Noored Olümpiale stipendiaadid soovitavad head lugemist ja kuulamist. VOL1

Lugemine
Foto: Pixabay

Kui keha eest saad hoolitseda trenni ja tervislike söögikordadega, siis vaimu aitavad vormis hoida raamatud, blogid ja podcastid. Uurisime Noored Olümpiale stipendiaatide käest, milliseid raamatuid, blogisid ja podcaste nemad eelistavad ning soovitavad. Esimeses loos jagavad oma mõtteid noormehed.

Judokas Mattias Kuusik:

„Armastan enim lugeda sportlaste autobiograafiaid, kuna läbi nende saan ammutada uusi teadmisi. Viimati lugesin Kobe Bryanti elulooraamatut „Mamba Mentality“. Soovitan lugeda ka Andre Agassi biograafiat „Avatult“. Agassi töövõime on meeletu – ta rääkis näiteks raamatus, kuidas ta vihkas tennist, aga siiski treenis meeletult selleks, et oma eesmärkideni jõuda.

Mattias Kuusik
Mattias Kuusik

Kuulan ka üsna palju podcaste ning kuna olen väga suur korvpallifänn, kuulub neist enamik sellesse rubriiki. Minu vaieldamatu lemmik on aga üleüldist sporti kirjeldav „Mehed ei nuta“. See meeldib mulle, kuna saates on väga palju huumorit, aga samas on huvitav kuulda saatejuhtide arvamusi erinevate teemade kohta. Saatejuhid täiustavad üksteist suurepäraselt – Tarmo Paju on realist, Peep Pahv enamasti kõige suhtes väga kriitiline ning Jaan Martinson on selline mees, kes on väga positiivne ning usub kohati utoopilisi asju

Sotsiaalmeediast loen enamasti oma tiimikaaslaste ehk Noored Olümpiale stipendiaatide postitusi. Mulle meeldib ka Joosep Karlsoni blogi, kuna ta treenib palju välismaal ning sportlasena tean, et on väga raske pikalt välismaal olla. Seetõttu loen meeleldi tema emotsioone.“

Kreeka-Rooma maadleja Helary Mägisalu:

Helary Mägisalu
Helary Mägisalu Foto: erakogu

„Viimasel ajal olen olnud suurem raamatusõber. Enamjaolt meeldib mulle lugeda psühholoogia valdkonnast ehk siis eneseabi, aga meeldib lugeda ka sportlastest ja treeneritest. Treenerite raamatutest pakkus mulle kõige suuremat huvi Tim Groveri „Järeleandmatu“.

Eneseabi valdkonnast soovitaksin kindlasti „Kuidas võita sõpru ja mõjutada inimesi“ või „Eksimine on kasulik“. Mõlemad raamatud on ühed mu lemmikutest ning kuna praegu on aeg, mil igasugused piirangud on karmid, siis on täpselt õige aeg tegeleda endaga. Ajaviide ja enda harimine on selles olukorras ideaalne lahendus. Raamatute lugemine ei jookse kunagi mööda külgi maha.“

Aerutaja Joosep Karlson:

„Ma ei ole väga suur ilukirjanduse austaja, pigem erutavad mind viimasel ajal pooleldi õpikulaadsed teosed, mida lugedes saab enda käitumist analüüsida ja millest saab ammutada mõtteid enda täiustamiseks, et olla parem mina.

Praegu on mul käsil näiteks Daniel H. Pink’i „Millal. Täpse ajastamise teadus“. Eelmine väga hea ja mõnus lugemine oli Raul Rebase „Hirmust eduni. Meediasuhtluse 8 reeglit“. Viimane oli minu jaoks niivõrd huvitav, et see läks mul kaanest kaaneni ühe jutiga. Mõlema mainitud raamatu puhul on autorid palunud lugejal kaasa mõelda ning ka asju enda jaoks kirja panna. Usun, et nii kinnistub loetu veelgi paremini! Kuna sportlastel tuleb ikka ette esinemisi meedias, siis Raul Rebase raamat on väga hea alguspunkt enda oskuste lihvimiseks.

Joosep Karlson
Joosep Karlson Foto: Katrin Uusoja

Sportlaste biograafiaid on kätte sattunud ehk vähem kui võiks. Peamiselt olen lugenud Eesti spordilegendide biograafiaid ja neist leiab kindlasti kuldaväärt mõtteid, mida annab rakendada ka enda igapäeva- või spordielus. Minu üks lemmik on „Jüri Jaanson. Sauruse tee“.

Podcastide otsa juhtun väga harva ning sel juhul on valikuks enamasti „Täitsa Pekkis” saade. Seal räägitakse lugusid, kuidas inimesed on täielikult ebaõnnestunud ning peale seda kui fööniksid tuhast tõusnud. Need on minu jaoks väga inspireerivad lood, mis näitavad, et elu on kui ameerika mäed ja ebaõnnestumiste peale ei tohiks kindlasti püssi põõsasse visata!

Blogisid ma eriti ei jälgi, kuid katsun ise pidada blogi oma sporditegemiste kohta. Peamine eesmärk on see, et sõbrad-tuttavad saaksid end selle läbi minu tegemistega kursis hoida. Ise jälgin teise Eesti aerutaja, Kaspar Sula, spordiblogi. Kuna meie treeningteed on meid  viimastel aastatel erinevaid teid viinud, siis ei ole ma enam vahetult tema tegemistega nii kursis. Blogi on suurpärane viis, kuidas oma sõpradele või pöidlahoidu vajavatele kaasa elada.“

Tekst: Merilin Piirsalu