Trenni ABC! Elen Kaldma: kui treening ei paku enam huvi, tuleb leida meelepärane aktiivne tegevus

Elen Kaldma

Kui treening ei paku enam rõõmu, siis kas treeningala on selle inimese jaoks ammendunud ja peaks valima mingi muu treeningu?

„Liikumine peaks olema osa elust, kindlasti pakkuma ka rõõmu ja vaheldust argielule,“ ütleb peagi 30. sünnipäeva tähistava Reval-Spordi treener Elen Kaldma. „Kui treening enam huvi ei paku, siis võib olla põhjuseks üksluisus ja võib-olla pole see enam piisavalt väljakutset pakkuv. Tuleks proovida erinevaid treeninguid või leida meelepärane aktiivne tegevus. See võib olla jõusaal, ujumine, tantsutrenn või hoopis metsas seenel käimine.“

Mis on esimesed asjad, mida peaks teadma treeningutega alustav inimene?

Esmaseks võiks kindlasti tulla konsulteerima treeneriga. Tuleks selgeks teha, kas meeldib treenida üksi või rühmas, mis on eesmärk treeningute alustamiseks ja millise koormusega treeninguid valida. Kui meeldib rühmas treenida, siis tuleb vaadata tunniplaanist sobivad trennid, aga kui üksinda, siis kindlasti lasta endale koostada personaalne treeningkava jõusaalis.

Elen Kaldma
Elen Kaldma

Füüsiline vorm on tähtis. Kui palju peaks tegelema füüsilise vormi kõrvalt vaimse poole arendamisega? Kuidas see treeningutele kaasa aitaks?

Kindlasti peab sul olema tahtmine teha seda enda tervise jaoks. Treeningute alustamisel peaks olema reaalsed eesmärgid paigas, et ei tekiks allaandmist ja masendust. See kindlasti aitab järjepidevamalt treenida ning kehaline aktiivsus aitab maandada stressi. Kui sa tuled trenni ikka vastu tahtmist, siis ilmselgelt peab leidma lahenduse, sest see ei ole jätkusuutlik. Trenn peab olema positiivne tegevus, isegi kui see on raske.

Kuidas ise oma toitumist muuta? Kui kohe ei ole soovi toitumiskava tellida, siis millest ise alustada? Kui suur osakaal meie väljanägemises on toitumisel?

Oleneb, mis on eesmärgiks. Kaalulanguse puhul kindlasti peab olema päevane kaloraaž väiksem kulutamisest ja kaalutõusu puhul suurem. Kaloreid saab lugeda tänapäeval juba väga lihtsalt nutitelefonis äppidega või arvutis mõne programmiga. Päevase kulutuse saad arvutada baasainevahetuse kaudu ja selle saad teada kehaanalüüsis.

Mina ise jälgin oma päevast energiakulutust nutikellaga, mis on piisavalt täpne, et ma saaksin tekitada defitsiiti ja vähendada keharasva nälga tundmata. Soovitan kindlasti vaadata nädala keskmist kulutust päevas, sest päevad on erinevad. Kindlasti vaadata ka üle, kas toidulaual on piisavalt köögivilju ja puuvilju. Vähendada suhkru ja küllastunud rasvade tarbimist.

Kui treenimist alustades kohe tulemusi näha ei ole, siis mis on see, mis aitab olla järjekindel ja püsida eesmärgi juures?

Tulemused ei tulegi kohe, natuke on kannatust vaja. Tuleb treeneriga konsulteerida ja teadlikult asjale läheneda. Treener saab analüüsida, miks pole tulemusi ja kuidas edasi minna. Tahtmine saavutada parem vorm, tulemused või tervis peab tulema sinu enda seest, sellest algab kõik. Tuleb unustada vabandused ja mõelda välja, miks see on sinu jaoks oluline. Kui kehakaal hakkab liikuma sinna poole, kus vaja või tervis on parem, siis see annab ju juba ise motivatsiooni juurde. Tuleb mõelda positiivselt.

Näiteks oma toitude isevalmistamine on tervislik, sa tead, mis seal sees on ja nii hoiab raha kokku. Allesjäänud raha võid investeerida tervisesse, võtta personaaltrenni või minna puhkama. Mul on olnud palju kliente, kes on saanud häid tulemusi ja ainult sellepärast, et nad tõesti teevad kõik, mis vajalik, ega mõtle välja, miks ei saa teha seda ja teist. Eelisjärjekorras toitumine ja treenimine järjepidevalt.

 

Elen KaldmaMille järgi ma tean, et treeningute koormus on liialt suur?

Kui sa ei tunne ennast trennis hästi või siis peale treeningut (või treeningjärgsel päeval) enam ei jaksa midagi teha. Kindlasti kui hakkavad tekkima vigastused ja taastumine on aeglasem kui tavaliselt.

Soovitage paar lihtsamat harjutust, mida saab teha ka kodus.

Kodus saab teha väga paljusid harjutusi, aga alustada kindlasti soojendusest. Võimalus on teha nii jõutrenni, joogat kui ka kardiot. Jalgadele näiteks kükid, kus saab lihtsalt lisada raskust, näiteks seljakott seljas või beebit süles hoides. Rinnalihasele ja triitsepsile kätekõverdused põlvedel või varvastel. Seljale ja biitsepsile seljatõmbed, kasutades kummilinti või hantleid. Kogu keha haldav planguhoid on väga hea harjutus, kus lisaks kerelihastele on haaratud peaaegu kõik teised lihasgrupid. Võid teha põlvedel või varvastel ja pikendada aega iga nädal. Lõpetuseks kindlasti venitused.

Tekst: Karolin Tohv 

Fotod: Reval-Sport