IRONMANiks treenimise ABC

ironman

Suvine sportlik tippsündmus IRONMAN Tallinn koputab juba uksele. Lisaks triatlonimaailma vanadele kaladele võib leida osalejate seast ka neid, kelle jaoks on tegu esimese suurema võistlusega. IRONMANi triatloni edukas läbimine nõuab treenerite sõnul tipptasemel ettevalmistust nii vaimselt kui füüsiliselt.

Järjepidevus, järkjärgulisus ning koormuse ja puhkuse tasakaal

Ujumise- ja triatlonitreener Liilian Jaaniste ütles, et ideaalis võiks enne poolpika või täispika triatloni läbimist eelneda mitme aasta pikkune korralik ettevalmistus. “Samas on viimastel aastatel hästi näha, et otsus IRONMANi läbida on muutunud väga populaarseks ning tihtipeale võib jääda osavõtu otsustamine ning võistluseks valmistumine just viimastele kuudele,” sõnas ta. “Mida pikem ja teadlikum on teekond IRONMANini, seda vähem kurnav on see meie kehale.”

Rattatreener Karmen Reinpõld tõi välja, et järjepidevus, järkjärgulisus ning koormuse ja puhkuse tasakaal on põhilised märksõnad võistluseks treenimisel. “Parim praktika oleks jagada treeningud ühtlaselt üle nädala. Seejuures võiks algajad trenni teha 3-4 korda nädalas ning edasijõudnud juba 5-8 korda. Samuti võiks igal nädalal iga ala treeninguid teha vähemalt kaks korda, ideaalis ka vähemalt üks kombineeritud treening, näiteks rattasõit ja jooksmine, ning üldkehalise ettevalmistuse treening,” selgitas Reinpõld.

Sama suurt rolli mängib ka õige taastumine. Kui trenni on tehtud korralikult, siis tuleb ka sellest koormusest taastuda. Areng saab toimuda ainult taastudes, aga kui pole tekkinud väsimust millest taastuda, siis ka ei arene,” ütles Reinpõld. Taastumise olulisust toonitas ka jooksmisele spetsialiseerunud Roman Fosti, kes soovitas kord nädalas terve päeva puhata, et ei tekiks jääkväsimust.

ironman

Avaveekogus ujumiseks õpi esmalt basseinis ujuma

Ujumistreener Liilian Jaaniste tõi välja, et avaveeujumise väljakutsetega toime tulemiseks on parim viis esmalt tingimustega tutvumine. “Tuleks harjutada kellegagi koos ujumist, sest võistlustel on korraga koos väga palju ujujaid,” täpsustas ta.

Jaaniste ütles, et noore udrase kombel ujumiseks on veel oluline õppida iga paari tõmbe tagant ettepoole vaatama, et ujuja näeks oma ujumise suunda. “Samuti on oluline jälgida, et hingad sinna suunda, kust keegi parajasti vett kurku ei löö või päike ebamugavalt silma ei paistaks. Lisaks on hea nipp aja ja jõu säästmiseks poidest võimalikult lähedalt mööda ujumine,” õpetas ujumistreener.

Ratta tehniline korrasolek on A&O

Triatloni teine ala rattasõit võib paljudele tunduda kolmest raskest kõige kergem, kuid tegelikult on ka sellel omad olulised nipid juures. Rattatreener Karmen Reinpõld tõi välja, et on väga oluline osata rattaga sõber olla ka rasketes ilmastikutingimustes – näiteks vihmas võiküljetuules. Seega soovitas ta mõnikord trenni minna ka vihma või tuulega.

Et rattasõidust rõõmu tunda ja turvaliselt vahetusalasse jõuda, on ratta tehniline korrasolek A&O. Kummid peavad olema optimaalselt täis ja terved ning kett õlitatud. Südamerahuks tasub panna rattale uued mantelkummid.

Aladelt ülemineku harjutamine on oluline

“Võistluse viimasel alal ehk maratonijooksus tuleb jälgida, et distantsil jagatakse jõuvarusid õigesti,” ütles jooksutreener Roman Fosti. Ta lisas, et on oluline harjutada treeningutel ratta pealt jooksule üleminekut, kuna rattasõidu ajal töötab enamasti reielihas ning keha sundasend rattaga sõites muudab keha jäigaks. “See omakorda võib mõjutada jooksu tempot. Lõppude lõpuks tuleb endasse uskuda ja vaim pingutamiseks valmis panna,” sõnas Fosti

ironman

Sellel aastal tuleb IRONMAN teisiti

Seekord toimub IRONMAN Tallinna võistlus uues asukohas Haaberstis ning võistluskeskus asub Rocca al Mare keskuses. Rocca al Mare keskuse juhi Kristjan Maaroosi sõnul on IRONMANi võistluste uus hea võimalus nii läheduses elavate inimestele kui osalejatele mugavalt ning ligipääsetavalt võistlusel kas sportija või pealtvaatajana osaleda. “Keskus jääb ligipääsetavaks ja avatuks võistluse perioodi vältel ka keskuse külastajate jaoks,” lisas Rocca al Mare keskuse juht.

IRONMANi võistluse täispikk distants hõlmab endas 3,8 km ujumist Harku järves, 180 km jalgrattasõitu Tallinnas ja selle ümbruses ning 42,195 km jooksmist. IRONMAN 70.3 võistlusel tuleb kõik distantsid jagada kahega. Lisaks toimub ka eraldi võistkondlik arvestus 70.3 distantsil, kus iga liige peab läbima ühe ala. Võistlusele eelneval õhtul toimub lustlik lastejooks Mamma IRONKIDS Tallinn ja heategevuslik liikumissündmus Liigume Ukraina triatleetide heaks.

Tekst: Kätriin Avarlaid
Fotod: Gertrud Alatare