7 nippi, kuidas muuta hambapesu laste jaoks meeldivaks

Hambapesu
Foto: Pexels

Lastele hambapesu harjumuse õpetamine võib olla paras väljakutse, kuid tervete hammaste ja igemete tagamiseks on see äärmiselt oluline. Sageli võib pesemine tunduda tüütuna, eriti kui laps ei mõista selle olulisust. Õnneks on olemas mitmeid nippe, kuidas muuta see tegevus lõbusaks ja põnevaks, et laps ootaks igat hambapesu seanssi rõõmuga. Siin on seitse nippi, mis aitavad muuta hambapesu meeldivaks ja nauditavaks rutiiniks.

1. Muutke hambapesu mänguliseks

Lapsed armastavad mänge, seega miks mitte muuta hambapesu lõbusaks tegevuseks? Võite kasutada näiteks laulmist, taustamuusikat või luua väikese võistluse. Näiteks võiks proovida mängu, kus laps kujutab ette, et hambaharja kasutades võitleb ta „kollide“ (bakterite) vastu. Igal pesemiskorral on laps kangelane, kes päästab oma hambad ja igemed.

2. Kasutage hambapesu äppe ja muusikat

Tehnoloogia võib olla suureks abiks, kui soovite teha hambapesu lõbusaks. On olemas spetsiaalsed hambapesu äpid, mis loovad lastele kaasahaarava kogemuse. Äpid, nagu näiteks „Brush DJ“ või „Disney Magic Timer“, aitavad mõõta õiget pesuaega ja samal ajal mängida lõbusaid laule või animatsioone, mis haaravad lapse tähelepanu. Lisaks saab kasutada ka lemmiklaulu, mis kestab kaks minutit ja muudab selle aja huvitavaks.

3. Valige lapsele meeldiv hambahari

Laske lapsel ise valida endale hambahari. Kui tal on võimalus valida välja oma lemmikvärvi või -tegelasega hari, on tal suurem tõenäosus selle kasutamist nautida. Lisaks on oluline, et hambahari oleks pehme ja sobiva suurusega, et see ei tekitaks ebamugavust. Lemmiktegelastega hambaharjad, olgu need siis loomade või multikategelaste kujutised, võivad motivatsiooni veelgi suurendada.

4. Elektrilised laste hambaharjad

Elektriline hambahari võib olla suurepärane vahend, et muuta hambapesu lihtsamaks ja nauditavamaks. Paljud lapsed naudivad elektriliste hambaharjade vibratsiooni ja liikumist, mis teeb hambapesu peaaegu automaatseks. Elektriline hambahari lastele, nagu Oral-B või Philips Sonicare, on sageli varustatud taimeritega ja spetsiaalsete harjastega, mis muudavad pesemise efektiivsemaks. Lisaks on paljudes mudelites olemas ka valgustus või muusika, mis muudab protsessi lõbusamaks. Kuni kaks minutit kestva pesuaja saab muuta mänguliseks seikluseks, kus laps harjab hammaste „maagia“ abil kõik plekid ja bakterid ära.

5. Preemiate süsteem

Preemiate kasutamine on klassikaline viis lapse motiveerimiseks. Kui laps peseb hambaid järjekindlalt kaks korda päevas, saab ta teenida väikseid preemiaid, näiteks kleebiseid või lisamängu aega. Koostage kalender, kuhu iga edukas hambapesu märgitakse. Kui laps täidab nädala jooksul kõik pesukorrad, premeerige teda millegi toreda ja tervisliku tegevusega, näiteks mänguväljakule minekuga.

6. Peske koos lapsega

Lapsed jäljendavad oma vanemaid ja teisi pereliikmeid. Kui lapsevanemad pesevad oma hambaid koos lapsega, näeb laps, et see on normaalne ja igapäevane tegevus. Lisaks aitab see luua sideme ja võimaldab lapsele näidata õiget tehnikat. Ühine pesemine võib muutuda ka kvaliteetajaks, kus saab üksteisele tähelepanu pöörata ja koos naerda.

7. Kasutage liivakella või taimerit

Hambapesu ajaloo pikkust võib muuta lõbusaks ka läbi liivakella või taimeri. Kaks minutit tundub lapsele igavikuna, kui ta peab seda lihtsalt „üle elama“. Kuid kui tal on võimalus vaadata, kuidas liiv liivakellas langeb või jälgida, kuidas taimer tiksuma hakkab, muutub see aeg mõõdetavaks ja lõbusaks. Lisaks võib mängida hambapesu ajal väikese aja-arvamise mängu: „Kas jõuad kõik hambad puhtaks teha enne, kui kell heliseb?“ Hambapesu võib olla laste jaoks lõbus ja meeldiv, kui muuta see mänguliseks ja kaasahaaravaks. 

Sisuturundus