Kuidas valida telki suuremale seltskonnale?

Telgid

Kui oled koos pere või sõpradega ette võtmas mõnda ägedat seiklust matkates, tasuks kindlasti valida sellest lähtuvalt ka matkavarustust. Üheks olulisemaks varustuseks on kindlasti telk, kuhu peale pikka seiklusrohket päeva sisse pugeda ning lõõgastuda. Küll aga mängib lisaks telgi suurusele rolli veel mõni omadus, millest lähtuvalt võiksid telki valida.

Eelista peretelki

Peretelgid on üldiselt mitmekohalised ruumikad telgid, millel on olemas vajadusel ka eeskoda. Sellises telgis on isegi võimalik püsti seista ning eeskojas ettevaatlikult priimusel süüa teha. Lisaks on neid äärmiselt mugav autoga transportida – seda eriti siis, kui telgi kaal on väike ning nad on kokkupandavalt võimalikult kompaktsed. Telgi valimisel peaksid arvestama seltskonna suurust kui ka magamiskottide ja muu varustuse olemasolu ja hoiustamist. Küll aga kipub peretelkide kokkupanemine olema üsna keeruline, mistõttu tuleks seda eelnevalt harjutada. Kui aga eelistate hoopis privaatsust, võite soetada ka näiteks kahekaupa eraldi telgid, mis ei ole küll nii mugav kui peretelk.

Tutvu telkide valikuga

Esmalt tasuks tutvuda, milliseid valikuid turul parasjagu pakutakse. Nii saad ülevaate sellest, millist telki Sa umbes võiksid eelistada, mis omadusi otsida ning see aitab paika panna ka eelarve, millest lähtuvalt saad endale telgi valida ilma, et üleliia raha kulutaksid. Üks hea nipp raha säästmiseks on tutvuda telkidega poes kohapeal, et saada reaalne ülevaade ning seejärel soetada telk hoopis veebipoest, sest üldiselt on hinnad internetipoodides mõnevõrra soodsamad. Telkide valikuga saad tutvuda siin.

Eelista funktsionaalsust

Kui reisijaid on palju, siis kasuks tulevad kindlasti topelt sissepääsud, mis aitavad ligi pääseda korraga mitmest kohast. See on eriti kasulik siis, kui telgi esikusse on asetatud kotid või seal tehakse priimusel süüa, kui väljas on vihmane ja külm. Kindlasti võiksid olla ka ventilatsiooniavad akende juures, mis ühtlasi vähendab kondensvee tekkimise ohtu kui ka telgi sisest umbset õhku. Kasuks tulevad lisafunktsioonid nagu lumekaitse, sääsevõrk, lisataskud ja muu.

Veendu telgi omadustes

Kui olete koos seltskonnaga minemas matkale suvisel ajal, tasuks veenduda telgi UV-kaitses. Nimelt võib pidev kuum päikesekiirgus mõjutada telgi kvaliteeti – näiteks muuta selle värvi, vähendada veekindlust või muuta struktuuri. Kui on aga plaan minna talvel, siis tasuks valida telk, millel on kõrge soojusisolatsioon koos reguleeritavate lumepõlledega. Eesti kliimas on oluline, et telk oleks veekindel ja seda 2000 mm surve juures. Vihma pärast tuleks eelistada kahekihilist telki – nii kaitsete end vihma kui kondenseerumise eest.

Vali telk vastavalt ajale

Telke müüakse vastavalt aastaajale. Kui Sina ja Su sõbrad või pere olete suured matkajad, tasuks valida profitelk. Need sobivad hästi ka ekstreemsetesse ilmastikutingimustesse – näiteks kõrgmägedesse. Nelja aastaaja telgid sobivad kasutamiseks igaks aastaajaks, mistõttu taluvad nad ka hästi külma ja lumest tulenevat raskust. Kolme aastaaja telgid sobivad hästi kevadeks, suveks ja sügiseks. Olemas on ka telke, mis sobivad vaid suveks – kui eelistad matkata just pigem suviste ilmadega, siis tasuks valida just see telk, kuna selle hind on ka mõnevõrra soodsam.

Vali telgi kuju

Üldiselt jagatakse telgid vastavalt kujule. Näiteks viittelgid on kolmnurkse katusega ning vajavad püstitamiseks matkakeppe. Seda tavaliselt peretelkide puhul ei kasutata. Suurematele seltskondadele sobib hästi kuppeltelk, tunneltelk või nendest kombineeritud telk, millel on esik tunneli kujuline ja põhiosa kupli kujuline.

Veendu telgi tugevuses

Suure seltskonna puhul ja ka ilmastikutingimusi arvestades peaksid valima telgi, mis oleks maa sisse tugevalt kinnitatud. Seetõttu võiksid olla telgi kinnitusosad metallist, mis maa sisse vajutamise korral ei murdu ning ei lase telgil kokku kukkuda. Lisaks võiksid kinnitusvahendid, kinnituskohad ja muud sarnased olla tugevdatud ehitusega. Raami valimisel võiksid eelistada alumiiniumsulamist raami, sest see on kõige tugevam, vastupidavam ja kergem.

Suure seltskonnaga matkale minnes tasuks kindlasti läbi mõelda kogu plaan ja varustus. Magamisasemeks mõeldud telk peaks olema sel juhul ruumikas ja kvaliteetne, mistõttu tuleks eelnevalt välja toodud punktid kindlasti läbi mõelda ja leida telk, mis vastaks Sinu ja Sinu seltskonna ootustele.

Sisuturundus