SSL Gold Cup toob ühte paati Eesti parimad purjetajad

Eesti tiimi kandidaadid proovisid SSL-47 tüüpi jahiga esimest korda kätt suvises treeninglaagris

Star Sailors League Gold Cupi nimeline uudne purjetamisvõistlus toob 2021. aastal Šveitsi üle 40 erineva riigi parimatest purjetajatest koosnevad rahvusmeeskonnad.

Tegemist on täiesti uue võistlusformaadiga, mille eesmärk on luua maailma suurim ja kõrgeima tasemega purjetamisvõistlus, kus omavahel võtavad mõõtu riikide praegustest ja endistest parimatest purjetajatest koosnevad meeskonnad. Võistluse korraldajate inspiratsioon pärineb jalgpalli MMi süsteemist, seega kroonitakse SSL Gold Cupil maailma parim purjetamisriik.

Eesti tiimi kandidaadid proovisid SSL-47 tüüpi jahiga esimest korda kätt suvises treeninglaagris_Fotode autor_Raigo Pajula (6)
Eesti tiimi kandidaadid proovisid SSL-47 tüüpi jahiga esimest korda kätt suvises treeninglaagris

Võistkonda pääsemine toimub kindla süsteemi alusel. 11-liikmeline võistkond moodustatakse nii kapteni valikute kui paadiklasside ülese pingerea põhjal. Kogu võistkonna moodustamise protsess kestab kuni 10. aprillini 2021. Nüüdseks on selgunud Eesti meeskonna kaks esimest liiget, kelle nimetas võistkonda kapten Tõnu Tõniste. Need on Toomas Tõniste ja Peter Šaraškin.

„Kui mind aasta alguses SSL Gold Cupi Eesti tiimi kapteniks kutsuti, oli mul kohe selge, et Toomas ja Peter on kindlasti tiimis,“ sõnas kapten Tõnu Tõniste. „Toomas on olnud ca 40 aastat minu soodimees ning mulle hea tugisammas, kellele otsuste tegemisel toetuda. Peter on aga väga hea roolimees ning kogenud taktik. Minu arust on ta ka parim suurte jahtide trimmija Eestis,“ lisas tiimi kapten.

Tõnu Tõniste
Tõnu Tõniste

SSL Gold Cupil võisteldakse SSL-47 tüüpi jahiga, millega on Eesti võistkonna kandidaadid korra suvises treeninglaagris juba harjutada saanud. „SSL-47 jaht ise on ligi kaks korda suurem kui meie tavapärane Melges 24 paat,“ ütles Toomas Tõniste. „Kuna purjedest tulenev jõud on samuti kordades suurem, siis purjeid enamasti otse käsitsi trimmida ei jõua ja selleks kasutatakse vintse. Ka kallutamine on minule tavapärasest teistsugune, kuna peab olema põlvist saadik üle paadi serva,“ lisas Tõniste. Asjaolu, et kõik riigid kasutavad võistlusel täpselt samasuguseid jahte, loob aga võrdse olukorra ehk ei anna eelist neile, kellel on rohkem raha.

Peter Šaraškin
Peter Šaraškin

Peter Šaraškin on viimased 20 aastat purjetanud just suurte jahtidega. „SSL-47 tüüpi jahi meeskonna suurus on võrreldes purjepinnaga pigem väike. Meeskond peab olema füüsiliselt tugev ning oskama ka jõudu rakendada,“ ütles Šaraškin. „Vennad Tõnisted on alati olnud mentaalselt ja füüsiliselt väga tugevad mehed ning aastatega pole midagi muutunud. Hindan nende puhul eesmärgile pühendumist ja professionaalset suhtumist. Minu jaoks on au nendega samas tiimis purjetada,“ lisas ta.

Nagu mainitud on võistkonnas koos kapteniga kokku 11 liiget – viis liiget saab võistkonda nimetada kapten Tõnu Tõniste, viis liiget selguvad aga paadiklasside ülese pingerea alusel. Seega toob SSL Gold Cup ühte paati kokku riigi parimad purjetajad sõltumata paadiklassist. Näiteks kandideerivad võistkonda muidu Laser klassis võistlev Karl-Martin Rammo ja purjelaudur Ingrid Puusta. Aleksander Kuusik, vastne noorte MMi Zoom8 klassi medalist, on tiimi üks nooremaid kandidaate. Tema hinnangul motiveerib sellises suures sarjas osalemine teda ka edaspidi purjetamisega tegelema. „See on hea võimalus ka tipptasemel purjetajatega koos trenni teha ja nendega võistelda. Eriti jälgin Brasiilia tiimi, kelle koosseis kujuneb kindlasti väga võimsaks,“ lausus Kuusik.

Järgmine liige, kes pääseb võistkonda, selgub 10. jaanuaril paadiklasside ülesest pingereast.

Sügis 2021 Šveits (2)

Lisaks Kuusikule, Rammole ja Puustale kandideerivad hetkeseisuga võistkonda veel näiteks Deniss Karpak, Henri Roihu, Juuso Roihu, Maiki Saaring ja mitmed teised. Kõigil Eesti tiimi kandidaatidel on võimalik silma peal hoida SSL Team Estonia Facebooki lehel, kust saab lugeda neid tutvustavaid intervjuusid.

Võistluste ajaliin:

Juuli 2019 kapten avalikustab EST tiimi kandidaadid.

November 2019 nimetab kapten lisaks endale veel kaks tiimiliiget

Jaanuar 2020 selgub esimene tiimiliige paadiklasside ülese pingerea alusel

August 2020 selguvad kaks järgmist tiimiliiget paadiklasside ülese pingerea alusel

Aprillil 2021 selguvad kaks tiimiliiget pingerea alusel ja viimased kolm liiget nimetab võistkonda kapten

August-september 2021 sõidetakse kvalifikatsioonid Grandsonis Neuchateli järvel

September 2021 avamine Lausanne’is Olümpiamuuseumi ees, millele järgnevad veerand- ja poolfinaalid Genfi järvel

Oktoober 2021 toimub finaal Genfi järvel

Tekst: Greta Külvet

Fotod: Raigo Pajula