiinosid – muidugi kui vastavad saidid on ametlikult heaks kiidetud.

See tähendab, et eestlased, lätlased ja leedulased saavad nüüd registreeruda ja mänge mängida korrektselt litsentsitud ja riiklikult reguleeritud saitidel paljudes riikides.

Veebimängurid kõigis kolmes Balti riigis saavad mänge nautida ametlikult reguleeritud ja turvalistel veebisaitidel. Võite olla kindlad, et saate mängida hästi reguleeritud keskkondades. Samuti on kolme Balti riigi mängijatel juurdepääs järjest suuremale hulgale mängudele.

Balti riigid liiguvad maailma edukate legaalsete hasartmänguriikide jälgedes. Kanada ja Uus-Meremaa on näited riikidest, mis on saavutanud suurt edu, legaliseerides veebikasiinod ja lubades oma mängijatel online-hasartmänge mängida, avades hasartmänguturu erinevatele kasiinopakkujatele Uus-Meremaal ja Californias.

Ülemaailmne online-hasartmängude kogukond on mitmekordistunud, kuna endised Nõukogude Liidu riigid Läänemere rannikul liberaliseerisid oma seadusi.

Niisiis on kolmes Balti riigis litsentsitud hasartmängusaitide väljavaated helged. Igas riigis kehtivad küll veidi erinevad eeskirjad, kuid kõik püüavad luua kaasaegset ja hästi reguleeritud hasartmängukeskkonda.

Läti

Läti hasartmängutööstusse kuulub viis litsentsitud kohalikku kasiinot, mis toovad igal aastal sisse sadu miljoneid eurosid. Lätlased kulutavad hasartmängudele aina rohkem ning valdkonnas töötab tuhandeid inimesi.

Hiljuti said kuus veebikasiinot litsentsi, mis võimaldab Läti kodanikel hasartmängudele juurde pääseda ka kaugelt.

Ranged eeskirjad pakuvad Läti võrgumänguritele ulatuslikku kaitset. See tähendab ka, et võrguoperaatoritel on keelatud hasartmängude jaoks krediiti või laenu pakkuda.

Kasiinod peavad oma mängijatele selgitama hasartmängudega kaasnevaid ohte. Probleemsetele osalejatele tuleb pakkuda tuge ja teavet.

Läti seadusandjad peavad kinnitama boonuste limiidid ja mängijad peavad olema vähemalt 18-aastased.

Ka välismaal asuvaid veebikasiinosid kontrollitakse rangelt – Läti mängijatega toimuva finantssuhtluse töötlemisel on piirangud. See tagab, et välismaised operaatorid vajavad tegutsemiseks Läti ametiasutuste luba ning kohalikud mängijad peavad oma võitudelt kohalikke makse maksma.

Eesti

See on väike riik, kus on palju maa-asustust, kuid andmed näitavad, et eestlased on väga innukad mängijad. Värskest uuringust selgus, et 80% Eesti täiskasvanutest on vähemalt korra hasartmänge mänginud.

Seega pole ehk üllatav, et riik legaliseeris online-hasartmängud 2010. aastal, ja sellest saadav tulu on aidanud Eesti majandust turgutada. Hasartmängutööstus on nüüd rahandusministeeriumi ning maksu- ja tolliameti poolt tugevalt reguleeritud.

Eestis asuvad veebikasiinod vajavad kohalikku tegevusluba. Välismaised ettevõtjad peavad saama litsentsi ka oma tegevuskohas.

Üks reegel on, et kõik online-mängijad ja spordiennustajad peavad olema vähemalt 21-aastased. Küll aga võivad eestlased alates 16. eluaastast mängida lotot.

Leedu

Leedus on hasartmängutööstus juba traditsiooniline, seal asub rohkem kui tosin kohalikku kasiinot. Valdkonda jälgib riiklik hasartmängukontrolliamet ning veebikasiinode tegevus on lubatud alates 2016. aastast.

Kui EL-i operaator on asutanud hasartmänguettevõtte välismaal, võib ta hankida Leedu veebikasiino litsentsi. Üks eeskirjadest on, et kihlveokontorid ei tohi Leedu mängijatele tooteid ja teenuseid reklaamida.

Leedu kasiinodes saate mängida alates 18. aastast, kuid võrgus mängimiseks peate olema vähemalt 21-aastane.

Põhjalike eeskirjade tõttu saavad kolmes Balti riigis – Eestis, Lätis ja Leedus – tegevust alustada ka suured rahvusvahelised veebikasiinod. Piirkonnas õitseb nii kodu- kui ka välismaine veebitööstus.

Online-hasartmängude globaalse kasvu ning tehnoloogiate nagu voogedastus ja reaalajas mängimine kiire arengu tõttu tundub internetipõhiste hasartmängude tulevik Baltikumis helge. Nii valdkonnaeksperdid kui ka võrgumängurid ootavad, et online-hasartmängutööstus kasvaks ja pakuks Balti riikide mängijatele üha rohkem teenuseid.

Sisuturundus