Kuidas olla spordi- ja vabaajatooteid valides keskkonnasäästlikum?

Keskkonnasäästlikkus on üha aktuaalsem teema ning aina olulisemaks muutub teha tarbides võimalikult säästlikke valikuid. Nii on ka spordi- ja vabaajariideid valides aina määravam see, kuidas, kus ning millest on tooted valmistatud. Pajusport.ee ja isbjornofsweden.ee müüdavate brändide näitel, kirjutab antud teemal mainitud portaalide juhataja Ahto Paju.

Meie jaoks on väga oluline, et riided ja jalanõud, mida kanname, oleks valmistatud niivõrd keskkonnasäästlikult, kui see hetke teadmiste põhjal võimalik on. Võib ju arvata, et kas ja mida meie väike panus loeb, aga oleme arvamusel, et iga väike osa on tähtis. Iga väike kild, mis keskkonda säästab, annab natukenegi kergendust loodusele ja Maale tervikuna.

Seepärast leiab meie pakutavast valikust vaid nende tootjate riideid ja jalanõusid, kes on samal arusaamisel ning on oma tootmist teadlikult kekskonnasäästlike põhimõtete järgi seadnud. Nii on näiteks Schöffelil kasutusel kohvijookide valmistamisest järelejäävast kohvipaksust valmistatud kangakiud; Odlol linane kangas spordiriietuses; ükski loom pole saanud hukka sellepärast, et saada Hestra nahast kindaks – need on kõik valminud jahimajanduse ja lihatööstuse kõrvalsaadusena.

Murdmasuusatamise praegune valitseja Johannes Høsflot Klæbo
Murdmasuusatamise praegune valitseja Johannes Høsflot Klæbo

Kõik meie esindatavad tootjad kasutavad puuvilla, mis on kasvatatud ja toodetud kontrollitud kohas. Samuti kasutavad kõik tootjad tselluloosist valmistatud kangast, mis on osutunud veel nahasõbralikumaks kui puuvill ja veel efektiivsemaks kui polüester. Polüesterit kasutatakse toodetes koos naturaalsete kiududega vähendades sedasi tehiskiu kasutust, ka enamik polüesterist pärineb taastöödeldud materjalidest. Isegi kasutatav tselluloos pärineb vaid jääkmaterjalidest toodetud tselluloosist.

Märkimist väärib ka Rootsi parima laste- ja noorterõivaste tootja Isbjörni (isbjornofsweden.ee) süsinikfloriidivaba kanga töötlus veekindluse saavutamiseks. Nimelt õnnestus Schöffelil käesoleval hooajal läbimurre sama töötlust kasutades, saavutades veepidavuseks 25 000 mm (vt varasemat artiklit selle näitaja kohta).

Kõik meie esindatavad tootjad on Bluesign süsteemi liikmed, mille järgimine kulutab looduslikke ressursse võimalikult minimaalselt ja tagab töötajatele väärika töökeskkonna.

Ka kangavärvide tootmisel on uus läbimurre, kus naturaalsete toorainete põhjal on lõpptulemus isegi kauemkestvam kui seni kasutusel olnud värvidel. Eriti hästi on see märgatav Isbjörni toodetel. Värvid on erksad, sügavad ja püsivad.

Iga ostja peaks endale teadvustama, et tema valikutest sõltub suuresti, mida tootjad valmistavad. Ostes soodsamat, aga sünteetilistest kiududest valmistatud tooteid, toetab ostja tegelikult nende tootmist ja selle jaoks kasutatavate materjalide kasutust. Selle mõju ei maksa alahinnata. Kui teadlikkus on juba olemas, siis enesetunne on samuti üks oluline määraja. Teadmine, et oma ostuga aitan kaasa looduse säästmisele ja suuremale naudingule neid kandes, annab hea enesetunde.

Tekst: Ahto Paju

Fotod: Tootjad