Trenni ABC! Siim Kelner: treener lähtub teaduspõhisusest, isiklikust intuitsioonist ja kliendi soovidest

Siim Kelner

Treeningutes on isiklik lähenemine ja teaduslike tõdede järgimine seotud, ütleb Siim Kelner, endine kulturist ja nüüdne treener Eesti vanimas spordiklubis Reval-Sport, mis peagi tähistab 30. sünnipäeva.

„Ilmselgelt on individuaalsus oluline, kuid see peaks siiski paiknema teatud mõistes nii-öelda teaduslikult tõestatud raamistikus. Ideaalis on tulemuslikus lähenemises treeneri jaoks kolm tahku: teaduspõhisus, isiklik intuitsioon ja kliendi enda soovid. Fakt on see, et treeningutel peab olema teaduslik alus, teisalt peab treeneri isiklik intuitsioon treeningprotsessi juhtima seal, kus vaja, ning samuti on olulised kliendi soovid, mida tuleb treeningprotsessi kohandada. Pole mõtet teha treeningut, mis on ainult tore, aga olematu kasuteguriga. Samas pole mõtet laskuda ka teise äärmusesse, kus justkui teaduslikult on kõik õige, aga inimesele vastumeelt. Sellisel juhul pole lootust kõige olulisemale: järjepidevusele,“ räägib ta.

Tundub, et viimase aja tendents on see, et meestel on justkui kohustus omada vormis keha. Mida sellest arvate?

Isiklikult olen seda näinud mõlema sugupoole juures. Võiks öelda, et mehed on selles osas naistele järele jõudnud. Eks siin on mitmeid tegureid, mis on ühelt poolt head ja teiselt poolt ehk mitte nii head. Hea külg on see, et kaasaegses ühiskonnas on rohkem aega ja võimalusi pühenduda oma heaolule ja tervise eest hoolitsemisele. Samas probleemsem külg võib olla näiteks ühiskonna ja sotsiaalmeedia surve, millega osaliselt luuakse vale kuvandit, milline inimese keha olema peaks. Üldiselt on see ikkagi hea, et tehakse sporti, samas hea väljanägemine võiks olla selle kaasprodukt.

Mis on põhilised vead, mida inimesed treenides (kodus, jõusaalis) teevad?

Need on erinevad. Selge on see, et treening peab olema läbimõtestatud ja täitma oma eesmärki. On inimesi, kellel puudub igasugune struktuur treeningu osas.

Teisalt saab loomulikult tuua välja harjutuste puhul tehnika.

Järgmiseks on kolme peamise näitaja mahu, intensiivsuse ja sageduse omavaheline suhe. Tihtipeale kipub intensiivsus olema pigem madal ja maht suur, misläbi ei saavutata vajalikku signaali lihastele.

Viimaseks saab tuua ka progressiooni ehk siis millise meetodiga plaanitakse treenitustaset edasi viia, sest sama koormusega pidevalt tehes ei toimu arengut. Kusjuures pole enam ainult harrastajate probleem.

Mille järgi valida endale trenni, mis sobib inimese olemusega?

Treeninguid on erinevaid. Tuleb leida tasakaal treeningutes, mis täidavad eesmärki ning on samas nauditavad ja sobituvad isiksusega. Kui eesmärk on end lihtsalt liigutada ja aktiivne olla ning meeldib tants, siis miks mitte mõnes tantsutrennis käia. Kui eesmärk on spetsiifilisem, näiteks lihaste vormimine, kuid kangi tõsta ei meeldi, siis tuleb ikkagi treeneri abiga teatud kompromisse leida.

Siim Kelner

Kuidas kõige kiiremini saada lahti liigsetest kilodest kodust lahkumata?

Kaalulanguse dikteerib puhtalt energiapuudujääk ehk negatiivne energiatase. Mida suurem on lihasmass, seda rohkem kulutab keha päeva lõikes kaloreid ehk baasainevahetuse tase on kõrgem. Kodust lahkumata on lihasmassi keerulisem kasvatada, kuid mitte võimatu. Tuleb leida vastavad jõuharjutused ja miks mitte ka sobiv aeroobne tegevus.

Mis on teie arvates põhilised põhjused, miks inimestel ei jätku trenni tegemiseks püsivust?

Must-valge mõtlemine. Kas tehakse nii, nagu on ideaal või ei tehta üldse. Kui ei jõua keskmiselt kolm korda nädalas trennis käia, siis selle asemel, et käega lüüa, võiks vähemalt üks-kaks korda leida selle aja, et mingisugunegi järjepidevus oleks olemas. Samuti tuleb seada realistlikud eesmärgid ja nende suunas vaikselt liikuda. Alguses võiks ikkagi alustada rahulikult ja võimalusel koormuseid ja sagedust kasvatada. Paraku on just uue aasta saabudes eelmainitu täpselt vastupidine.

Jagage mõnda põhilist toitumisnippi, mis aitavad treeningutele kaasa.

Treeningule ei peaks tulema näljasena ega jätma söömata tundide viisi pärast treeningut. See vähendab treeningu kvaliteeti ja pärsib treeningjärgset taastumist.

Milliseid harjutusi soovitate naistele koduseks treenimiseks? Milliseid meestele?

Meestel ja naistel on samasugused lihased, seega siinkohal ei peaks tegema otsest vahet. Loomulikult naistel ja meestel on erinevad eelistused kehapiirkondade osas, kuid kindlasti on kõige olulisem oma lihaskonda harmooniliselt arendada. Kükid ja käärkükid, puusasirutused, ettekallutused ka ühel jalal ja päkale tõusud on hea viis alakeha arendamiseks kodustes tingimustes. Ka kätekõverdused (vajadusel põlvedel), lõuatõmbed (vajadusel kummilindi abiga) on hea viis ülakeha arendamiseks. Juba ühe hantlipaari olemasolu laiendab võimalusi oluliselt. Parim viis on ikkagi kodust välja tulla spordiklubisse, sest siin on ka sotsiaalne pool, treeningkaaslased ja potentsiaalsed uued sõbrad.

Tekst: Karolin Tohv 

Fotod: Reval-Sport