Nipid matkavarustuse eluea pikendamiseks

Matkamine

Ehkki kallihinnaline matkavarustus on loodud elama üle kõik rajaraskused, vajavad ka vihmakindel jope ja sulgtäidisega magamiskott pärast matka hooldust, et kesta võimalikult kaua. Kümneid tuhandeid kilomeetreid matkanud ja tänavu „Näkid Metsa“ matkaraamatu välja andnud matkajuht Stiina Kristal annab nõu, kuidas hoolitseda oma matkavarustuse eest pärast matka ning jagab nippe juhuks, kui varustusega matka käigus midagi juhtub. 

Matkakott

Koti korrastamiseks võta kõik asjad kotist välja ning raputa sinna kogunenud puru välja. Ava kõik sahtlid ja taskud ning veendu, et sinna pole jäänud toitu ega muud prahti. Kõige parem on seda teha õues. Matkakotti pese alati leige vee, pehme pesuvahendi ja käsna või harja abil. Võimalusel keskendu vaid kotile tekkinud plekkidele, ainult vajadusel pese kogu kott puhtaks. Matkakotti ära kunagi pesumasinasse ega kuivatisse pane, isegi käsipesu programmi puhul on oht, et kangas saab kahjustada.

Telk

Pärast igat matka tuleks telk hoolikalt kuivatada ning telgipõhi sinna kogunenud purust, okstest ja lehtedest puhastada. Veendu, et telgil on ka pärast matka kaasas kõik vaiad ja kinnitused. Telgipõhja tekkinud aukude parandamiseks kasuta spetsiaalset parandusteipi, mille üks külg on kleepuv. Kui leiad telgil lekkivaid õmblusi, tuleks need seestpoolt spetsiaalse silikoonvahendiga (ingl k seam sealer) üle käia. Ka telgi vihmakatet oleks hea vähemalt kord aastas spetsiaalse hooldusvahendiga töödelda, et pikendada selle eluiga ja tagada vett hülgavad omadused.

Telk

Magamiskott

Matkalt koju jõudes laota magamiskott põrandale ja lase sel korralikult kuivada. Head magamiskotid on reeglina sulgtäidisega ja kuna sulg kaotab märjaks saades oma soojahoidvad omadused, siis pesumasinas seda pesta ei soovitata. Seetõttu pese magamiskotti vaid äärmisel vajadusel ning jälgi kindlasti tootjapoolseid juhiseid. Et magamiskotti puhtana hoida ja määrdumist ennetada, kasuta magamiskoti sees õhukest siselina, mida saad pärast igat matka pesumasinas pesta. Siselina annab külmemal ajal magamiskotile ka lisasoojustust. Sageli ei teata ka lihtsat tõde, et magamiskotti rullimise ja voltimise asemel võiks selle lihtsalt suvaliselt kompressioonikotti sisse suruda – nii väldid sulgede kogunemist teatud kohtadesse.

Madrats

Kuna hingeõhk on tunduvalt niiskem kui õhk, ära puhu matkal olles madratsit kunagi ise täis, vaid kasuta selleks spetsiaalset pumpa või pumbakotti – nii hoiad ära madratsi sisse koguneva niiskuse. Kõiki õhuga täidetavaid madratseid, eriti isetäituvaid madratseid, hoiusta lahtise ventiiliga ja ilma kompressioonkotita, et õhk saaks madratsist väljuda. Matkal hoia madratsit alati matkakoti sees, mitte koti külge kinnitatuna, et kaitsta seda võimalike kriimustuste eest. Kui madratsisse siiski tekib mõni auk, kasuta lappimiseks ühepoolset parandusteipi.

Jalanõud

Pole hinnalisemat matkavarustust, kui sisse käidud matkajalanõud, mis vajavad põhjalikumat hooldust just heitliku ja vihmase ilmaga sügismatkade järel. Matkajalanõude hooldamiseks eemalda jalatsitelt paelad ja sisetallad, raputa jalatsi sees olev praht välja ning hõõru saapaharjaga suurem mustus õrnalt maha. Võid selleks kasutada ka sooja vett ning veidi vedelat pesuvahendit. Enne järgmist kasutuskorda veendu, et jalanõud on täielikult kuivanud. Veekindlad matkajalanõusid võid viimase lihvina viimistleda ka veekindla vahendiga. Kui kannad matkal nahast matkasaapaid, ei tohi neid mingil juhul radika või mõne muu soojaallika läheduses kuivatada, sest nahk kuivab kokku.

Vihmakindlad joped ja matkapüksid

Üldiselt pestakse vihmakindlaid riideid madalal kuumusel ja väheste pöörete juures, alati tootjapoolseid soovitusi järgides. Veekindlate riiete taastamiseks on vaja kuumust, sest kuumus aktiveerib materjali veekindla kihi. Kui sul on kodus kuivati, pista riided kuivatisse või kasuta kuumusena triikrauda, asetades rõiva ja triikraua vahele rätiku. Pea kõiki Fjällräveni matkariideid saab näiteks soovi korral muuta tuule- ja veekindlamaks mesilasvahast ja parafiinist riidevaha abil. Selleks kanna vihmakindlale jopele, pükstele või kotile peale õhuke kiht vaha ning kuumuta seda fööni või triikraua abil, kuni vaha on sulanud. See nipp aitab ühtlasi pikendada ka riiete eluiga.

Riietus

Matkaköök

Metsas on kuum vesi luksus, seega küüri koju jõudes hoolikalt puhtaks oma matkapliit. Pese puhtaks matkakruus, söögiriistad ja kõik potid-pannid. Kui kasutad matkal toidutegemiseks ja puhta vee hankimiseks veefiltrit, võiksid aeg-ajalt seda ka kloori- või äädikalahuses leotada. Pärast puhastamist võta filter juppideks lahti, laota rätikule laiali ja lase korralikult kuivada, et vältida hallituse tekkimist. Matka gaasipurke hoiusta alati kuivas kohas, püstises asendis ning eemal päikesevalguse eest. Tühjasid gaasipurke prügikasti visata ei tohi, vii need tagasi matkapoodi või kodulähedasse jäätmekäitluspunkti.

Tõmblukud

Harvemal juhul võib matkavarustusel – telgil, matkakotil, magamiskotil, matkapükstel, matkajopel – kinni kiiluda ka lukk. Katsu lukku mitte jõuga lahti kiskuda, vaid kanna katkisele kohale peale veidi õli või läbipaistvat huulepalsamit ning proovi tõmblukku ettevaatlikult avada ja sulgeda.

Telgivaiad, matkakepid ja söögiriistad

Teinekord peab matkavarustuse eest hoolt kandma ka rajal olles. Halvemal juhul võivad katki minna telgivaiad, aga ka matkakepid ja plastikust söögiriistad. Taoliste ootamatuste lahendamiseks hoia matkakotis alati parandusteipi. Kui teip siiski koju ununes, pead rajal mõtlema võimalikult loominguliselt. Katkist matkakeppi asendab mõni tugevam puutoigas ning telgi saab püsti panna ka matkakepi abil. Söögiriistade soetamisel eelista plastikule alati tugevast roostevabast terasest kahvlit, lusikat või matkajate seas popiks saanud luhvlit (ingl k spork), mis nagu nimigi viitab, ühendab endas nii kahvlit kui lusikat.

Kevadel koostöös Fjällräveniga välja antud „Näkid Metsa“ e-matkaraamat on esimene põhjalik Eesti autorite poolt kokku pandud matkateemaline käsiraamat, kus jagub matkanõuandeid rohkem kui sajale leheküljele. Matkaraamatul on kokku viis autorit: kogenud pikamaamatkaja ning matkajuht Liisi Preedin, Fjällräveni polaarmatka läbinud ja talvehooajal Põhja-Rootsis kelgukoerte matkajuhina töötanud Maiu Lünekund, Inspira telekanali matkateemalisest “Rabaradapidi” saatest tuntud pikamaamatkaja Heleri Hanko, rahvusvahelise mägigiidi kvalifikatsiooniga Stiina Kristal ning matkatoidu entusiast ja matkajuht Marju Potter.

Allikas: Fjällräveni matkaeksperdid