King of Tallinn kroonitakse Spot of Tallinnas

Spot of Tallinn

30. juunist 1. juulini leiab elamusspordikeskuses Spot of Tallinn aset rahvusvaheline BMX-i krossivõistlus King of Tallinn. Nagu nimigi ütleb, saab sel üritusel krooni pähe uus BMX-i kuningas. Võistlusel võtavad mõõtu parimad ratturid eri riikidest ja vanuseklassidest, alates 5. kuni 40. eluaastani.

King of Tallinn on suurim BMX-i võistlus Eestis, mis hõlmab ka Läänemere karikasarja, kus osalevad kogu Ida- ja Põhja-Euroopa ratturid. „Teist aastat järjest oleme rattaspordi arendamiseks korraldanud ka Läänemere Cupi, kus omavahel võtavad eraldi mõõtu neli riiki (Eesti, Soome, Läti, Venemaa),” räägib Spot of Tallinna BMX-i krossitreener Klavs Lisovskis.

Spot of Tallinn

Parimat on raske ennustada

Kuigi sel alal on võitjat raske ette ennustada, peab Klavs suurimateks favoriitideks oma rahvuskaaslasi lätlasi. „Tegelikkuses on ala väga huvitav ja ettearvamatu, seega enne võistluse lõppu kellelegi tiitlit kaela riputada ei saa,” tunnistab mees. Selleks, et kõigest ise osa saada, peab kohale tulema. „Võitlust on huvitav jälgida igas vanuses inimesel ja lisaks saab ka ise BMX-ratast proovida,” julgustab Klavs kõiki vaatama tulema.

Spot of Tallinn

Uus energia Läti mehelt

Klavs on 25-aastane Läti päritolu BMX-i sõitja, kes alustas rattal juba nelja-aastaselt. Pika karjääri jooksul on mehel ette näidata palju muljetavaldavaid saavutusi, näiteks on ta tulnud viiekordseks Euroopa meistriks, olnud kolm korda maailmameistrivõistlustel teine, mõnel korral ka kolmas, ning veel on mehe kappi kaunistamas hulk auhindu Euroopa karikavõistlustelt ja kohalikelt võistlustelt.

Rattasõiduni jõudis noormees oma kahe vanema venna kaudu, kelle eeskujul Lätis kohalike radu sai vallutatud. „Nüüd on 20 aastat möödas ja ma olen ikka siin ning raske on ennast mitte sõitmas või lapsi juhendamas ette kujutada,” tunnistab Klavs. Tänu rattasõidule on mees saanud reisida üle terve maailma, näinud imelisi paiku ja kohanud häid inimesi, kellega tänaseni sõbrad ollakse.

Klavs

Väljakutseid pakkuv treeneriamet

Varem Lätis treenerina töötanud Klavs sai pakkumise tulla Eestisse ala arendama. „Siin polnud küsimustki, olin loomulikult kohe nõus,” räägib ta kiidab Spot of Tallinna kontseptsiooni taevani. „Aktiivse sportlasena ei oskaks ma ette kujutadagi, mis saaks veel parem olla, kui võimalus aasta ringi ise treenida ja trenne anda,” ütleb Klavs. Eesti juures köidab meest see, et inimesed, kes teda ümbritsevad, on head ja vajadusel alati abiks, ükskõik kui suur või väike mure ka on.

Hingega asja kallal

Klavs on tõelise missioonitundega mees, kes soovib sporti laiemalt arendada. „Minu eesmärk on noori sportlasi õpetada, toetada ja motiveerida ning seda selleks, et noored soovitud tulemusteni jõuaksid,” räägib ta ja tunnistab, et teab, et see töö on raske, kuid õige juhendamisega igati võimalik. Iga treener, kaasa arvatud Klavs, soovib näha oma õpilasi võistlustel teistega mõõtu võtmas. Veel olulisemaks peab aga mees seda, et õpilased õpiksid treeningute käigus rasket tööd hindama, ebaõnnestuma ja seejärel uuesti tõusma ning kõige selle kaudu olema lihtsalt õnnelikud ja rahul sellega, mida nad teevad.

Spot of Tallinn

Hirmudele vastu

Ka kõige osavamaid kimbutavad omad hirmud, erand pole ka Klavs. Kuigi ekstreemsportlased tunduvad hulljulged, tunnistab Klavs, et tema hirm tundub ekstreemsportlase kohta koomiline – nimelt kardab mees kõrgust.

Sportlane ja treener töötab selle nimel, et oma hirme ületada, ning selleks on talle abiks tema suurimad inspiratsiooniallikad, kelle hulka kuuluvad kihlatu, perekond ja lapsed, keda Klavs treenib.

Tekst: Taisi Kõiv

Fotod Gert Nõgu / erakogu