Kuidas aeg maha võtta?

Rohkem aega iseendale

Kõigil on iga päev täita kindlad ülesanded. Ärgata, minna tööle, suhelda inimestega, teha perele süüa jne. Kiire tempo juures unustame aga sageli puhata ja jääme ise kannatajaks. Puhkus ja õiged lõõgastusvõtted võivad nõuda küll natukene lisaaega, kuid tulemus on seda väärt.

Kui päev on olnud pingeline ja täis emotsioone, siis on end raske töömõtetest välja lülitada, kuid enda tervise huvides peaks seda siiski tegema. Võta aeg maha kasvõi kümneks minutiks päevas. Lõõgastuda saab lihtsalt: vahel piisab lemmikmuusika kuulamisest, vahel aitab naeruteraapia sõpradega või mõne hea raamatu lugemine. Kuna igaüks on erinev, siis on peamine kõigepealt aru saada, mis on see tegevus, mis aitab just sinul end vabalt tunda ja mured unustada. Katseta julgelt, tantsi, maali, loe, mängi – tee mida iganes, et leida see, mis sulle kõige paremini mõjub.

Rohkem aega iseendale

Kui oled kinni oma igapäevarutiinis ja põnevad hetked on harvad, siis proovi midagi uut ehk leia aega olla iseendaga. Vabasta end tundest, et kõik tahavad sinult midagi, ja veeda üksi kvaliteetaega. Astu mugavustsoonist välja, mine kinno, metsa jooksma või leia lihtsalt koht, kus tunned end hästi ja saad hetke üksinda olla, et oma mõtteid kuulata ja lahti harutada.

Loo ilusaid mälestusi

Kui reedene päev tekitab sinus kergendust, et töönädal saab kohe läbi, siis võta nädalavahetusest maksimum. Loo mälestusi, mis annavad sulle positiivset energiat. Veeda aega sõprade ja lähedastega, võta ühendust inimestega, kellega ajanappuse tõttu enam nii tihti kokku ei juhtu. Kui reede ja laupäev võiksid kulgeda aktiivsemalt, siis pühapäeval võta aeg maha, maga kauem, küpseta pannkooke, mine loodusesse. Kõike selleks, et end uueks töönädalaks laadida.

Maga

Piisav uni on organismile väga oluline, sest magamatus mõjutab töö- ja igapäevaelu ning soodustab meeleolukõikumisi. Sügavaks ja segamatuks ööuneks on tähtis kinni pidada paarist reeglist. Õhtul tuleks vältida stimuleerivate ainete nagu kofeiin ja nikotiin kasutamist. Veel on hea, kui ööuni saabub iga päev samal ajal, sest hea uni vajab kindlat režiimi. Unusta õhtul nutiseadmed ja ära vaata voodis telekat, sest eredad ekraanid ei lase kehal ega ajul lõõgastuda. Ilusad mõtted enne uinumist on alati teretulnud, sest need aitavad kiiremini magama jääda.

Maga

Hinga

Hingame me kogu aeg ja ilma selleta me ei elaks. Küll aga on hingamisel ja hingamisel suur vahe. Hingates lõõgastuda saab mitmel moel, ja samuti saab seda teha igal ajal, ilma et keegi märkaks või vahele segaks. Teadlik hingamine on ka üks parimaid stressileevendajaid, seega kasuta võimalust teha hingamisharjutusi, näiteks hinga enne tähtsat koosolekut või keerulist ülesannet rahulikult kümme korda sisse-välja.

Kui oled hingamiseks eraldi aega võtnud, siis ära järgmiste tegevustega liialt kiirusta. Alusta millegi rahulikumaga, sest peale sügavaid hingamisharjutusi võid püsti tõustes tunda pearinglust ja uimasust.

Pea selgeks trenniga

Igasugune füüsiline liikumine on hea. „See võib tunduda küll naeruväärne, et trenni tegemine aitab meil aega maha võtta ja puhata, aga regulaarne treenimine just nii mõjubki,“ räägib Nike treener Karoliina Parv. Tema sõnul petad vaid iseennast, kui leiad vabandusi, et treenimine on ajakulu, mille võtad oma lõõgastumise arvelt.

Trenni tehes surume maha stressitekitajad ja keha hakkab tootma endorfiine, mis on loomulikud valuvaigistid ja tujutõstjad. „Endorfiinidel on au olla sinu lõõgastunud enesetunde ja optimistliku meele põhjuseks,“ ütleb Karoliina.

Ta usub, et igale treenerile meeldib näha, kuidas tema trenn inimestele mõjub, seda just emotsionaalselt. „Tihti näen just õhtuti trenne andes, kuidas treenitavad on tõesti päevast väsinud, aga kohe, kui esimene lugu peale läheb, hakkavad naeratused näole ilmuma ja trenni lõpusirgel näen rahulolu ja rõõmu,“ jagab treener oma kogemust. Ole nagu Karoliina, kellele treenimine ei ole kohustus, vaid miski, mille tegemist sa naudid enda meele ja keha heaks.

Pea selgeks trenniga

Karoliina soovitab

  • Vali endale kõige meeldivamad treeningud. Pole mõtet käia trennis, mis peaks juttude järgi kõige efektiivsem olema, kui see sulle tegelikult üldse ei meeldi.
  • Püüa seada endale eesmärk käia trennis näiteks kolm korda nädalas ja kindlatel päevadel või n-ö tagavarapäevadel. Nii väldid olukorda, kus pead nädala lõpus kolm päeva jutti trenni minema, sest see oli su eesmärk.
  • Pea meeles! Keegi ei saa sind sundida trenni minema, aga iga kord, kui tekib tunne, et täna ei viitsi, siis sulge korraks silmad ja mõtle tundele, mis valdab sind pärast treeningut.
  • Trenn ei tähenda jõusaalis või rühmatrennides käimist. Igasugune aktiivne liikumine mõjub vaimule hästi.

Hingamisharjutus lõõgastumiseks ja rahunemiseks

Hinga sügavalt nina kaudu sisse ja suu kaudu välja.

Pikenda hingamistsüklit iga korraga.

Jälgi oma hingamist ja seda, kuidas hingamine muutub aeglasemaks.

Toimi samamoodi umbes 10 korda järjest ja tunneta rahunemist.

Allikas: Peaasi.ee

Tekst: Taisi Kõiv

Fotod: Shutterstock.com